İnsan Kaynakları

Yıllık izin süreleri nasıl hesaplanıyor?

Çalışanların yılın yorgunluğunu üzerinden atması için onlara izin verilmesi, kanunen zorunludur. Bunun yanında personelin dinlenmesi için verilen izin bir ihtiyaçtır. Yıllık izinler, personelin iş yerinde çalıştığı süre dikkate alınarak ücretli şekilde verilir. İzin verilirken 4857 sayılı iş kanunu esaslarına göre hareket edilir. Söz konusu kanun kapsamında aşağıdaki esaslar dikkate alınmalıdır.

  • Personelin yıllık izinden vazgeçme hakkı yoktur. Yıllık izin hakkından vazgeçildiği belirtilen bir sözleşme dahi geçerli değildir.
  • İş sözleşmesi feshedilirse, personele kullanmadığı izin süresi için ilgili kanun uyarınca ödeme yapılır.
  • İşin niteliğine göre mevsimlik ya da kampanya kapsamında çalışan işçilerin izin hakkı yoktur. Fakat Yargıtay'ın emsal kararları incelendiğinde, bir iş yerinde 9 aydan fazla çalışmış olan işçinin izin hakkının olması gerektiği görüşüne varılmıştır.
  • Eğer işçi dönemsel olarak aynı iş yerinde çalıştırıldı ise bu durum mevsimlik iş kapsamında değerlendirilmez. İzin süresinin hesaplanmasında bu da dikkate alınmalıdır.
  • Yıllık izin süresi içinde işçinin başka bir işte ücretli olarak çalışması mümkün değildir. Bu süre içinde başka bir iş yerinde çalıştığı tespit edilen işçiden, işverenin ödediği ücret geri alınabilir.

 

2022 yıllık izin süreleri

 

İşçi, bir iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren izin süresi hesabına tabi olur. Bu sürenin hesaplanmasında işçinin deneme süresi de dikkate alınır. Aynı iş yerinde bir yıllık çalışma süresini doldurmayan işçilerin ücretli izin hakkı yoktur. İşçinin izin hakkı hesabı yapılırken aynı iş yerinin farklı birimlerindeki çalışmalar da hesaba dâhil edilir. Çalışmaların kesintisiz olması şart olmayıp aralıklı çalışmalar da bu hesapta dikkate alınması gereken hususlar arasındadır. Yıllık izin süresi ve verilecek olan izinlerin hesabında aşağıdaki hususlar baz alınır.

 

  • 1 - 5 yıl arasında aynı iş yerinde çalışan personele 14 günden az,
  • 5 - 15 yıl arasında çalışmış olan işçiye 20 günden az,
  • 15 yıldan fazla çalışan personele ise 26 günden az izin verilemez.

 

Yukarıdaki izin süreleri, işin ve yapılan sözleşmenin niteliğine göre değişebilir. Örneğin; yer altında çalışan işçilerin yıllık ücretli izin hesabında izin süresinin, 4 gün artırılması gerekir. Bunun yanında 18 yaşın altındaki ve 50 yaşın üzerindeki işçilerin yıllık ücretli izin süreleri yıllık 20 günden az olamaz. Toplu iş sözleşmelerinde, işçiye verilecek olan izin süreleri artırılabilir.

 

Yıllık izin süreleri neye göre hesaplanır?

 

Yıllık izinlerin bölünmeden kullanılması esastır. Fakat işçi ve işveren arasındaki anlaşma gereği izinlerin bölünerek de kullanılması mümkündür. Bu kapsamda işçi,on günlük iznini aralıksız kullandıktan sonra kalan izinlerini 1 - 2 gün şeklinde de kullanabilir.

 

Yıllık iznin ne zaman kullanılacağı, işverenin tasarrufunda olan bir husustur. İşveren istediği zaman insan kaynakları yönetimi departmanı tarafınca personele yıllık izin kullandırabilir. İşçinin işverene gelmeyerek yıllık iznini kullandığını belirtmesi, devamsızlık durumunu oluşturur. Bu kapsamda işçinin herhangi bir inisiyatifi yoktur.

 

Yıllık izin süresi kullanılırken izin süresine denk gelen resmi ve dini bayramlar, hafta tatilleri yıllık izin süresinden sayılmaz. Bunun yanında işçinin izin sürecini bulunduğu yerden başka bir yerde geçireceğini beyan etmesi durumunda personele dört güne kadar yol izni de verilebilir.

 

4857 sayılı iş kanunu, personelin izin kullanımında zamanaşımı süresini de belirlemiştir. Söz konusu kanunun 32. Maddesi gereği izin kullanımında zaman aşımı süresi beş yıldır. Bu süre içinde kullanılmayan izinler zamanaşımına uğrar. İşveren tarafından zaman aşımına uğrayan izinlerin ücretinin işçiye ödenmesi gerekir.

 

İşçi ve işveren olarak haklarınızı bilerek faaliyetlerinizi icra etmeniz, işinizde profesyonel şekilde çalışmanızı sağlar. Bu kapsamda dikkate almanız gereken kanun maddesi, 4857 sayılı iş kanunudur. Söz konusu kanun esaslarına hakim olduğunuzda, hem işçi olarak hem de işveren olarak sorunsuz bir iş hayatı yaşayabilirsiniz.

10.03.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.