facebook
İşe Alım

Oryantasyon nedir, oryantasyon eğitiminin avantajları nelerdir?

Oryantasyon eğitimi, yeni işe alınan personelin işe adapte olması için yapılan en önemli faaliyetlerden biridir. Her işletme, işe aldığı personelden maksimum seviyede verim almak ister. Fakat bunun gerçekleşmesi için işletme tarafından da alınması gereken kritik tedbirler vardır. Bunlar arasında yer alan oryantasyon eğitimi de özenle planlanması gereken en önemli faaliyetler arasındadır.

Oryantasyon nedir?

Oryantasyon, kelime anlamı itibarıyla kılavuzluk ya da yönlendirme yapmak anlamına gelir. Söz konusu terim, okul ya da işyerlerinde sıklıkla kullanılan terimlerden biridir. Özellikle işe yeni başlamış olan personelin ilerleyen dönemde işinde acemilik çekmemesi, etkin şekilde işleri yürütebilmesi için bu eğitimin verilmesine ihtiyaç vardır. Verilen eğitim sürecinde çalışan işyerini tanır, fiziki şartları anlamaya çalışır. Bu da ilerleyen süreçte iş performansını artırmak adına çok önemlidir.

Oryantasyon eğitimi ile personelin kurum kültürünü yakından tanıması esastır. İş arkadaşları ile yönetici personel bu süreç içerisinde tanışır ve bir kaynaşma ortamı oluşturulur. Bunun yanında işyerine ait her türlü bilgi oryantasyon eğitim sürecine dahil edilebilir. Söz konusu eğitimde personel diğer personelle çalışmaya alıştığından bu süreçte alışma evresinden kaynaklı performans düşüklüğü ile karşılaşılmaz.

Oryantasyon eğitimi nasıl yapılır?

Oryantasyon eğitiminin nasıl ve ne şekilde yapılacağı kurumun özelliklerine göre değişir. Genel anlamda oryantasyon eğitiminin ne şekilde yapılacağını aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Ön hazırlık

Oryantasyon eğitimine başlamadan önce eğitim sürecinde neler yapılması gerektiğinin planlanması gerekir. Oryantasyon eğitim süreci ile ilgili planlamayı yapmaktan genellikle şirketin insan kaynaklı birimleri sorumludur. Bu birim gerekli faaliyetlere başlamadan önce kurum yetkilisi ile gerekli koordinasyonu yapmalıdır. Bu hazırlıkları şu şekilde sıralayabiliriz.  

  • Personelin çalışma esnasında kullanacağı çalışma alanının önceden hazır hale getirilmesi gerekir.
  • Personelin iş esnasında kullanacağı telefon numarası ve kurumsal e-posta adresi oluşturulur.
  • Personele kurum kimlik kartı verilir.
  • Yeni işe başlayan personel, ilk iş gününde ekip arkadaşlarına tanıtılır.

Yetkili kişi tarafından kurum tanıtımının yapılması

Kurum tanıtımının yetkili bir şirket çalışanı tarafından yapılması çok önemlidir. Yapılan tanıtım esnasında kurumun tarihi, anlık durumu ve geleceğe yönelik hedefleri personele anlatılmalıdır. Bu sayede personelin kuruma aidiyet durumunun pekiştirilmesi esastır.

Personelin yöneticiler ile tanıştırılması

Personelin çalıştığı kurumdaki tüm yöneticiler tarafından bilinmesi gerekir. Bu tanıtım ile personelin yöneticilerle bir bağ kurması hedeflenir. Yapılan faaliyet personelin yöneticileri tanımasına destek olduğu gibi yöneticilerin de personeli tanıması ve gerekli planlamaları bu doğrultuda yapmasına katkı sağlayacaktır.

Personele işinin tanıtılması

İş tanıtımına öncelikle personelin çalışacağı departmanın tanıtılması ile başlanmalıdır. Bu sayede personelin kendi çalışacağı ortamı bilmesi sağlanır. Bu aşamada personele ne iş yapacağı, sorumluluklarının ne olduğu, öncelikle hangi yöneticiye bağlı olduğu, çalışma esnasında kimden destek alabileceği gibi konularla ilgili bilgi verilir.

Çalışma ortamına dair hususlarla ilgili personele bilgi verilmesi

Bu aşamada personele çalışma sürecinin hangi esaslar dâhilinde yürütüldüğü anlatılır. Bunun yanında personele iş güvenliği ile ilgili gerekli tebligatlar yapılır ve belirli hususlar yazılı olarak tebliğ edilir. İnsan kaynaklarının tanıtılması ve işletme bünyesinde kullanılan araçlarla ilgili bilgilendirme de bu safhada yapılabilir.

Oryantasyon belgesi ne işe yarar?

Oryantasyon belgesi, personelin eğitim sürecinde günlük olarak ne yapması gerektiğini belirten bir evraktır. Eğitimin kim tarafından verileceği ve hangi personelin bu eğitimi alacağı ayrıntılı şekilde planlanır. Bu sayede belli bir plan dâhilinde eğitimin yapılması hedeflenir. Oryantasyon belgesi aynı zamanda personele bu eğitimin verildiğine dair yazılı bir dokümandır. İlerleyen süreçte personelle ilgili yaşanacak hukuki bir sorunla ilgili de resmi belge niteliği taşır.

14.02.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.