facebook
Büyük Veri

Büyük veri yönetimi ve işletmelerde kullanım alanları

Büyük veri, yüksek çeşitliliğe sahip olan ve hacmi hızlıca artan veridir. Bu kavram geleneksel olarak hacim (volume), hız (velocity) ve çeşitlilik (variety) unsurlarıyla tanımlanır. Ancak son yıllarda ortaya çıkan doğruluk (veracity) ve değer (value) adlı iki yeni unsur, büyük veri kavramının düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu gözler önüne sermiştir.

Büyük veri; yeni kaynaklardan elde edilen daha büyük ve karmaşık veri kümelerinden oluşur. Bu veriler, hacimleri ve karmaşık yapıları sebebiyle geleneksel veri işleme yazılımları tarafından işlenemez. Bundan ötürü büyük verinin doğru bir şekilde işlenmesi için büyük veri yönetimine ve çeşitli analitiklere ihtiyaç duyulur.

Büyük veriler neden değerlidir?

İnternetin yaygınlaşması ile reklam kavramı büyük bir değişim geçirmiştir. Bu değişim ile birlikte kullanıcı verileri hiç olmadığı kadar değerli bir hale gelmiş, yeni bir sermayeye dönüşmüştür. Böylece, büyük teknoloji firmaları, kazançlarının büyük bir kısmını müşterilerden toplayıp reklam firmalarına aktardıkları verilerden kazanmaya başlamıştır.

Üstelik, her geçen gün yeni teknolojik atılımların yapılması ile veri depolama maliyeti büyük oranda düşmüş, yüksek miktarda verinin çok daha kolay bir şekilde depolanması mümkün hale gelmiştir. Artan veri hacminin erişilebilir hale gelmesi ve maliyetinin düşmesi ise firmaların verilere çok daha kolay erişmesini sağlamıştır.

Büyük veriyi değerli yapan en önemli şey, toplanan verilerin kullanıcılar hakkında kapsamlı bilgi vermesidir. Tarayıcıların, internet sitelerinin ve sosyal platformların topladığı kullanıcı bilgileri; en son müşteri trendlerini ve kullanıcı alışkanlıklarını inceleme imkanı sunar. Bu sayede, işletmeler; büyük veriden faydalanarak reklam kampanyaları yapabilir, müşterileri kendi ürünlerini almaya teşvik edebilir.

Büyük verinin işletmelerde kullanım alanları nelerdir?

Hacimli bir veriler kümesi olan büyük veri, doğru analiz ve yönetim ile bir işletmenin operasyonlarını daha verimli sürdürmesini sağlar. Büyük verinin işletmelerdeki başlıca kullanım alanlarını şöyle sıralamak mümkündür:

       Müşteri deneyimi: Büyük veri, müşterileri daha iyi anlamak amacıyla kullanılabilir. Bu sayede işletmeler; müşterilerin beklentilerini daha iyi öğrenip buna uygun ürünler tasarlayabilir ya da genel olarak müşteri deneyimini iyileştirmeye çalışabilir.

       Daha etkili pazarlama kampanyaları: Markalar; büyük veri analitikleri sayesinde müşteri trendlerini, tercihlerini ve alışkanlıklarını öğrenip pazarlama kampanyalarını bunlara göre belirleyebilir.

       Operasyonların yönetimi: Büyük veri, bir işletmenin operasyonlarını daha etkili bir şekilde optimize etmesini de sağlar. Tedarik zinciri yönetimi, üretim ve müşteri hizmetleri gibi farklı süreçler, büyük veriden faydalanarak yönetilebilir. Böylece, firmaların para ve zamandan tasarruf etmesi mümkün olur.

       Karar alma aşaması: İşletmelerin karar alma aşamasında da büyük veri kullanımı söz konusudur. Müşteri yönelimlerini daha iyi anlamaya olanak tanıyan büyük veri, üretim ve tasarım süreçlerinin sonuç odaklı bir şekilde yönetilmesini sağlar. Ürün ve marka bazında alınacak kararlar da bu veriler analiz edilerek daha etkili bir biçimde verilebilir.

       Firma itibarı artırımı: Bir firmanın itibarı, müşterilerin ihtiyaçlarına ne kadar yanıt verebildiği ile alakalıdır. Firma, tek hedefinin iyi hizmet sunmak olduğunu kanıtlamalıdır. Bunu yapmanın en kolay yolu ise müşterilerden gelen geri dönüşleri göz önünde bulundurmak, sunduğu ürün ve hizmetlerdeki olumsuzlukları gidermeye çalışmaktır.

Büyük veri yönetimi işletmelere ne gibi avantajlar sağlar?

Doğru yönetildiği takdirde büyük veri; bir işletmenin çok daha verimli süreçler yürütmesini sağlar. Büyük veri yönetiminin firmalara sunduğu başlıca avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

       Büyük veri analizi sayesinde bir firmanın karar aşamasında daha isabetli kararlar almak mümkün olur. Müşterilerin ne istediği, hangi ürünlere rağbet ettiği ve ne tür trendleri takip ettiği gibi veriler; firmaların pazarlama konusunda daha kararlı adımlar atmasını sağlar. Kısacası, büyük veri ile kararlılık ve istikrar arttırılabilir.

       Büyük veri, adından da anlaşılabileceği üzere karmaşık ve yüksek hacimlidir. Bu kümenin en doğru şekilde kontrol edilebilmesi için de büyük veri yönetimine ihtiyaç vardır. Fonksiyonel büyük veri yönetimi araçları sayesinde gereksiz verileri büyük veri kümesinden ayırmak kolaylaşır. Böylece, bu verilere zaman ve kaynak harcama ihtiyacı ortadan kalkar, yalnızca gerekli veriler depolanıp kullanılır.

       Büyük verinin etkili bir biçimde analiz edilmesi, şirketlerin satış potansiyelini arttırmasını da sağlar. Firmalar, sundukları ürün ve hizmetlerin müşterideki karşılığını daha iyi anlayıp iyileştirmeler yapabilir. Ayrıca, müşterilerin hangi hizmetlere ve ürünlere yöneldiğini tespit eden firmalar, yeni ürünlerini de bu verilere bağlı olarak geliştirebilir.

       Yalnızca ürünlerin sahip olduğu nitelikler değil, bu ürünlerin nasıl pazarlandığı da bir işletmenin başarısını etkiler. Dolayısıyla, güncel müşteri trendlerini ve yönelimlerini anlamak, işletmelerin daha etkili reklamcılık faaliyetleri yürütmesini ve ürünlerinde en çok talep edilen özelliklere yer vermesini sağlar.

       Büyük veri sayesinde piyasayı daha etkili bir biçimde takip etmek de mümkündür. Doğru veri yönetimi ve analizi sayesinde rakiplerinin sunduğu promosyonlar ve teklifler hakkında bilgi edinen bir işletme, bunlara karşı kendi kampanyalarını tasarlayarak müşterilerin rakip markaları tercih etmesini önleyebilir.

       Sunulan hizmetlerin müşteri üzerindeki etkisi ve müşterinin yaşadığı olası sorunlar da büyük veri yönetimi sayesinde tespit edilebilir. Sosyal medya platformları, canlı destek, şikayet bildiri formları ve daha pek çok farklı kaynaktan alınan veriler, genel kullanıcı deneyimi hakkında firmalara fikir verir. Böylece firmalar mevcut sorunları iyileştirip müşteri sadakatini arttırabilir.

27.07.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.