Diğer

Şirket kapatmak nasıl yapılır, nasıl bir yol izlenir?

Bir şirketin yöneticisi için, girişiminin beklenilenin altında sonuç vermesi ve tüm faaliyetlerin sonlandırılması gerekliliği ne yazık ki şirket kapatmak anlamına gelir. Bu durumda şirketin haklarının korunması için gerekli önlemler alınmalı ve sürece hakim olunmalıdır. Peki, şirket kapatmak nasıl bir süreci doğurur? Gelin bu süreci detaylandıralım.

Tasfiye nedir

Arapça kökenli tasfiye kelimesinin sözlük anlamı arıtma, temizlemedir. Dolayısıyla bir şirket açısından tasfiye, şirketin faaliyetine türlü nedenlere dayanarak son verilmesi ve şirket ile ilgili tüm hesapların kapatılmasıdır. Tasfiye halindeki şirket, hissedarlar ile ilişkileri dahil olmak üzere sürecin sonuna dek tüzel varlık kişiliğini korur. Ticaret unvanı ise tasfiye halinde ibaresi dahil olarak kullanılır. (Tasfiye halindeki K. LTD. ŞTİ. gibi) Tasfiye halindeki şirketin organlarının yetkileri ve amacı tasfiye ile sınırlandırılmış olur ve şirketin temsili ve idaresini gerçekleştiren, şirket hissedarları değil tasfiye memurları olur.

Şirket kapatmak iki türlü gerçekleştirilebilmektedir: Tasfiyeli şirket kapatma, tasfiyesiz şirket kapatma. Tasfiye sürecinin sonunda şirketler ilgili sicillerden temizlenir, tüzel kişiliğini kaybeder ve tüm faaliyetlerini sonlandırarak hesaplarını kapatır. İflas durumunda da şirketin varlığı son bulmuş olur.

Tasfiyeli Şirket Kapatma

Şirket kapatma süreci, şahıs şirketleri için, anonim ve limited şirketler için olduğundan daha kolaydır. Limited şirketler ve anonim şirketler, açılışında olduğu gibi, kanun ve şirket ana sözleşmesi gereğince yazılı halleri gerçekleştirmek durumundadır. Yazılı haller oluştuğunda veya ortaklar kurulu kararı verildiğinde şirket kapatma işlemi gerçekleştirilir.

Şirket kurucusu, şirket kapatmak için ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunmalıdır. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne, ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi sunulmalıdır.  

Tasfiyenin ticaret siciline işlemesi durumunda tescil tarihi, tasfiye başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Sicil müdürlüğüne hem tasfiye bildirimi hem alacakların isim ve bilgilerinin yazılı olduğu mal beyanı bilgileri iletilmelidir. Bildirimlerin onaylanmasıyla tasfiye isteği ticaret sicil gazetesinde yayımlanır. İsteğin yayınlanmasıyla birlikte şirket sahipleri, 1 yıl süresince işlemlerine devam eder. Elbette bu süre zarfında şirket varlığını sadece tasfiye amacına yönelik olarak sürdürür.

Tasfiyesiz Şirket Kapatma

Tasfiyesiz şirket kapatma şekli, kapatma kararının mahkeme kararıyla alınması durumunda gerçekleşen kapama işlemidir. Mahkeme kararı verilmesi; şirket ortakları arasında anlaşmazlık, ödenemeyecek duruma gelen şirket borçları, şirketin faaliyeti için gerekli olan mali kaynakların tükenmesi hallerinin söz konusu olduğunu gösterir. Mahkeme kararı için ortakların kusursuz olması gereklidir.

Tasfiyesiz şirket kapatma süresi 1 yıldır ve bu sürede şirket borçlarının ödenememesi, şirket kapatma sürecinin uzamasına yol açmaktadır. Tasfiyesiz şirket kapatma durumunda, tasfiyenin başlangıcı, ilgili mahkemenin iflas kararı doğrultusunda belirlenir.

Şirket açma işlemleri gibi şirket kapatma işlemleri de belirtmiş olduğumuz prosedürlere uyulmasını gerektirir. Tasfiyeden vazgeçilmesi durumunda ise tasfiye hükümleri uygulanmamaktadır. Bu durumda geçici vergi ile ilgili mükellefiyetler, tasfiyeden vazgeçildiği tarihin dahil olduğu  geçici vergilendirme dönemi başından itibaren başlayacaktır.

15.03.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.