facebook
Yapay Zeka

Siber güvenlik nedir, neden önemlidir?

Siber güvenlik, ağları, sunucuları ya da doğrudan elektronik aygıtları çeşitli saldırılara karşı korumak adına alınan her türlü tedbiri ifade eder. Günümüzde teknolojinin ve dijitalleşmenin geldiği muazzam nokta, bu tip tedbirleri hem bireyler hem de kurumlar için neredeyse bir zorunluluğa dönüştürmüştür.

Hangi ölçekte olursa olsun kurumsal işletmelerin operasyonlarını verimli ve sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi ve verilerini muhafaza edebilmesi siber güvenliği maksimum düzeyde sağlanması ile mümkün olabilir. Siber güvenliğin önemini ve söz konusu hizmeti üstelenen uzmanların rol tanımlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Siber güvenliğin önemi

Siber güvenlik ya da İngilizce adı ile cyber security her türlü dijital varlığın güvenliğini odak noktasına alır. Siber güvenliğin her birimiz için ne denli kilit bir role sahip olduğunu kavramamız için öncelikle bilgi ve verinin önemini doğru şekilde anlamamız gerekir.

Siber güvenlik, belli bir sistem özelindeki her türlü veriyi ve bilgiyi dış tehditlere karşı savunur. Bir anlamda bilgi ve veriyi muhafaza ederken iş akışınıza zarar verecek olumsuz her türlü unsuru da bertaraf eder. Bilgiye odaklı tehditler, siber saldırlar, veri değiştirme çabaları teknik açıdan çok farklı türlerde oluşabilir.

Siber güvenliğin bugün için en önemli konulardan biri olmasının nedeni, kişilerin ya da işletmelerin önemli verilerini bilgisayar ortamında saklamaları gelir. Söz konusu veriler arasında; kişisel belgeler, banka dokümanları, özel fotoğraflar, çalışmalara dair taslaklar, projeler, kişisel şifreler, şirkete ilişkin gizli bilgiler bulunabilmektedir.

Bahsettiğimiz kritik bilgilere 3. kişilerin ulaşması, tüm bu bilgilerin çeşitli amaçlarla istismar edilebilmesi anlamına gelebilir. İşletmeler bilgileri korumak söz konusu olduğunda sadece kendilerine ya da çalışanlarına karşı değil, aynı zamanda müşterilerine karşı da sorumludur.

Bilgisayarlara yönelik olarak yapılan korsan saldırılar, sistemlerin faaliyetlerini kesintiye uğratabilir, hatta faaliyetlerinin bozulmasına yol açabilir. Bu durum çalışma verimliliğinin düşmesine, maddi kayıpların doğmasına veya prestij kayıplarına yol açabilir.

Zararlı yazılımlar, virüsler veya korsan saldırılar, özel bilgilerin bütünlüğünü ve gizliliğini tehdit eder. Siber güvenlik, tüm bu olumsuz senaryolara karşı verileri ve bilgileri korumak adına alınan tedbirlerin tamamı olarak düşünülebilir.

Güvenli şifreler kullanmak, güncel yazılımları tercih etmek, SSL sertifikası olan bağlantılara yönelmek, anti virüs yazılımları yüklemek, korsa dosyalar konusunda dikkatli olmak ve elbette yedekleme yapmak kişisel olarak alınabilecek önlemler arasındadır. Bu tip kişisel önlemlerin yanında profesyonel düzeyde bir siber güvenlik hizmeti almak, verilerine gerekli önemi gösteren tüm kurumlar için temel bir sorumluluktur.

Siber güvenlik uzmanı ne yapar?

Günümüzde hem iç hem de dış taraflardan gelebilecek her türlü olası siber saldırılara karşı üst düzey koruma sağlamak veri güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir. Böyle olumsuz senaryolarla karşılaşmak istemeyen organizasyonlar siber güvenlik uzmanlarından profesyonel hizmet talebinde bulunur.

Siber güvenlik uzmanı olan kişiler sunucudan yazılıma, ağdan sisteme dek pek çok noktayı düzenli olarak test eder ve mevcut ya da olası tüm açıkları deşifre eder. Gelebilecek tehditlere karşı bir eylem planı tasarlar ve bu plan doğrultusunda gerekli teknik uygulamaları yapar.

Siber saldırılarda ortaya çıkan açıkları düzeltmek bazen kısa sürede yapılabilse de kimi durumlarda sistemi yeniden güvenli hale getirmek uzun bir zamanı kapsayabilir. Kuruluşlar için mutlak suretle somut olarak oluşturulmuş siber güvenlik stratejileri söz konusudur.

Siber güvenlik uzmanları tüm bu güvenlik stratejilerinin tasarımında aktif olarak rol alır. Bu alanda faaliyet gösteren uzmanlar, bilgi işlem sistemlerine ait veri depolamalarını, ağları, uygulamaları ve bağlı aygıtların güvenlik risklerini değerlendirmekle yükümlüdür. Tüm bu analizler neticesinde ise işletmeler adına kapsamlı bir siber güvenlik çerçevesi oluştururlar.

04.04.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.