facebook
Vergi

Ek mtv nedir? Kimleri kapsıyor?

Çifte MTV uygulaması kimleri kapsıyor?

Ek taşıt vergisi olarak da bilinen çifte motorlu taşıtlar vergisi, 2023 yılı temmuz ayında getirildi. MTV 2023 yılında tam olarak iki katına çıkarıldı. Bunda ise en büyük etki şubat ayında yaşanan büyük depremler sebebiyle finansman ihtiyacının doğması oldu. Bu finansman ihtiyacının giderilmesi için yapılan düzenlemelerden biri de çift MTV uygulaması oldu.

 “Çift MTV hangi araçları kapsıyor?” sorusu ise bu yeni kararla birlikte internette en çok arananlar arasında yer aldı. Ek MTV ödemekle yükümlü olan araçlar; düzenlemenin yayımlanmış olduğu zamanda kaydı bulunan tüm taşıtlar ek MTV kapsamına dâhil olacak. MTV ek vergi teklifi 2023 Temmuz ayında mecliste kabul edilerek uygulanmaya geçildi ve Temmuz 2023 tarihli MTV ödemelerinde yerini aldı. Vatandaşın ise bu konuda aklındaki soru işaretleri bitmek bilmiyor. “Ek MTV nedir?”, “Nereden ödenir?” ya da “Kimler ödemek zorunda?” gibi sorulara cevap arıyor.

Ek MTV nedir?

Yılda iki kere ödenen MTV, son düzenleme ile birlikte iki katı ödenmesi şeklinde kabul edildi. Bu durumda “Çift MTV nedir?” sorusunu soranlar da oldukça fazladır. MTV ödemeleri, rutin olarak yılda iki kez ödenen vergilerdir. Ancak ekonomik anlamda rahatlama amacıyla ve özellikle deprem sebebiyle ihtiyaç olan finansal destek açısından MTV oranları da iki katına çıkarıldı. Bu durumda motorlu araç sahipleri, Temmuz 2023’de sunulan teklifin kabul edilmesinden sonra kanunlaşması durumunda MTV vergilerini çift olarak ödeyecek. Kanun taslağında aynı zamanda depremden etkilenen ve depremzede olan kişilerin bu kanundan muaf tutulacağı bilgisi de yer alıyor. Böylece depremzedelere ek bir maddi yük oluşturulmamış olunacak.

“Ek MTV’yi kimler ödeyecek?” merak edenler için ise şu cevabı verebiliriz: motorlu taşıt sahibi olan ve kaydı ile tescili yapılmış olan araç sahipleri, MTV ödemelerini çift olarak yapmalı. MTV ödemeleri banka hesaplarından yapılabileceği gibi bankalardan ya da ATM’lerden de yapılabilir. Sabit şekilde ve düzenli olarak ocak ayı ve temmuz aylarında alınan MTV tarihlerinde ise 2023 yılında da bir değişiklik olmadı. Birçok insan ek MTV’den muaf olup olmadığını, ne kadar ödemesi gerektiğini ve nereye ödeme yapacağını ise araştırmaya devam ediyor.

Kimler ödemek zorunda?

MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir.  Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV’lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir. Kahramanmaraş merkezli büyük depremde evi ağır hasar almış depremzedeler ise bu kapsamdan muaf tutulacaktır. Bu vatandaşlara herhangi bir yük olmadan vergileri ek olarak alınmayacak, diğer vatandaşlar ise araç vergilerini iki katı olarak ödeyeceklerdir. Bunun için PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara giderek ya da internet vergi dairesine girerek ödemelerini gerçekleştirebilirler. 

Aynı zamanda birçok kişi, MTV sorgulama işleminin de nasıl yapılacağını merak ediyor. MTV sorgulama için interaktif vergi dairesine girerek ya da anlaşmalı bankaların vergi ödeme kısımlarına gelerek gereken borç dönemini sorgulayabilir, bu şekilde ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda vatandaşların ek MTV itiraz hakları da var. Örneğin deprem bölgesinde olan ve muaf tutulması gereken kişilere eğer sistemde ek MTV görünüyorsa bu kişiler, itiraz edebilir. Böylece ek MTV’den muaf olarak çift ödemeyi yapmazlar.

Ek MTV nasıl sorgulanır?

Ek MTV ödemesini yapacak olanlar ise öncelikle bunu nasıl sorgulayacaklarını öğrenmek istiyor. Ek MTV sorgulama için İnteraktif vergi dairesinin sitesine girerek buraya araç plakasını ve borç yılını yazarak borcu öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde bankaların vergi ödeme kısımlarında da mobil olarak işlem yapabilirsiniz. Bu durumda sorgulama yaparak ödenmesi gereken tutarı öğrenir, ödemelerinizi ona göre yapabilirsiniz. MTV hesaplama detaylarını merak edenler için ise 2023 yılı için fiyatlar motor hacmi ve aracın yaşına göre belirleniyor. Buna göre:

  • 1300 cc ve altı olan araçlar; 1479 TL’den başlıyor 220 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 1301 – 1600 cc arası araçlar; 2769 TL’den başlıyor 436 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 1601 – 1800 cc arası araçlar; 5098 TL’den başlıyor 707 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 1801 – 2000 cc arası araçlar; 7918 TL’den başlıyor 1092 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 2001 – 2500 cc arası araçlar; 11196 TL’den başlıyor 1652 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 2501 – 3000 cc arası araçlar; 18709 TL’den başlıyor 2306 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 3001 – 3500 cc arası araçlar; 29473 TL’den başlıyor 3249 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 3501 – 4000 cc arası araçlar; 44472 TL’den başlıyor 4654 TL’ye kadar düşebiliyor.

  • 4001 cc ve üzeri araçlar ise 63211 TL’den başlayarak 6528 TL’ye kadar düşebiliyor.

Tüm bunlar aracın kaç yaşında olduğuna göre netleşiyor ve vatandaş MTV ödemesini bu şekilde ek olarak yapabiliyor. MTV ödemeleri ne kadar ek olarak ödenecek, kısa süreli bir düzenleme mi gibi sorular da vatandaş tarafından merak edilse de bu konu hakkında henüz herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Temmuz 2023’de yapılan teklifin kabul edilerek kanunlaşmasının ardından vatandaş yılda iki kere ek ödemesini yapacak gibi görünüyor. 

Deprem sonrası alınacak ekonomik tedbirin zaruri olmasından ötürü uygulanmaya başlayan bu ek MTV, vatandaş tarafından nasıl karşılanırsa karşılansın, devlete ödenmesi zorunlu olan bir vergi olduğu için her motorlu taşıt sahibinin bu ödemeyi yapması gerekmektedir. Ödenmemesi durumunda ödenmeme zamanına bağlı olarak çeşitli oranlarda gecikme faizi uygulanır. 


21.08.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.