ERP

Zaman ve kaynak verimliliği için ileri üretim planlama nedir?

Çağımızın hızını göz önünde bulundurduğumuzda hepimiz için önem taşıyan konulardan biri şüphesiz ki planlamadır. Hayatlarımızdaki büyük küçük onlarca detayı yönetebilmek için her birimiz ihtiyaç gördüğümüz belli alanlarda planlar yaparak günlük yaşamlarımızı sürdürürüz. Bizler yalnızca kendimize ait işleri, sorumlulukları bile planlama ihtiyacı içindeyken; bireysel olarak sahip olabileceğimizden çok daha karmaşık yapıları bulunan işletmelerin, onlarca faaliyetlerini planlamadan yürütebilmelerinin neredeyse imkânsız olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. İşletmelerin kendi iç süreçleri karmaşıklık bakımından değerlendirildiğinde ise, üretim faaliyetleri tüm süreçler içinde en ön sırada kendine yer bulmaktadır. İşte bu noktada da ileri üretim planlama, her işletmenin ihtiyacı olarak karşımıza çıkmaktadır.

İleri üretim planlamanın gerekliliğini anlayabilmek için öncelikle içinde bulunduğumuz çağı ve dinamiklerini iyi anlamış olmamız gereklidir. Çağımız tam anlamıyla bir değişim çağı. Etrafımızdaki hemen her şey hızla değişiyor ve gelişiyor. Buna tüketici alışkanlıkları da dahil. Bunun sonucunda ise değişimden en çok ve doğrudan etkilenenler, üreticiler oluyor.

Artık piyasalar daha önce hiç olmadığı kadar rekabetçi. Dünyanın herhangi bir noktasındaki bir kişi, ihtiyacı olan ürüne ait onlarca seçeneğe ve fiyatlarına yalnızca birkaç tıkla ulaşabiliyor. Kendisine en çok hitap eden ürünü istediği her noktadan kendi adresine kısa sürede getirtebiliyor. Bu rekabetçiliğe ek olarak müşteri “Alacağım ürün bana özel olsun” diyor. Hatta buna da ek “Alacağım ürün bana özel olsun ve en kısa sürede elime geçsin, çok fazla beklemek istemiyorum.” diyor. Yanı sıra müşteri çabucak sıkılıp daha yeni, daha farklı ürünler talep ediyor. Yani ürünlerin yaşam döngüleri de artık daha önce hiç olmadığı kadar kısa.

Üretim planlamaya etkisi

Tüketici alışkanlıklarındaki bu değişimler elbette üreticilerin dinamiklerini de tetikliyor. Tüm kısıtlı ve maliyetli kaynaklara rağmen müşterinin “Kişiselleştirilmiş ürün istiyorum.” talebinin üretici tarafındaki sonucu şu; yığın yüksekliklerinin, lot büyüklüklerinin azalması… Artık eskiden olduğu gibi bir ürün tasarla, yıllarca aynı ürünü sat, tek bir makine ayarı ile vardiyalarca üretim yap, her partide aynı üründen yüzlercesini üret, bunları stokla devri çoktan bitti.

Piyasalar çok dalgalı, ürünler çok daha kompleks, tedarik süreleri daha kısa, müşteri talepleri çok daha değişken… Üreticinin çevresindeki tüm koşullar bu denli değişkenlik gösterirken üretici için en önemli soru ve sorun şu oluyor; “Üretimimi nasıl planlayacağım?” Bu sorunun yanıtı ise ancak ileri üretim planlamayla bulunabiliyor.

İleri üretim planlama nedir?

Peki nedir ileri üretim planlama? En basit ifadesiyle hangi ürünün, hangi kaynaklar kullanılarak, hangi sırada, ne zaman üretilmesi gerektiğine karar veren mekanizmalar olduğu söylenebilir. İleri üretim planlama yapılabilmesi için üretim tesisine ait; vardiya bazlı çalışma süresi bilgileri, istasyon bilgileri, operasyon bilgileri, makine bilgileri, her bir ürünün makine bazlı üretim süresi bilgileri, rota bilgileri, kaynak bilgileri (bu kaynaklar kalıp, araba, operatör vb. olabilir) ve kaynakların hangi makine ya da operasyonlarda kullanılabileceği bilgileri, ürünlere ait reçete bilgileri gibi tüm detaylara ihtiyaç vardır.

Tabii ki tüm bunlara ek, müşteri siparişleri ve bu siparişlerin teslim tarihleri de bilinmelidir. Sonuçta bütün bu bilgiler kullanılarak, müşteri taleplerini termin sürelerine uygun şekilde ve optimum kaynak kullanımıyla karşılayacak bir plan oluşturulması gerekmektedir. İşte tüm bu veriler ışığında iş emirlerinin hangi tarih ve saatte, hangi kaynaklar kullanılarak, hangi makinelerde üretileceğine dair yapılan bu plan, ileri üretim planlamadır. Çoğunlukla ileri üretim planlama sonuçları bir Gantt şeması üzerinde görsel olarak da gösterilir ki buna da çizelgeleme denilmektedir. İleri üretim planlama ve çizelgeleme kavramları genellikle aynı şeylermiş gibi kullanılsa da aslında “çizelge” ileri üretim planlamanın sonucu olarak ortaya çıkan bir üründür ve bu ikisi birbirinden farklı şeylerdir.

Üretici tarafından değerlendirildiğinde ise ileri üretim planlamanın sayısız avantajları vardır. Öncelikle müşteri taleplerinin zamanında karşılanabilmesini sağladığı için, ileri üretim planlama yapan işletmelerin müşteri memnuniyet seviyelerinde ciddi artış görülmektedir. Ayrıca ileri üretim planlama sayesinde kaynak kullanımı optimum şekilde yapıldığından verimlilik ve üretimde hız-esneklik artışı da sağlanmaktadır. Öte yandan ileri üretim planlama yapan işletmelerde stok miktarları azalmakta ve buna bağlı olarak stok tutma maliyetleri de düşmektedir. Yine ileri üretim planlama sayesinde makine hazırlık sayıları ve sürelerinde de azalma sağlanmaktadır. Tüm bu avantajlar değerlendirildiğinde ise işletmelerin devamlılığının ve karlılığının sağlanması için ileri üretim planlamanın çok önemli ve gerekli bir araç olduğu tereddütsüz şekilde söylenebilir.

Logo Netsis ERP ve ileri üretim planlama

Logo Netsis ERP programında desteklenen ileri üretim planlama modülü şimdiye kadar bahsedilen tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. İşletmeler üretim sistemlerine ait her detayı, ileri üretim planlama modülü üzerinden tanımlayabilmektedirler. Örneğin; hazırlık ve üretim süreleri makineler bazında değişen bir ürüne ait tüm detaylar modüle kolaylıkla girilebilmektedir ya da fabrikanın genel vardiya planından farklı bir planla çalışan makine, istasyon ya da kaynaklar bulunması halinde bu farklılıkların programa kolayca tanımlanması mümkündür. İleri üretim planlama modülünde desteklenen 9 farklı makine tipi sayesinde, bir işletmede bulunması muhtemel ve farklı mantıklarla çalışan tüm makine tipleri için özel çözümler üretilmiştir.

Robot tipli makinelerden tutun, fason üretim planları ya da manuel montaj hatlarına kadar tüm farklı üretim şekillerine uygun seçenekler, ileri üretim planlama modülünde işletmelerin kullanımına hazır halde bulunmaktadır. Ayrıca enjeksiyon sektöründe hizmet veren işletmelere özel geliştirilmiş “Enjeksiyon Algoritması” desteği de ileri üretim planlama modülünde sağlanmaktadır. Enjeksiyon algoritması kapsamında getirilen yarı-otomatik ve tam-otomatik makine özelliği sayesinde, tek bir operatörün aynı anda yönetebileceği birden fazla makine olması gibi durumlar için de özel çözümler sağlanmaktadır. Ayrıca modülde desteklenen “Birlikte yapılamaz”, “Birlikte yapılabilir” ve “Art arda yapılamaz” kuralları kullanılarak makine, operasyon ya da ürün bazındaki üretim kısıtları da modüle tanımlanabilmekte ve üretim alanında ihtiyaç olan esneklik sağlanabilmektedir.

İşletmelerin dinamiklerine en uygun şekilde uyarlanabilen ileri üretim planlama modülü, çizelgeleme desteği de sağlamaktadır. İşletmelere ait üretim planları oluşturulduktan sonra bu planlar bir Gantt şeması üzerinde görsel olarak da gösterilir ve bu ekranda kullanıcıların plana müdahalesi mümkündür. Sürükle-bırak yöntemiyle çizelgeleme ekranı üzerinde istenen değişiklikler yapılabilir ya da üretim günü ve saati sabitlenmek istenen iş emirleri için “İş Emri Sabitleme” desteği kullanılarak bu iş emirlerinde algoritmanın değişiklik yapması engellenebilir. Ayrıca ileri üretim planlama modülünün kullanıcılarına sunduğu 11 farklı raporlama seçeneğiyle üretim planına ait her türlü veriye kolayca ulaşmak da mümkündür.

Kolay uyarlanabilir ve akıllı algoritmaları sayesinde, üretim tesislerinin tüm ihtiyaçlarına uygun çözümler üretebilen Logo Netsis ERP İleri Üretim Planlama Modülü, çağın dinamiklerine uyum sağlamak ve Endüstri 4.0 yolculuğunda adım atlamak isteyen tüm işletmelerin kullanımına hazır. Peki siz hazır mısınız?

Yazan: Duygu Alpsü – Logo Yazılım / İş Analisti

BİLGİ DOKÜMANLARI

25.02.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.