Dijital Dönüşüm

Üretimde Dijital İnovasyon Yaklaşımının Temel Unsurları

Son yılların popüler konularından biri olan dijitalleşme, dijitalizasyon, dijital dönüşüm; her nasıl adlandırılsa adlandırılsın aynı kapıya çıkan bu değişim kavramı, şirketler için kritik değere sahip. Bu yazımızda üretimin dijital inovasyon etkisini nasıl faydaya dönüştüreceğinden ve nasıl büyümenin bir parçası olacağından bahsediyoruz.

Dijital dönüşüm devri her türlü sektörü ekliyor ve üretim sektörü bu son teknolojilerle çarpıcı sonuçlara ulaşıyor. Bağlanırlığı, üretkenliği ve verimi artırmak için devreye sokulan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, dijital ekonomide rekabet eden her türlü işletme için hayati önem taşıyor. Dijital çağda doğan şirketlerin köklü şirketlere nazaran daha iyi işlemesinin ve hızlı büyümesinin nedeni de bu. Geleneksel işletmelerin büyümeye devam edebilmesi için daha esnek, kıvrak ve dijital fırsatlara açık olmaları gerekiyor.

Dijital inovasyon neden benimsenmeli?

Üretim endüstrisinde büyüme için dijitalleşme ne kadar önem taşıyor? IDC’nin güncel bir raporunda, en büyük üreticilerin yüzde 60’ının, genel kazançlarının yaklaşık yüzde 30’unu kaybetmemek için 2020’de dijital platformlara geçmek zorunda kalacakları öngörülüyor. Dahası, araştırma firması aynı zamanda 2021’de bu şirketlerin yüzde 20’sinin süreçleri otomatikleştirmek için yapay zeka, IoT’ler ve blockchain teknolojilerini kullanmak durumunda kalacaklarını ve bu sayede verimliliklerini yüzde 25 artıracaklarını da tahmin ediyor. Olası faydalar net bir şekilde görülüyor ama bu ödüllerin henüz tadını çıkarmayan şirketler bu noktadan sonra ne yapmalı?

Dijital inovasyon için iki önemli bileşen

Sürecin neresinde olunursa olunsun, başarılı bir dijital inovasyon için iki ana unsur bulunur. Bunlardan birisi daha geniş bir yazılım entegrasyonudur. Diğeri ise artırılmış veri bağlanırlığıdır. Bu iki önemli dijitalleşme bileşeninin doğru değerlendirilmesiyle büyümeye yeni alanlar açılacaktır.

1. Yazılım entegrasyonunun faydaları

İster köklü ister uyarlamalı bir iş anlayışınız olsun, yazılım entegrasyonunu artırarak işletmenizin değer zincirini baştan sona verimlilikle tamamlayacak çarpıcı bir fark yaratabilirsiniz.

Şirketler artık teknolojiden faydalanarak dijital ikiz yetenekleri gibi avantajlar elde ediyorlar. Bu örnekte, mühendislik aşamasındayken, biçim ve plan tasarımlarından alınan veriyle modelin ayrı bir kopyası geliştirilir.

Bu model daha sonra artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay gerçeklik (VR) teknolojilerinden faydalanabilir. Böylece tasarımdan inşaya, çalışımdan bakıma, fazla masraf çıkarmadan tüm değer zinciri boyunca olasılıkları değerlendirip sınayabilir.

SOMIC (ufak ürünler için kullanılan son paketleme sistemlerinde uzmanlar), kahve kapsülü örneğinde olduğu gibi paketleme tasarımında devamlı bir ilerleme ile hızlı makineler ve donanımlar gerektiren kısa üretim süreleriyle karşı karşıyalar. Bu üretim firması, sistemlerinin akıllı, uyarlanabilir ve verimli olduğundan emin olabilmek için inovasyon yapmak zorunda kaldı ve artık piyasaya daha hızlı ürün yetiştiriyor. SOMIC, dijital ikiz kullanarak bir kahve kapsülü makinesinin prototipini inşa etti. Bu prototip sayesinde tornavidayı bile elinizi almadan gerçek, geliştirilmiş bir performans taklit edilebiliyor.

Sonuçlar gerçekten muhteşemdi! Yeni makine, kullanılan karton makinelerin güncel performansından neredeyse iki kat fazla bir performans ölçüm değeri elde etti. Schneider Electric’in artırılmış gerçeklik uygulaması olan EcoStruxure Augmented Operator Advisor, ayrıca SOMIC kullanarak hızlı ve kolay makine bakımını neredeyse üretimi durdurmadan gerçekleştiriyor. Bu kadar da değil; makinenin kapladığı alan bile yaklaşık yüzde 50 oranında küçüldü. Böylece fabrika alanı da daha verimli kullanılmış oldu.

2. Veri bağlanırlığı ve kişiselleştirme

Veri bağlanırlığı sayesinde üretim süreçlerinden daha fazla veri etmek daha önce hiç bu kadar kolay olmamıştı. Elde edilen veri, verimlilik ve gelir artırımı için yeni olasılıklar yaratmada kullanılabilir. Sanayi şirketleri, müşterilerine yeni hizmetler sunmak üzere kendi uzmanlıklarıyla birleştirerek bu veri artışından ayrıca fayda sağlayabilirler.

Gerçek bir dijital inovasyon geçirmek için sadece bağlantılı aygıtlar yeterli olmayacak. Optimal edilmiş, uç uca süreçler yürüten tümleşik bir insan ve makine ekosistemi geliştirmeniz gerekiyor. Ayrıca, bağlantılı süreçlerin verdiği bilgiyi anlayarak ve bu bilgiyi etkili ve verimli biçimde kullanarak, bağlanırlığı gerçek bir işletme değerine dönüştürebilmeniz de lazım gelecek.

İşlenmiş yiyecek ve üretim materyalleri için ekipman geliştiren lider şirketlerden biri olan Bühler, iş operasyonlarını iyileştirirken kullandığı engin bağlanırlığı sayesinde çok daha fazla veriden faydalanıyor. Bühler de dijital dönüşümünün bir barçası olarak artırılmış gerçeklik uygulaması kullanan şirketlerden biri. Bühler, bu artırılmış gerçeklik sistemlerini kullanarak her makinenin kullanıcısına kişiselleştirilmiş dijital bilgi sağlayabiliyor.

Üretim, Lojistik ve Tedarik Zinciri COO’su Dr. Holger Feldhege, “sonucun terminal ekranında çıkma süresi, daha önce dolaştırma notları ve diğer kağıt ya da elektronik kayıtlarla elde ettiklerimizden çok daha hızlı oldu” diyor. Bunun sonucu olarak Bühler ve müşterileri, aksama sürelerini azalttılar, çalışma ve bakım süreçlerini hızlandırdılar ve insan hatasını minimuma indirdiler.

Endüstriyel internetli eşyalardan faydalanmanın üç adımı

Daha büyük bir entegrasyon ve bağlanırlık için dijital araçların benimsenmesi kolay ve ucuzdur. Dijital seyrini hızlandırmak için bir şirketin kullanabileceği üç yol bulunuyor: 1) Bağlanmamış her şeyi bağlayın, 2) yeni dijital hizmetler için veriden faydalanın ve 3) teknolojinizi modernize edin.

Dijital dönüşüm esasen bağlanmamışı bağlamakla başlar. Bunu gerçekleştirmek için basit bir şekilde voltaj kesici, dönüştürücü, algılayıcı, ufak PLC’ler (program mantığı denetleyicileri) ve priz gibi daha fazla aygıtı bağlayın. Ayrıca daha kıvrak ve risksiz üretimden emin olmak için diğer üçüncü şahıs iş sistemlerine bağlanmak da gerekebilir.

Ve son olarak; bir şirket mevcut teknolojilerini varlıklarını modernize etmelidir. Çoğu endüstriyel şirket bunu basit bir şekilde mevcut varlıklara ilaveten bir bağlantılı ürünler ve yazılım katmanı ekleyerek başarabilir; yani her şeyi baştan aşağı değiştirmeleri gerekmez.

Günden güne daha fazla şirket şimdiden dijital teknolojiden nasıl faydalanması gerektiğini önceden hesaplayarak rekabette geri kalmanın önüne geçmeye çalışarak gelecekte atılacak yatırımlardan önemli ölçüde gelir sağlayabiliyor.

Yüzde 100 otomasyonlu montaj hatlarıyla bu fabrika, çeşitli faydalar sağlayan yeni yazılım modülleri ve İnternetli Endüstriyel Aygıtlar (IIoT) kullanıyor. Fabrika ayrıca artık, bakım üretkenliğini artırmak için artırılmış gerçeklikliği; tahmini bakım süresi belirleme ve entegre bina yönetimi sistemleri kurmak için bağlantılı cihazlar kullanıyor. Uzmanlara göre artırılmış gerçeklik bakım aracının sadece kendisi bile üretimde yüzde 2 ila 7 arasında artış sağlıyor.

Dijital inovasyon gerçekten devrimsel iş fırsatları yaratıyor. dijital araçları ve stratejileri benimsemek isteyen tüm şirketler için yeni iş modelleri ve gelir kaynakları mevcut. Bunun ispatı ise IDC’nin yeni araştırmasında yer alıyor. Araştırmaya göre, “üretimde şirketlerin şu an yüzde 63’ü IoT teknolojisini, ürün ve hizmetlerle daha etkin rekabeti kolaylaştırmada ‘stratejik’ olarak değerlendiriyor.” Bu oran, şirketlerin İnternetli eşya teknolojilerinin işletmelerine şu an ve gelecekte kazandıracaklarını görmeleriyle daha da artmak üzere.

08.11.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.