GenelGenel

Resesyon nedir, sonuçları nelerdir?


Ekonominin belirsizliğinin sürdüğü durumlarda ekonomistler pek çok teori ortaya atarak mevcut durumu değerlendirir. Ekonominin çok durgun olduğu durumlarda ise genellikle akıllara resesyon nedir sorusu gelir. Resesyon ne demek, açılımı nedir bunları tek tek anlatmak faydalı olacaktır. Özellikle enflasyon, istihdam, yurtiçi hasıla, gelirde azalma gibi durumların ortaya çıkması ile oluşan resesyon en temel haliyle ekonomide durgunluktur.

Ekonomideki durgunluk ise elbette ülkede ciddi bir kriz yaratabilir. Bu durumda küresel resesyon nedir sorusu akıllara gelmelidir. Resesyon nedeniyle ciddi kayıplar yaşanması söz konusu olabilir. Resesyon olursa ne olur sorusunun çok ciddi cevapları vardır. Resesyon nedir sonuçları nelerdir bunları ayrı başlıklar altında incelemek gerekir.

Resesyon nedir?

Ekonomideki durgunluk anlamına gelen resesyon en başta para birimlerinin değer kaybetmesi ile kendisini gösterir. Bununla beraber alım gücü düşer ve diğer para birimlerinin değeri yükselir. Bu noktada hemen gözler resesyon olursa dolar ne olur sorusunun cevabını armaya başlar. Resesyon bir ülkedeki ekonomik faaliyetlerin daralmasına karşılık gelir. Ekonomik resesyon nedir dediğimizde genel tanım budur. Bu durum çoğunlukla altı ay veya daha fazla sürebilir. Resesyon nedir özellikle ekonomik anlamda zorluğa düşüldüğü hissedildiğinde en çok sorulan sorulardan bir tanesidir.

Ekonomide resesyon nedir sorusunu cevapladıktan sonra buna bir örnekle devam edebiliriz. Resesyonda şirketlerin iflası, siyasi belirsizlik, büyük maddi kayıplar söz konusu olabilir. Bu durumların hepsi ekonomik resesyona yol açabilir. Resesyon döneminde yatırım oranları da düşer. Hem iç hem de dış yatırım çizgisinde önemli düşüşler gözlemlenir. Resesyon nedir ekonomi düzleminde dersek başka bir açıklama ile tüketicinin alım gücünün de azalmasıdır.

Resesyonun sebepleri nelerdir?

Resesyon pek çok sebeple ortaya çıkabilir. Bu gibi durumda resesyon döneminde ne artar sorusu sorulabilir. Öncelikle faiz artışları söz konusu olur. Varlık değerlerinde gerileme olur. Bu durumda resesyon olursa ev fiyatları ne olur gibi sorular sıklıkla sorulmaya başlanır. Kredi darlığı ortaya çıkar ki böyle bir durumda da resesyon döneminde neye yatırım yapmalı gibi sorular sorulabilir.

Ekonomik resesyon ile ekonomik anlamda güven zarar görür. Resesyon ile birlikte ulusal paranın aşırı değerlenmesi söz konusu olur. Böyle bir durumda ise resesyon olursa altın ne olur, resesyon olursa kripto paraları nasıl etkiler gibi sorular direkt olarak ortaya çıkabilir. Türkiye resesyon altın değerleri de böyle bir düzlemde değişebilir. Türkiye resesyon sürecinde finansal krizler öngörülebilir.

Resesyon sebeplerinden bir tanesi de yüksek enflasyondur. Büyük resesyon zamanlarında kamu harcamalarında kısılma görülür. Gerçek ücretlendirmelerde de gerilemeler Türkiye’de resesyon dönemleri içerisinde gerçekleşebilir.

Resesyon sonuçları nelerdir?

Resesyon ne demektir sorusundan sonra resesyon sonuçları nedir, neler çıkarır buna bakmak gerekir. Resesyonla beraber gayri safi milli hasılada gerileme söz konusu olur. İşsizlik artar, gelir dağılımındaki denge bozulur. Reel ücretlendirmede gerileme yaşanır. Aynı zamanda üretim seviyesi de düşer. Vergi gelirleri düşerken şirketler küçülmeye gidebilir. Ulusal para birimi ise hızla düşebilir.

Resesyon döneminde yatırım

Resesyon dönemlerinde yatırımcılar daha çok korunmaya çekilirler. Bunu yaparken altın, tahvil ve defansif hisse denetlerine yönelirler. Döngüsel hisse senetleri bu dönemde yatırımcıların beklentilerini karşılayamayacağı için tedbirli davranırlar.

Resesyon döviz kurunu nasıl etkiler?

Resesyon döneminde ortaya çıkan para birimindeki değer kaybı dövizlerde ciddi anlamda bir hareketlilik meydana getirebilir. Döviz kurlarında bir yükseliş bu dönemde beklenebilir.

Resesyon altını nasıl etkiler?

Resesyon dönemlerinde en çok sorulan sorulardan bir tanesi resesyon altını nasıl etkiler sorusudur. Peki, resesyon olursa altın yükselir mi? Böyle bir ortamda hem borsaya hem de dövize güven azalacağından altında yükseliş ortaya çıkabilir. Altında resesyon nedir sorusunun cevabı altındaki ciddi bir yükselme olarak kaydedilebilir.

Resesyon borsayı nasıl etkiler?

Resesyondan etkilenen bir diğer kalem de borsadır. Resesyon borsayı nasıl etkiler? Resesyon durumunda şirketlerin hem gelirleri azalacak hem de istihdamda düşüş yaşanacaktır. Yani resesyonda borsa ne olur diye soracak olursak şirketler kârlılığını sürdürmek için uğraşırken hisse senetlerinde de düşüş gözlemlenebilecektir.

Resesyon ev fiyatlarını nasıl etkiler?

Resesyon dönemlerinde konutlardaki durum her ne kadar değişken olsa da uzmanlar konutun durumuna göre bir gerileme olabileceğini öngörmektedir.

Resesyon örnekleri

Resesyon pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yaşanan bir ekonomik durulmadır. Resesyon örnekleri pek çok dünya ülkesinden verilebilir. ABD resesyon durumunda borsada düşüşlerin ve hisse fiyatlarında gerileme gözlemlenmiştir. Amerika resesyon, küresel ekonomiye de etki edebilir. Almanya resesyon örneğine bakacak olursak 2022’de meydana gelen 0,3 daralma ülke ekonomisini resesyona sokmuştur. Yani Avrupa resesyon durumu da kıtadaki ülkeleri zor duruma sokmuştur.

Stagflasyon da görülebilen bir durumdur. Stagflasyon resesyon mal ve hizmetlerdeki fiyatlar sürekli yükselirken işsizlik oranının arttığı bir denklemi ifade etmektedir. Resesyon stagflasyon farkı nedir diye soracak olursak resesyonda iki çeyrek yıl art arda yaşanan ekonomik küçülme söz konusu olurken stagflasyonda enflasyon durumunda ekonomik durgunluğun söz konusu olmasıdır. Resesyon stagflasyon nedir sorusunun cevabı bu iki farklı etkinin de yaşanabilmesi olarak açıklanabilir.

Resesyon dönemlerinde yatırımcıların güvenli liman olarak bulduğu bazı kalemler vardır. Resesyon zamanı neye yatırım yapmalı diye soranlar genellikle bu yatırımcıların izini takip ederek güvenli liman altın, defansif hisse senetleri ve tahvillere yönelmektedirler.

15.02.2024
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.