İnsan Kaynakları

2021 yılının insan kaynakları trendleri

2020, pandeminin etkisiyle birçok alanda radikal değişikliklerin yaşandığı, dengelerin tamamen değiştiği bir yıl oldu. Yaşam tarzındaki değişim özellikle uzaktan eğitim yazılımı, konferans çözümleri ve e-ticaret sitelerine olan ilgi şeklinde yansıdı. Elbette iş dünyasındaki değişim insan kaynakları alanında da belirgin şekilde gözüküyor. Peki, pandemi iş dünyasını nasıl dönüştürdü, 2021 insan kaynakları trendleri hangi konuları kapsıyor? Bu yazımızda insan kaynakları trendleri hakkında bu soruları yanıtlayacağız. 

Çalışan refahına verilen önem arttı

Zihinsel ve ruhsal refah, iş görebilirlilik oranını ve çalışan verimliliğini önemli ölçüde etkiliyor. İK yöneticilerinin pandemi nedeniyle çalışanların fiziksel sağlığını gözeten çalışmalara yöneldiği gibi ruhsal sağlığa da yönelmesi gerekiyor. Öyle ki hızlı ve yıkıcı değişimlerin yaşandığı bir yılı geride bıraktık ve mücadele devam ediyor. 2021’de sağlık konusunda İK yöneticileri farklı çalışmalar gerçekleştirebilecektir. Bu noktada yapılabilecek çalışmalar kurum kültürü doğrultusunda farklılık gösterebiliyor. Ancak, 2021 insan kaynakları trendleri kapsamında her şirketin belli ölçülerde bu konuya önem vermesi ve stratejik planlarına alması gerekiyor.

GİG ekonomisi

2021 insan kaynakları uygulamaları üzerinde belirleyici olacak kavramlardan biri olan GİG ekonomisi, geçici ve kısa süreli freelance (serbest) işler için kullanılıyor. GİG ekonomisi kapsamındaki işler Airbnb ev kiralamadan e-ticaret satışlarına kadar geniş bir alana uzanıyor. Dijitalleşmenin pandeminin de etkisiyle hız kazanması sayesinde hayatımıza giren bu kavramı iş dünyasının yeni normali olarak ifade edebiliriz. GİG ekonomisinin kapsadığı serbest çalışanlar sağlık sigortası, emeklilik fonu, tatil zamanları gibi avantajlardan yararlanmak için bireysel çözümler üretiyor. Esneklik, bağımsızlık ve çeşitlilik avantajları sağlayan GİG ekonomisi, özellikle çalışma hayatında negatif ayrımcılığa uğrayan gruplar için fırsat niteliği taşıyor. 

Uzaktan çalışma

Covid-19 salgını ile birlikte birçok iş insanı hali hazırda var olan fakat yabancısı olduğu kavramla tanıştı. Bunlardan biri olan uzaktan çalışma gelecek için kalıcı bir iş modeli olma potansiyeli taşıyor. Uzaktan çalışma, başlangıç aşamasında sancılı bir süreç olsa da şirketler tarafından bu durumun çok sayıda avantajı olduğu da anlaşıldı. İnsan kaynakları politika ve prosedürleri oturmamış şirketler bu konudaki açıklarını fark etti ve öngörülebilir gelecekle ilgili planlarına uzaktan çalışma yazılımı, konferans çözümleri gibi konuları ekledi. Uzaktan çalışma konusunda görüş farklılıkları olsa da 2021 yılında insan kaynakları yöneticileri bu konuda orta yolu bulmak için çalışmalar yapacaktır. 

Oyunlaştırma

İnsan Kaynakları trendleri 2021 listemize oyun öğelerinin oyun dışı ortamlara uygulanması şeklinde tanımlanan oyunlaştırma da dahil oluyor. Oyunlaştırma ayın çalışanı seçilme, prim kazanma gibi uygulamaların dijital versiyonu da diyebiliriz. Oyunlaştırma özellikle işe alım, performans ve kariyer yönetimi süreçlerinde kullanılıyor. Bu bağlamda sadece özgeçmiş, eğitim ve deneyim geçmişi yerine yetenek potansiyeline odaklanan oyunlaştırma, doğru çalışanı seçme ve yerleştirmeye ek olarak çalışan bağlılığını artırıyor. 2021’de de oyunlaştırmanın oryantasyon başta olmak üzere tüm İK süreçlerinde kullanılması bekleniyor.

Yapay Zeka (AI) desteği

İşe alım, hem teknik becerilere hem kurum kültürüne olan uygunluğa dikkat edilmesi gereken zorlu bir süreç ve doğru soruları sormak yeterli olmayabiliyor. Süreç zaman açısından oyalayıcı olduğu gibi mali açıdan da zorlayıcı olabiliyor. İşte bu noktada yapay zeka devreye giriyor. Yapay zekâ, bürokratik iş yükünü azaltıp verimliliği artırma potansiyeli taşıyor.

İnsan kaynaklarında yapay zekâ kullanımı şirketlerin öncelikli gündemini oluşturuyor. Yapay zekâ ve robotik çözümler performans değerlendirme, işe alım, yetenek yönetimi ve oryantasyon süreçlerinde kolaylık sağlıyor. Örneğin, işe alım sürecinde adayların internetteki aktivitelerinin izlenmesi ve eğitim durumu, yaş, deneyim yılı gibi kriterlerin filtrelenmesi kolaylık sağlıyor. Dolayısıyla İK profesyonellerinin 2021 yatırım ajandasında yapay zekâ teknolojisi öne çıkıyor. 2021’de insan kaynaklarında kullanılan yazılımlar (programlar), zaman ve mekân sınırlarını ortadan kaldıran bulut tabanlı insan kaynakları programları olarak öne çıkacak.

Logo Yazılım, 2021’de de İK yöneticilerine kolaylık sağlayacak çözümler sunmaya devam ediyor. Logo’nun inovasyon odaklı yaklaşımla geliştirdiği Logo Payroll, bulut üzerinde çalışması sayesinde ek donanım için yatırım yapmadan doğrudan kullanılabiliyor. Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar, tabletler ya da akıllı telefonlar üzerinden kullanılarak kesintisiz online erişime olanak tanıyor. İK yöneticileri ve çalışanlar  zamandan ve mekandan bağımsız işlem yapabiliyor. Çalışanlar Logo Payroll’un çalışan portalı üzerinden kolayca izin talebinde bulunabiliyor.

12.03.2021
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.