Dijital Dönüşüm

RFID Teknolojisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi ürünlerde, üretim şekillerinde, müşteri beklentilerinde, iletişim yöntemlerinde, tüketim biçimlerinde, pazarda ve rekabette pek çok şeyi değiştiriyor. Son yıllarda çok sık duyduğumuz ve uygulandığı alanlarda önemli kazanımlar sağlayan teknolojilerden biri olan RFID teknolojisini bu blog yazımızda masaya yatırıyor ve bilmeniz gereken detayları anlatıyoruz.

Doğrudan veri alışverişi için geliştirilmiş bir teknoloji olarak, radyo frekanslı tanımlama (RFID) etiketleri hayatımızda önemli bir yer edinmiş durumda. Ufak boyutlu bir yonga, programlanmış içeriği yakın mesafedeki alıcıya gönderme kapasitesine sahip. Bu teknoloji genelde erişim kontrolü için kullanılıyor. Böylece sadece yetki sahibi bir etiket tespit edilirse kapı otomatik olarak açılabilir.

Temassız ödeme sistemleri de benzer biçimde işliyor. Yeni nesil pasaportlarda yer alan gömülü RFID etiketi sahibine ait kişisel bilgileri depoluyor. Hızlı biçimde gerçekleşen elektronik doğrulama işlemine ek olarak basılı evrakta yapılacak değişiklikler elektronik yoldan engellenebiliyor. Etiketler aynı zamanda stok kontrolü ve mal sayımı gibi uzun işleri saniyeler içinde halletme imkanı sağlıyor.

RFID nedir, nasıl çalışır?

Radyo Frekanslı Tanıma (Radio Frequency Identification), kişilerin ya da nesnelerin, dokunmadan, belirli bir mesafeden tanınmasında ve izlenmesinde kullanılan bir teknoloji. Barkod teknolojisinin yerini alacak gibi görünse de, RFID’nin taşıdığı gelişmiş özellikler sayesinde çok daha fazlasını elde etmek mümkün.

Bu teknolojinin merkezinde veri depolayabilen etiketler bulunuyor. Bu etiketler sahip oldukları benzersiz kimlik numaraları ile birçok seviyede takip edilebilir. Etiketlerin üzerlerinde bulunan mikroçiplere binlerce defa veri yazılabilmesi, çok sayıda etiketin aynı anda, görüş açısı olmadan metrelerce uzaktan okunabilmesi, son geliştirilen modelleri ile birlikte suya ve sıcağa karşı dayanıklı olması başlıca gelişmiş özellikleri arasında yer alıyor

RFID vericilerinin güç kaynağı taşıması gerekmiyor. Yonganın hayli düşük olan güç tüketimi, yakında yer alan okuyucuya eklenmiş elektromıknatıs üzerinden karşılanabiliyor. RFID ile bağlantı mesafesi ve aktarım hızına bağlı olarak 120 kHz’den 10 GHz’e kadar geniş bir frekans aralığı destekleniyor. En güçlü aktif etiketler 200 metre mesafeden işleyebiliyor.

Etiketler genelde bilgisayar ve akıllı telefonlara gömülmüyor ama bazı tüketici uygulamaları da yok değil. Örneğin bir bisiklet iskeleti içine etiket ekleyebilir, çalınması halinde onun size ait olduğunu ispat etmek için kullanabilirsiniz.

Farklı sektörlerde önemli değişimler yarattı

Otomotiv, akaryakıt, lojistik, perakende, tarım, sağlık, ilaç, tekstil, finans, bankacılık, enerji, kamu, üretim, güvenlik, turizm gibi birçok sektörde geniş uygulama alanlarında yaygınlaşan RFID, ilk bakışta barkod teknolojisinin yerini alacak gibi görünse de, taşıdığı gelişmiş özellikler sayesinde çok daha fazlasını sunuyor.

RFID teknolojisinin merkezinde veri depolayabilen etiketler bulunur. Bu etiketler sahip oldukları benzersiz kimlik numaraları ile birçok seviyede takip edilebilir durumda. Etiketlerin üzerlerinde bulunan mikroçiplere binlerce defa veri yazılabilmesi, çok sayıda etiketin aynı anda, görüş açısı olmadan metrelerce uzaktan okunabilmesi, son geliştirilen modelleri ile birlikte suya ve sıcağa karşı dayanıklı olması başlıca gelişmiş özellikleri olarak sayılabilir.

Araç tanıma sistemleri, günümüzde kullanılan köprü geçiş sistemleri olan OGS, HGS, birer RFID projesi olarak örnek verilebilir. RFID teknolojisi, demirbaş takip, hasta takip, personel devam takip gibi sistemler; yolcu taşıma kartları ve başka yüzlerce alan veya iş için kullanılıyor.

NFS teknolojisi ile kolkola

Benzer bir teknolojiyse yakın mesafe iletişimi (NFC). RFID prensipleri üzerine inşa edilen bu sistem çift yönlü çalışabiliyor. NFC desteği olan iki cihaz yeterince yakınlaştığında (Genelde cihazlar tokuşturulur ama aslında fiziksel temas şart değil.) sırayla birbirlerine veri gönderip alabilirler.

NFC, giderek artan sayıda akıllı telefon ve tablette standart olarak geliyor. Teoride bu tür cihazlar arasında veri ve dosya alışverişi için kullanılabilir. Pratikteyse NFC sadece 4 cm mesafede işlediğinden (ayrıca en yüksek aktarım hızı sadece 424 Kbps) pratik olmuyor. Android ile gelen Beam özelliği NFC’yi basit biçimde sadece basit cihaz bilgisini takas etmek için kullanıyor, ardından çok daha sağlam ve kararlı olan Bluetooth ya da benzeri bir bağlantı devreye giriyor.

Benzer biçimde Windows 8.1 ile gelen NFC yazdırma özelliği de sayfa içeriğini NFC üzerinden göndermiyor, yazıcıda duran NFC etiketi sadece sürücü bilgilerini ve ağ adresini iletiyor. Ardından istemci, yazdırma işini göndereceği ağ adresini kullanarak geleneksel biçimde ağ üzerinden işlemi tamamlıyor.

Pasif NFC etiketleri alışveriş sektöründe kullanılarak müşterilerin akıllı telefonlarını gömülü etikete yakınlaştırarak dijital cüzdanlarıyla elektronik ödeme yapmasına izin veriliyor. Daha önceden söz ettiğimiz RFID esaslı ödeme sistemlerine benzer bir yöntem ama bu kez roller değişiyor çünkü aktif okuyucu kullanıcının akıllı telefonunda duruyor. Servis sağlayıcılar daha kolay ve ucuz biçimde sistemi kullanıma geçirebiliyor. Sadece ilgili ürünlerin görünür kısmına uygun biçimde programlanmış ucuz NFC etiketlerini yerleştirmeleri yetiyor.

08.03.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.