Depo

Teknoloji, depo yönetimini nasıl değiştiriyor?

Değişimin hız kazandığı ve rekabetin yoğunlaştığı günümüzde müşteri taleplerinin hızlı bir biçimde karşılanması gerekiyor. Bu nedenle işletmeler malzeme ihtiyaç ve bakım onarım planına göre stok bulunduruyor. Stok yönetimi, depo yönetimiönem kazanırken rekabette öne çıkmak teknoloji ve iş gücünün harmanlanmasıyla mümkün olabiliyor. Bu yazımızda depo yönetimi süreçlerinde kolaylık sağlayan teknolojilere değiniyoruz.

20. yüzyılın son çeyreğinde farklı sektörlerde kullanılmaya başlanan Endüstri 4.0 teknolojileri, depo yönetimi süreçlerinde de pek çok avantaj sağlıyor. Etkin depo yönetimi maliyet ve işlevler arasında denge sağlıyor. Müşteri odaklı depolama stratejileri teknoloji ile bütünleştiğinde işletmeler rekabet üstünlüğü elde edebiliyor. Dolayısıyla teknolojiye yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmak anlamına geliyor.

Depo yönetimi nedir?

Depo yönetimi, ürünlerin kabul edilmesinden sevk edilmesine kadar tüm süreçlerin verimli olması için yapılan çalışmaları ifade ediyor. Bu çalışmalarda teknolojinin hem fiziksel hem kuramsal yönleri değerlendiriliyor. Kaynakların etkin kullanıldığı süreçler sayesinde operasyonel süreçler hatasız yönetiliyor. Depo yönetiminde şu unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor:

  • Gereğinden fazla stok bulundurmamak ve eksik stok sorununu önlemek için doğru stok miktarını belirlemek, yani depo sayımı yapmak
  • Stokları taleplerin yoğun olduğu dönemlere göre uygun miktarda belirlemek
  • Raf ya da ürün dizilim düzenini ürünün kullanılabilirlik durumuna göre planlamak
  • Sevkiyat yönetimi,stok ve depo yönetimi programlarından faydalanarak gecikme veya hatalı durum nedeniyle yaşanabilecek memnuniyetsizliği önlemek

Depo yönetiminde kullanılan teknolojiler

Teknolojilerin depo yönetiminde kullanılması depo alanlarından tasarruf etmeyi ve hata oranının en aza indirilebilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra stok kaybının sıfıra inmesinde ve iş güvenliğinin artıp iş kazası olasılığının düşürülmesinde de etkili oluyor. Teknolojiye uyumlu depo yönetimi kar ve maliyetin optimize edilmesini sağlıyor.

Kapasiteleri efektif şekilde kullanıp daha doğru kararlar ile işleyişi hızlandırmak şu teknolojiler ile mümkün olabiliyor:

Nesnelerin interneti

 IoT üretim işletmelerinde endüstriyel sahada kendisine uygulama alanı buluyor. Kimlik ve konum izleme, enerji tüketimini azaltma ve sürdürülebilirliği sağlama gibi avantajlar sunuyor. Depo yönetimi süreçlerinde nesnelerin interneti genellikle akıllı ölçüm sistemleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemler üretimde kullanılan hammaddelerin su, petrol ve yağ seviyeleri gibi durumlarını takip etmeyi sağlıyor.

M2M teknolojisi

Nesnelerin interneti teknolojisinin bir alt dalı olan M2M, Machine To Machine kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Machine To Machine, daha çok araç takip sistemleri ve uzaktan kontrol temelli tüm sistemlerde karşımıza çıkıyor. M2M teknolojisi, birçok işlevi iş gücü gerekmeden yerine getirebiliyor. Depo yönetim sistemleri ile entegre çalışarak depodaki tüm ekipmanların kontrolünü kolaylaştırıyor. Sistem genellikle stok kontrol terminallerinde ve demirbaş takibinin yapılmasında kullanılıyor.

RFID teknolojisi

Makineden makineye sisteminin kapsadığı teknolojilerden biri olan RFID teknolojisi, doğru ürünün doğru zamanda doğru lokasyona ulaştırılabilmesinde kullanılıyor. Yükleme, boşaltma, sevkiyat, mal kabul, transfer, sayım gibi birçok depo operasyonu RFID teknolojisi ile gerçekleştiriliyor. Bu sayede hata ve maliyet azaldığı gibi zaman ve iş gücü tasarrufu da yapılıyor.

El terminalleri

En basit haliyle taşınabilir el bilgisayarı olarak ifade edebileceğimiz el terminalleri, kullanılacak alana ve yazılıma göre farklı modellerde sunuluyor. El terminalleri yaygın olarak sıcak satış, soğuk satış, sayaç okuma sistemleri, otopark ve restoran yazılımları gibi alanlarda kullanılıyor. Deponun izlenebilirliğini sağlamak ve envanter doğruluğunu artırmak için de el terminalleri kullanılıyor. El terminalleri, depo yönetiminde taşınabilirlik ve sürat kazandırıyor.

AS RS sistemleri

Automated Storage and Retrieval System, otomatik depolama ve geri alma (boşaltma) anlamına geliyor. Komple bir sistem olarak nitelendirebileceğimiz bu sistem deponun tamamının insansız kontrol edilmesini sağlıyor. Yüksekliği 40 metreye kadar ulaşabilen raf sistemleri bilgisayar sistemleri ile kontrol edildiğinden yüksek bir depo hassasiyeti ortaya çıkıyor.

Depo yönetim yazılımı

Depo otomasyon çözümü ve stok takip otomasyonu şeklinde de ifade edilen yazılımlar, daha geniş yelpazede çözüm üretebilmeyi sağlıyor. Logo’nun Depo Yönetim Sistemi portföyündeki Logo WMS Platform ve Logo WMS çözümleri verimli depo süreçleri oluşturuyor. Çözümler el terminallerinin sisteme entegrasyonu, en son teknolojili barkod sistemleri, farklı modüllerin kullanılabilmesi, ihtiyaca göre uyarlamalar yapılabilmesi gibi özellikler sunuyor. Logo ERP çözümleriyle entegre çalışarak verimliliği artırıyor.

30.04.2021
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.