facebook
Satış Pazarlama

Franchise İçin Faaliyet Bölgesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir iş kurarken önemli olduğu kadar, franchising yoluyla kurulan işlerde de faaliyet bölgesi büyük önem taşıyor. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerini tanıma ve anlaşma aşamasının hemen ardından başlanılan görüşmelere ilk olarak faaliyet bölgesi seçiminden başlanır. Bu yazımızda franchise için faaliyet bölgesi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyoruz.

Franchising veren ana firmalar genellikle franchise alanların rekabet yıpranmasını engellemek, iş verimlerini arttırmak ve marka imajını korumak için belli bölgelerde o bölge için koruma oluştururlar. Buradaki koruma genellikle aynı bölgede birden çok franchise’a izin verilmemesi şeklinde gerçekleşir.

Faaliyet bölgesinin seçimi hayati bir karardır. Franchising veren firmalar bölgeleri seçerken yaptıkları detaylı fizibilite çalışmaları ile franchise alacak kişi veya işletmeleri bu doğrultuda yönlendirebilirler. Aynı zamanda franchise alacak olan kişi veya işletmelerden kendi araştırmalarını ve incelemelerini yaparak, franchise zincirine dahil olmayı planladığı bölgeyi seçip, franchise veren ana firmaya sunup uygun görüldüğü takdirde faaliyetlerine o bölgede başlayabilirler.

Faaliyet bölgesi seçiminde, franchise veren işletme bu konuda ne kadar tecrübelide olsa, kötü ve verimsiz bir lokasyon seçiminin sonuçları ile franchising alan kişi veya işletmeler yüzleşecektir.

En uygun faaliyet bölgesi

Uygun Faaliyet bölgesini belirlemek franchising operasyonları için belki de en kritik karardır.  Bu kararı doğru vermek sizi ileride doğabilecek gereksiz masraflardan kurtarabilir.

Kararınızı verirken, bulunduğunuz sektörü ve yapacağınız iş modelini de dikkate alarak öncelikle cevap verilmesi gereken soru müşteri ile kendi faaliyet bölgenizde yoksa müşterinin bulunduğu yerde mi iletişime geçeceksiniz olmalıdır.

Örneğin; bir yiyecek-içecek franchise’ı için hedef kitlenizin size ulaşabilir olması oldukça önemliyken, bir danışmanlık franchise’ı için aynı durum söz konusu değildir. Bu durumda, eğer müşterileriniz ürün veya hizmetleriniz için bulunduğunuz lokasyona geleceklerse bulunduğunuz yerde en başta şu kriterlere bakılmalı:

  • Otopark sorunu olmamalı
  • Adres tarifi kolay yapılabilir olmalı
  • Tabelanız görünür olmalı

Personelin ulaşımına dikkat

Şirket konumuna bağlı olarak personelinizin iş yerine ulaşımı da faaliyetlerinizi etkileyecek olan bir diğer durumdur. Personelinizin çalışma yerine kolay ulaşılabilir olması hem maliyeti düşürecek hem de aynı zamanda performansı olumlu yönde etkileyebilecek bir etkendir.

İş yerinizin konumunu belirlerken bu kriterleri değerlendirerek vereceğiniz bir karar işletmenin ve iş fikrinizin geleceği için kritik bir öneme sahip olacaktır.

17.10.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.