Teşvik Destek

İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lere Özel KOSGEB Desteği

KOSGEB tarafından KOBİGEL olarak da adlandırılan KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, KOBİ’lerin ve Katma Değerli Ürünlerin Payının Arttırılması” başlıklı proje teklif çağrısı yayınlandı. 

Proje çağrısında ileri teknolojili ve katma değerli sektörlerin Türkiye ekonomisinin hem üretim hem de dış ticaret yapısında öncü ve önemli bir rol oynadığı paylaşıldı. Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer desteklerde bulunan KOSGEB proje amacı, başvuru şartları, destek miktarı ve başvuru tarihi gibi bilgileri de destek için başvuruda bulunmak isteyen KOBİ’ler ile paylaştı.

Söz konusu proje çağrısının amacını, KOBİ’lere sunulan destek ve hizmetler ile KOBİ ve girişimcilerin rekabet güçlerinin geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal kalkınma içerisindeki paylarının artırılması olarak açıklayan KOSGEB, imalat sektörü içerisinde hedeflenmekte olan yapısal dönüşümün aktörü olarak nitelenen KOBİ’leri bu proje çağrısı ile desteklemeye devam ediyor. 

KOBİ’lere Ne Kadar Destek Sağlanacak?

KOSGEB tarafından imalat sanayi sektöründe yer alan KOBİ’lere sağlanacak desteğin toplam bütçesi 500 milyon TL olarak belirlenmiş. Proje desteği kapsamında her işletme için 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz ve 700.000 TL’ye kadar da geri ödemeli olacak şekilde 1 milyon TL’lik bir destek sağlanacak.

Destekten yararlanmak isteyen KOBİ’lerin KOSGEB i̇nternet sitesi üzerinde yer alan başvuru şartlarını kontrol etmeleri ve başvuru formunu doldurarak ilgili mercilere ulaştırmaları gerekiyor. 

Desteğe Başvuru Şartları Neler?

KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan, aktif görünen ve imalat sektöründe bulunan KOBİ’lerin tamamı bu destekten yararlanabilmek için başvuruda bulunabilecek. KOSGEB tarafından belirlenmiş olan tüm başvuru şartları ise şu şekilde:

Bilanço usulünde defter tutuluyor olması kaydıyla;

  • Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörler içerisinde yer alan tüm KOBİ’ler başvurabilir,
  • Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerde yer alan KOBİ’ler için 2022 yılı içerisindeki olması gereken net satış hasılatı ve yıllık ortalama minimum çalışan sayısı KOSGEB üzerinden öğrenilebilir,
  • KOBİ’ler tarafından sunulacak olan bütçe teklifinin, 2022 yılı içerisinde net satış hasılatını aşmaması gerekir.

Destek için başvuru formuna ve merak edilen tüm soruların cevaplarına KOSGEB i̇nternet sitesi üzerinden erişilebilir.

Hangi Konularda Proje Hazırlanabilir?

KOSGEB tarafından desteklenecek olan projelerin konuları belirlenmiştir. Buna göre KOSGEB’in destekleyeceği ve işletmeler tarafından hazırlanması gereken projelerin konuları şunlar olabilir: 

  • Dördüncü sanayi devrimine hazırlık kapsamında nesnelerin interneti uygulamalarının üretim süreçlerine entegre edilmesi,
  • Orta yüksek ve yüksek teknolojiye sahip sektörlerin hem üretim hem de ihracat ağırlığının artırılması,
  • İhracat kapasitesinin artırılarak yeni pazarlara açılım sağlanması,
  • Katma değeri yüksek bir üretim yapısına geçiş yapılması,
  • Bilişim teknolojilerinin altyapısının güçlendirilmesi,
  • Mikro ölçekli işletmeler için tasarım ve mühendislik imkanları ile birlikte yeteneklerin geliştirilmesi ve aynı zamanda ölçeğin büyütülmesi,
  • Enerji verimliliğinin artırılması,
  • Yeşil üretime geçiş.

Hem başvuru kılavuzuna hem de destek programının uygulama esaslarına erişmek için KOSGEB i̇nternet sitesini kullanabilir, site üzerinde yer alan başvuru formunu doldurarak destek için başvuruda bulunabilirsiniz. 

Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere sağlanan destek için başvuru şartlarını karşılayan KOBİ’lerin gerekli belgeler ve başvuru formu ile birlikte 11 Ocak 2023 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra başvuru yapan KOBİ’lerin başvuruları geçersiz sayılacak. 

Siz de KOSGEB destekleri hakkında bilgi almak, başvuru şartları ve başvuru tarihleri gibi bilgilere doğrudan ulaşmak ve duyurulardan anlık olarak haberdar olmak için Logo blog içeriklerini takip edebilirsiniz. 

11.01.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.