İnsan Kaynakları

Doğum izni nedir, doğum izni kaç gün kullanılır?

Hamilelik ve doğum sonrası, özellikle çalışan kadınlar için çok zor geçen dönemlerdir. Hamilelik sürecinde kadınların fiziksel olarak daha dikkatli olması gerekir. Ayrıca doğum sonrası kadınların hem toparlanmak hem de anne-bebek ilişkisini sağlıklı bir şekilde oluşturabilmek için belirli bir süre izne ihtiyaçları vardır.  

Doğum izni, hamilelik süreci ile başlar ve doğum sonrası da devam eder. Doğum izninin ne zaman başlayacağı, nasıl hesaplanacağı gibi bilgiler, 4857 sayılı İş Kanunu’nda detaylı olarak belirtilmiştir. Çalışan anne ve baba adayları için önemli konulardan biri olan doğum izni ile özel sektörde çalışan annelerin haklarının korunması amaçlanmıştır.

Doğum izni ne zaman başlar?

Doğum izni, Türk hukukunda belirtilen kurallara göre doğumdan 8 hafta önce başlar. Kadın işçinin sağlık durumuna ya da işin niteliğine göre bu süre artırılabilse de işveren tarafından izin süresinin kısaltılması mümkün değildir. Ancak hamile çalışan isterse ve doktorundan çalışmasının sağlığına zarar vermeyeceği şeklinde bir rapor alabilirse, doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir. Üstelik son 3 haftalık süreçte çalışacağını belirtmiş olsa bile çalışmama hakkı bulunur.

Doğum izni kaç gün?

Çalışan kadınlar tarafından sıkça sorulan doğum izni kaç gün sorusu, toplamda 16 hafta olarak cevaplanabilir. Bu 16 haftanın 8 haftası doğum öncesine, diğer 8 haftası ise doğum sonrasına aittir. Diğer bir ifadeyle doğum izni toplamda 4 ay, yani 112 gündür. Bu izin süresi işveren tarafından kısıtlanamaz.

Çalışan kadın işçi dilediği takdirde doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kullanmadığı doğum öncesi izin süresini doğum sonrasındaki 8 haftalık iznine ekleyerek kullanabilir. Bu şekilde bir düzenleme, kadın işçilere hak tanınmıştır. Aynı zamanda doğum izninin kesintisiz olarak kullanılması gerekir.

Doğum izni hesaplama nasıl yapılır?

Çalışan anne adayları özellikle ilerleyen aylarda doğum izni hesaplama nasıl yapılır araştırmaya başlarlar.Doğum izni süresi hesaplanırken temel alınan etken, 40 haftalık hamilelik süresidir. Çalışan kadınlar, hamileliklerinin 32. haftasında doğum iznini başlatma hakkına sahiptir. Kalan 8 haftalık izni ise doğum sonrasında kullanabilirler.

Hamile çalışanlar isterlerse hamileliklerinin 37. haftasına, yani doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilirler. Doğum raporu ile çalışılan bu süre, doğum sonrası iznine eklenir. Böylece kadınlar doğum sonrasında toplam 13 haftalık bir izin süresine sahip olurlar.

Memur doğum izni ne kadar?

İlgili kanununda memur doğum izni için belirlenen ayrı bir hüküm bulunmamaktadır.Buna bağlı olarak doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta izin süresi, istenmesi durumunda doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme ve kullanılmayan izin sürelerinin doğum sonrasına eklenebilmesi gibi haklar, memurlar için de aynı şekilde geçerlidir.

Doğum izni parası ne kadar veriliyor?

Doğum izni parası hesaplanırken doğum öncesi ve sonrasındaki toplam 112 günlük izin süresi temel alınır. Doğumda ikiz ya da üçüz olması durumunda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum izni parasını alabilmek için sigorta priminin en az 90 gün boyunca ödenmiş olması gereklidir. Çalışanın bu şartı sağlayıp sağlamadığı insan kaynakları programları üzerinden kolayca kontrol edilebilir. Şartı sağlayanlara ödenecek ücret tutarı, son 3 aylık brüt ücrete göre hesaplanır. 2022 yılında en düşük doğum izni parası ise 12 bin 454 lira olmuştur. Bu paraya ek olarak çalışan annelere çocuk parası ve emzirme ödeneği de verilmektedir.

Annenin adına bir Ziraat Bankası hesabı açılır ve doğum izni parası, izin süresi bittikten sonra bu hesaba yatırılır. Paranın yatmış olup olmadığı  ‘turkiye.gov.tr’ üzerinden kontrol edilebilir.

Doğum izni süresi bittiğinde ne olur?

Kanunlarda belirlenmiş olan doğum izni süresinin tamamlanmasıyla birlikte annenin işine geri dönmesi gerekir. Fakat artık emziren bir kadın olan işçinin geri dönebilmesi için çalışmasına engel bulunmadığını belirten bir doktor raporu gereklidir.

İzin bitiminde işçi kadın eski eşinde veya eşdeğer farklı bir işte çalışmayı isteyebilir. İşveren bu durumda geri dönen işçisini eski işinde ya da ona eşdeğer bir işte çalıştırmak ile yükümlüdür.

Öğretmen doğum izni kaç ay?

Tıpkı memurlarda olduğu gibi öğretmenler için de ayrı bir doğum izni süresi belirlenmemiştir. Doğum öncesi ve sonrasındaki 8 haftalık izin süreleri ile doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı, öğretmenler için de geçerlidir. Bu durumda öğretmenlerin doğum izni süresi 4 ay olmaktadır.

Babaya doğum izni kaç gün veriliyor?

Eşi doğum yapmış olan babaların kullanabileceği izin, babalık izni olarak adlandırılmaktadır. Babaya kanunlar çerçevesinde tanınan bu hak, mazeret izni olarak düzenlenir ve ücretli bir izindir. İzin alacak baba işçiyse, izin süresi doğumdan itibaren toplam 5 gündür. Babanın memur olması durumunda ise izin süresi isteğe bağlı olarak doğumdan itibaren 10 güne kadar uzatılabilir. Eğer işçi bir babanın evlat edinmesi durumu varsa ve çocuk 3 yaşından daha küçükse, isteği halinde babaya 3 gün ücretli mazeret izni verilir.

15.08.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.