Vergi

Vergi dilimi nedir, vergi dilimi nasıl hesaplanır?

Vergi dilimi hesaplama 

Türkiye vatandaşı olan, Türkiye'de ikamet eden ve düzenli geliri bulunan herkes kanunlara göre kazandığı paranın bir bölümünü devlete vergi olarak vermek zorundadır. Her gelir düzeyinin kazandığı paraya göre oranlaması yapıldığı için insanlar kazandıkları paranın ne kadarını vergi olarak vermesi gerektiğini hesaplamada zorluk çekebilir. Bu yazıda vergi çeşitlerini, 2022 yılı için geçerli güncel vergi dili hesaplama formülünü, vergi diliminin hangi aylarda ödenmesi gerektiği ve hangi aylarda verginin ödenmesi gerektiğini açıklayacağız. 

Vergi dilimi 2022   

Türkiye Cumhuriyeti'nde vergi dilimleri ücretli vergi dilimi ve ücret dışı vergi dilimi olarak ikiye ayrılmaktadır. Ücretli vergi dilimi, adından da anlaşılacağı gibi, bir çalışanın çalışması karşılığında elde ettiği gelirin bir kısmını devlete vergi olarak vermesidir. Ücret dışı vergi dilimi ise kişinin çalıştığı işten aldığı ücrete ek olarak başka bir yerden kazandığı paranın bir kısmını devlete vergi olarak ödemesi anlamına gelir. Bu vergi dilimleri iki kalemde de her yıl asgari ücrete ve enflasyon artışı gibi etkenlere göre belirlenir. Kazanılan gelire göre vergi dilimi hesaplama formülünü birlikte inceleyelim. 

Ödemeniz gereken gelir vergisini doğru bir şekilde saptamak için öncelikle Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre hangi vergi dilimine dahil olduğunuzu öğrenmeniz gerekir. Bir önceki yıl elde edilen bütün gelirler toplanarak çıkan sonuca göre gerekli miktarda vergi ödenebilir. Elde edilen toplam gelirden işsizlik sigortası, işçi payı ve SGK işçi payı hesaplanarak düşülür. Düşülen brüt miktardan gelir vergisi oranı hesaplanır. 

Vergi dilimi nasıl hesaplanır? 

Maaşa göre gelir vergisinin dilim oranı %15 ile %40 arasında değişkenlik gösterebilir. Çalışanın maaşının fazlalığı bir yüzdeyi arttırabilir.  

·  Ücretli vergi diliminde bulunan gelirlerin ödeme oranı sıralaması şu şekildedir: 

32 bin liraya kadar: %15 

70 bin liranın 32 bin TL’si için 4.800 TL ve daha fazlası için: %20 

250 bin TL’nin 70 bin TL’si için 12.400 TL ve daha fazlası için: %27 

880 bin TL’nin 250 bin TL’si için 61.000 TL ve daha fazlası için: %35 

880 bin TL’den fazlasının 880 bin TL’si için 281.500 TL ve daha fazlası için: %40 

·  Ücret dışı vergi diliminde bulunan gelirlerin ödeme oranı sıralaması şu şekildedir: 

32 bin liraya kadar: %15 

70 bin liraya 32 bin TL’si için 4.800 TL ve daha fazlası için: %20 

250 bin liraya 70 bin TL’si için 12.400 TL ve daha fazlası için: %27 

880 bin liraya 250 bin TL’si için 61.00 TL ve daha fazlası için: %35 

880 bin liraya fazlasının 880 bin TL’si için 281.500 TL ve daha fazlası için: %40 

Vergi dilimi hangi aylarda kesilir? 

Gelir vergisini ödemek isteyen çalışan üç farklı seçenekle vergisini ödeyebilir. Bunlardan birincisi oturduğu yere bağlı olan vergi dairesi, bir diğeri iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine, sonuncu olarak da bankalar aracılığıyla vergilerini rahatlıkla internetten ödeyebilirler. Gelir vergisi yıl içinde iki taksitle ödenebilir. Eğer kazanılan gelir basit usulle ticari kazançlardan elde edildiyse ilk taksiti şubattın sonunda ödenir, bir sonraki taksit haziran ayının sonunda ödenir. Eğer basit ticari kazançlardan oluşmayan gelirler için vergi ödenecekse ilk vergi taksiti mart ayının sonunda, ikinci taksit ise temmuz aynının sonuna kadar ödenmelidir. 

Memurlarda vergi dilimi nasıl hesaplanır? 

‘Memurlar için vergi dilimi hesaplama nasıl yapılır?’ sorusunun cevabı şu şekildedir. 2022'nin ilk gününden itibaren geçerli olan kanunda asgari ücretten alınan verginin kaldırılmasıyla asgari ücretten alınan vergi kadar bütün çalışanlardan alınan vergi kaldırıldı. Memur ve sözleşmeli personelin de bu uygulamadan yararlanmasına karar verildi. 

Kanunun ücretlerde istisnalarını düzenleyen 23. maddesinin birinci fıkrasına eklenen 18. fıkrasında, çalışana yapılan ödemenin geçerli olduğu asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan ücretin hangi vergi dilimine girdiği hesaplanır. Memurlar geçmiş ayların vergi matrahını hesaplayarak ödemesi gereken vergi tutarını öğrenebilir. 

Örnekle açıklayacak olursak, 5.000 lira alan bir memurun temmuz ayına kadar ödemesi gereken gelir vergisini hesaplamak için önceki ayların vergi matrahını göz önünde bulundurması gerekir. Önceki ayların vergi matrahının 5.000 x 6 = 30.000 lira olduğunu kabul edersek, bu miktar memurun 32.000 lira vergi dilimine girdiğini ve maaşının %15'ini vergi olarak ödemesi gerektiği anlaşılır.

10.08.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.