facebook
Dijital Dönüşüm

Karekod okutma nedir?

Günümüzde sıklıkla kullanılan ve dijital anlamda pek çok işlemi rahat bir şekilde yapmayı sağlayan karekodlar hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Ödeme sistemlerinden güvenlik işlemlerine, sosyal medyadan iletişim araçlarına kadar her bir alanda karekod okutma kullanılabilir.

Karekodlar, telefonlardan başka platformlara bağlantı kurmaya da yardımcıdır. Telefonda yüklü olan herhangi bir uygulamayı bilgisayara tanıtmak karekodlar ile söz konusu olabilir. Bu durumda karekod kullanarak masaüstü bilgisayar ya da laptop ile telefondaki uygulama arasında bağlantı kurulabilir.

Karekodların kullanım alanları yaygın olarak şu başlıklar altında toplanabilir:

       URL karekod (internet sayfaları için kullanılır)

       Kartvizit karekod

       Menü karekod

       Mobil uygulama karekod

       PDF karekod

       POS cihazı karekod (ödemeleri POS cihazına telefon karekod okutularak yapma)

       Fotoğraf galerisi için karekod

Bu karekod uygulamalarının hepsi günümüzde pek çok alanda kullanılır. Hayatı daha da kolaylaştıran bu karekodlar işlemlerinizi birkaç tıkla halletmenize olanak tanır. Karekod oluşturduktan sonra sadece bu karekodun okutulabilmesi için uygun bir sistem gerekir. Sistem karekodu tarayarak işlemini yapmaya olanak sağlayacaktır.

Karekodlar yaklaşık 4 bin karakterli ve 7 bin basamaklı özel işaretlerden oluşur. Bu kodları okuma alanları oldukça geniştir. Bir telefon numarasını okuyabileceği gibi bir internet adresini de tanımlayabilir. Her karekodun içerisindeki şifreleme farklıdır.

Karekodlar kendi içerisinde dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır. Statik kodlar sonradan değiştirilmesi mümkün olmayan kod türleridir. Daimî kodlar oluşturulması isteniyorsa statik kodlar tercih edilebilir. Örneğin bir konser, etkinlik vb. için statik kodlar oluşturulabilir. Wifi şifreleri de genellikle değiştirilmeyeceği için statik karekodlardan sayılır.

Dinamik karekodlar ise üzerinde düzenleme yapabileceğiniz, değiştirebileceğiniz karekod çeşididir. Dinamik karekodlar içerisine web sayfaları dahil edilebilir.

Wifi karekod okutma nedir?

Wifi karekod okutma Wifi QR bağlantısı olarak da bilinir ve günümüzde sıklıkla kullanılır. Wifi QR bağlantısı bir QR kodunu taramanıza ve wifi bağlantısı kurmanıza yardımcı olur. Bunun için cihazın arka kamerasını karekodun üzerine tutmanız yeterlidir.

Günümüz akıllı telefonlarında QR kodları tanıyabilecek sistemler mevcuttur. Bu nedenle sadece karekod olan bölgeye kamerayı tutmak yeterlidir. Tarama işlemi yapıldığı andan itibaren mevcut wifi alanına bağlanmanız da mümkün olacaktır. QR kod işlemlerinde telefon markası fark etmez. Önemli olan QR kodu tanıma mekanizmasının olmasıdır.

Karekod okutma nasıl yapılır?

Karekod oluşturucu sayfaları tarayıcınızda aratarak kolayca bulabileceğiniz gibi istediğiniz web sayfası için direkt olarak tarayıcınızdan bir karekod oluşturabilirsiniz. Tarayıcınızda bu özellik kendiliğinden yoksa bir karekod oluşturucu eklentisi indirebilirsiniz. Aynı işlemi telefondan da gerçekleştirebilir veya bir karekod oluşturma uygulaması indirebilirsiniz.

Karekodu okutmak ise son derece basittir. Neredeyse bütün telefonlarda karekod okuyucu bulunur. Karekodu tanımlamak için telefonunuzun kamerasını açmalı ve oluşturulmuş karekodun üzerine kareyi kapsayacak şekilde 1-2 saniye tutmanız gerekir. Sonrasında karekod taranacak ve gerekli uygulama telefonunuzda başlatılacaktır.

Bir restorana, kafeye gittiğinizde menüdeki karekod alanını taratarak fiyat bilgisini direkt olarak telefonunuzdan görebilirsiniz. ATM’den para çekme, yatırma işlemleri yaparken de yine telefonunuzdan karekodu okutarak ATM’ye giriş yapabilirsiniz. Kısaca karekod hayatınızı kolaylaştıracak çok donanımlı ve güvenilir bir uygulamadır.

Karekod okutma sizlere nerede olursanız olun karekod sistemi içeren hemen her dijital ortama bağlanmanıza yardımcı olur. Karekodlar kişisel şifre ve güvenlik anlamında dijital çağın en değerli yazılımları olarak görülebilir. 

20.11.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.