Muhasebe

e-Beyanname nedir? e Beyanname güncelleme nasıl yapılır?

Her geçen gün gelişmeye devam eden teknoloji ile birçok alanda yenilikler yapılır. Bu yeniliklerden birisi olan e Beyanname birçok avantajın elde edilmesini sağlar. e Beyanname ile birlikte özellikle vergi dairelerinde ki iş yükü azalarak işlemlerin daha hızlı ilerlemesi sağlanmıştır. 

Kâğıt üzerinde yapılabilecek hatalar en aza indirilmiş ve kağıt tasarrufu sağlanmıştır. Arşiv için ayrılacak depolama alanı da elektronik ortama geçiş yaptığından depolama maliyetleri de azalarak bütçenin farklı kalemlerde değerlendirilmesi sağlanmıştır. e Beyanname hızlıca hazırlanabildiği için zaman tasarrufu sağlar ayrıca bilgisayar ve internetin olduğu her yerde kolayca hazırlanabilir. Bununla birlikte geçmiş beyannamelere istenilen zamanda ulaşabilme imkânı tanır. Bu durum ihtiyaç durumunda vakit kaybetmeden beyanname ile ilgili işlemi yapabilmenize olanak tanır. Kullanıcılarına çeşitli faydalar sağlayan e Beyanname nedir? Vergi dairesine gönderilmesi zorunlu olan beyannamelerin elektronik ortam üzerinden dijital olarak gönderilme işlemine verilen isme e beyanname denir.

e Beyanname başvurusu nasıl yapılır?

Elektronik beyannameler çeşitli programlar kullanılarak vergi dairelerine gönderilirler. Bu programlar aracılığıyla beyannamenin ilgili vergi dairesine gönderilmeden öncesinde vergi dairesine başvuru yapılması gerekir. Tüzel ya da gerçek kişiler tarafından -Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu- doldurarak başvuru yapmaları gereklidir. Bu başvuru gerçek kişiler tarafından bizzat yapılırken tüzel kişilerin kanuni temsilcileri tarafından yapılmalıdır.

e Beyanname güncelleme nasıl yapılır?

e Beyanname göndermiş olduğunuz belgelerin en kısa sürede güncellenebilmesine imkan tanır. Elektronik Beyanname kullanımında bir iş günü 24 saat olarak kabul edildiğinden 24.00’ a kadar güncelleme yapabilmeniz mümkündür. e Beyanname güncelleme için gerekli programlar aracılığıyla beyanname düzenlemesi yapılmalı ve beyanname tekrar gönderilmelidir. Tekrar gönderimin ardından güncelleme işlemi gerçekleşecektir. Beyannamenin 1 MB boyutunu geçmemesi önemlidir. 1 MB’den büyük dosyalar sistem tarafından kabul edilmediği için güncellemeniz gerçekleşmeyecektir.

Eğer daha önce bir e Beyannameyi hatalı gönderildiyse sistem bu beyannamenin de güncellenmesine izin verir. Bunun için siteye giriş yapıldıktan sonra ilgili gönderi paketi aranır ve bulunan paketin gönderi durumu iptal edilerek program üzerinden yeniden düzenlenerek gönderilebilir.

e Beyanname gerekli programlar nelerdir?

Beyannamelerin elektronik ortamda düzenlenmesi için e Beyanname programı kullanılır. e Beyanname için gerekli programlar:

  • Adobe Acrobat Reader: Bu program, tahakkuk ve beyanname fişlerinin PDF formatında görüntülenmesini sağlar.
  • BDP (Beyanname Düzenleme Programı): e Beyannamenin hazırlandığı programdır.
  • BDP Yardım (Beyanname Düzenleme Programı Yardım): Düzenleme programına dair kılavuz görevi görür. BDP içerisinde bulunan -Yardım- butonu aracılığıyla programa erişim sağlanır.
  • JRE (Java Runtıme Envıronment): Beyanname düzenleme programının çalıştırılması için yüklenmesi zorunlu olan programdır. Düzenlenme programının çalışabilmesi için düzenlenme programından önce yüklenmelidir.

 

Programların indirme işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Programların zaman zaman yeni versiyonları çıkmaktadır. Bu nedenle belirli aralıklarla gerekli kontrollerin yapılması ve güncellemelerin yapılması işlemlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

e Beyanname nasıl verilir?

Kullanıcılar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisi hazırlanmış e Beyanname nasıl verilir? e Beyannameleri verebilmek için öncelikli olarak gerekli programlar üzerinden düzenlemeleri tamamlamanız gereklidir. Düzenleme tamamlandıktan sonra gönderi oluşturabilmeniz için beyanname paketlemesini gerçekleştirmelisiniz. e Beyanname paketlemesini gerçekleştirdikten sonra www.gib.gov.tr adresinden ulaşacağınız e Beyanname sitesine kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaparak paket menüsünü seçmelisiniz. Bu işlemin ardından oluşturduğunuz e Beyannameyi kolayca gönderebilirsiniz.

Kimler e Beyanname verebilir?

Elektronik beyanname verme yetkisine sahip olan tüzel ve gerçek kişiler sınırlıdır. Bu kişiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Bir sınırlama olmaksızın Yeminli Müşavirler ile tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükellefler
  • Bir işletmede bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanun gereği ruhsat almış meslek mensupları tarafından, muhasebeye ilişkin işlemleri yapılan mükellefler
  • Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri
  • Özerk Kuruluşlar
  • Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri
  • Belediyeler ile buna bağlı iktisadi işletmeler
  • Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler
  • Katma Bütçeli İdareler
  • İl Özel İdareleri
  • Döner Sermayeli İşletmeler
  • Kamu Kurumları
  • Noterler
  • Kamu İktisadi Teşebbüsleri
  • Avukatlar

 

Modern bir muhasebe uygulaması olan e Beyanname ile kullanabileceğiniz yenilikçi muhasebe programları da işlemlerinizi hızlandırmanıza ve daha kolay çözümlemenize yardımcı olacaktır.

24.06.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.