Dijital Dönüşüm

BES entegrasyonu ile süreçleriniz nasıl kolaylaşır?

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanan bir sistem olup sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır. Bu yazımızda, BES entegrasyonu ile süreçlerin nasıl kolaylaştığına dair detayları aktarıyoruz.

Bireysel Emeklilik Sistemi; emekliliğe yönelik tasarrufların yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeyini yükseltmek, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratmak, istihdamı yaratmak ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bireysel Emeklilik sistemi, 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle 45 yaşın altındaki ücretli çalışanlar için zorunlu hale geldi. Bu kapsamda çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işverene bağlı olarak çalışanlar sisteme girdi. Çalışan sayısı 10 ve üzerinde ancak 50’den az olan işverene bağlı olarak çalışanlar 01.07.2018 tarihinden itibaren, çalışan sayısı 5 ve üzerinde ancak 10’dan az olan işverene bağlı olarak çalışanlar 01.01.2019 tarihinden itibaren sisteme girdi. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olan işyerlerinde çalışmaya başlayanlar hizmet akdinin yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik planına dahil oldu.

BES ile ilgili olarak işverenlerin yükümlülüğü

İşverenler otomatik katılım için, emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş şirket ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorundadır. İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın parasal kaybını telafi etmek zorundadır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi işverenin sorumluluğunda olup yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her ihlal için 100 TL idari para cezası uygulanacaktır.

BES Entegrasyonu ile süreçleri kolaylaştırma

Bireysel Emeklilik sisteminin zorunlu hale gelmesiyle işletmelerin İK departmanının yönetmeleri gereken yeni bir operasyonel süreç başlamış oldu. BES entegrasyonu ile otomatik katılımda dijitalleşerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak mümkündür.

Bordro uygulaması sayesinde BES kapsamına giren personellerin giriş hareketleri ve emeklilik şirketinin istemiş olduğu kriterlere uygun kayıtlar otomatik oluşturulur. Personelin aylık BES tutarı otomatik hesaplanır, hesaplanan tutarlar analiz raporlarında görüntülenebilir. Personeldeki durum değişiklikleri, otomatik olarak seçimi yapılan emeklilik şirketine bildirilir. Hatalı hesaplamalar önlendiği gibi sisteme uygun olmayan personel seçilmiş olsa dahi, program kayıt oluşturmaz. Önceki aydan devirlerin otomatik olarak hesaplanabildiği entegrasyon sayesinde, oluşan tahsilat dosyası tek tuşla sisteme yüklenebilir.

İşletmelerin yüzde 46’sı İK için yazılım kullanıyor. Bordrolama için bir program ya da yazılım kullanan işletmelerin oranı yüzde 61. Yüzde 39’luk kısım bordrolama için kurum dışından hizmet alıyor. Bu durum dijital çağa ayak uydurma konusundaki ilerlemeyi ortaya koyuyor. Yeniliklerin benimsenmediği insan kaynakları ile işletmelerin ayakta kalabilmesi mümkün değildir.

20.06.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.