facebook
Genel

Yatırım danışmanlığı nedir, çeşitleri nelerdir?

İçerikler

1. Yatırım danışmanlığı çeşitleri nelerdir?

2. Borsa yatırım danışmanlığı

3.  Kripto para yatırım danışmanlığı

4. Gayrimenkul yatırım danışmanlığı

5. Yatırım danışmanlığı sertifikası nasıl alınır?

Yatırım danışmanlığı; taraflar arasında sağlanan anlaşmaya göre sermaye piyasası araçları ile ilgili yazılı veya sözlü tavsiye vermeye denir. Yatırım danışmanı ise sermaye piyasası araçlarının sağlayacağı kar ve zarar analizini yaparak tavsiyelerde bulunan kişiye denir. Yatırım danışmanlığı bir kuruma verilebileceği gibi bir şahsa da verilebilir. Peki, yatırım danışmanlığı çeşitleri ve yatırım danışmanlığı sertifikası hakkında neler biliyorsunuz? Yatırım danışmanlığı ile ilgili tüm detayları bu blog yazısında sizin için mercek altına alıyoruz.

Yatırım danışmanlığı çeşitleri nelerdir?

Yatırım danışmanlığı hizmetleri şirket ya da şahıslara iki temel alan üzerinden verilir. İlki finansal danışmanlık hizmeti olup kurumlar için borsa yatırımı, sermaye artırımı, kripto para yatırım danışmanlığı; şahıslar için ise emeklilik, sigorta ve bireysel tasarruf konularında danışmanlık yapar. Gayrimenkul yatırım danışmanlığında ise satın alma, kiralama ve diğer gayrimenkul konularında yatırım tavsiyesi yapılır.

Borsa yatırım danışmanlığı

Borsa yatırım danışmanlığı borsada gerçekleşen ve gerçekleşmesi muhtemel durumları analiz ederek yatırımcılara gerekli tavsiye ve yönlendirmeleri yapmayı amaçlar. Borsa konusunda tecrübeli ve birikimli olan uzmanlar sizlere yapmak istediğiniz yatırımlarla ilgili stratejiler oluşturur ve kar marjınızı yükseltecek yatırımlar için sizi teşvik eder. Borsa çok değişkenli ve birden fazla faktörden etkilenen bir piyasa olduğu için hem yerel hem uluslararası borsaları iyi bilen danışmanlarla çalışmak yararlı olabilir.

 Kripto para yatırım danışmanlığı

Kripto para yatırım danışmanlığına değinmeden önce kripto paranın ne olduğunun bilinmesi gerekir. Kripto para, dijital dünyada kullanılan ve sanal olan bir para birimidir. Çoğu zaman Bitcoin olarak bilinen kripto para çok çeşitli olup Bitcoin bunun sadece bir çeşidine verilen isimdir. Kripto para yatırım danışmanlığı ise kripto para alım satım ve yatırımları konusunda müşterilere danışmanlık hizmeti vermeye dayanır. Kripto para yatırım danışmanlığı sayesinde kişi ve kurumlar doğru kripto paralara yatırım yaparak ciddi gelirler elde edebilirler. Kripto para yatırım danışmanlığı size bu noktada yatırım yapacağınız kripto paranın işlem hacmi, kaç yıldır hizmet sağladığı ve güvenilir olup olmadığı konusunda tavsiyelerde bulunur. 

Hangi kirpto para birimini seçeceğiniz ve neye göre seçeceğiniz konusunda sizler de kripto para yatırım danışmanlığı hizmeti veren kişi ve kurumlardan faydalanabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki kripto paralar yüksek yatırım geliri sağlasa da kripto parayı bilmeyenler için tüm yatırımın buharlaşmasıyla da sonuçlanabilir. Bunu önleyebilmek için profesyonel ve bu alanda uzmanlaşmış kripto para yatırım danışmanlarıyla çalışmanız gerekir.

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı

Son yıllarda önemi giderek artan yatırım danışmanlığı türlerinden birisi de gayrimenkul yatırım danışmanlığıdır. Gayrimenkul yatırım danışmanlığı genelde üç safhada verilir:

1. Arsanın imar durumu hakkında yapılan danışmanlık: Yatırım yapılmak istenen arsanın imar hakları, izlenecek prosedürler ve oluşması muhtemel maliyetler hakkında yatırım yapmak isteyen kişi ya da kurumlar bilgilendirilir.

2. Proje aşamasında verilen danışmanlık: Projenin yapımı esnasında verilen danışmanlık hizmetleri kapsar. Ayrıca yapım esnasında projeye gelen taleplere göre çeşitli stratejiler belirlenir.

3. Proje sonrası verilen danışmanlık: Proje bittikten sonra  gayrimenkulün değerlenmesini sağlayacak şekilde çeşitli stratejiler geliştirilerek verilen danışmanlıktır. Bu aşamada gayrimenkul değerlemenin temel kuralları esas alınarak bir yatırım planı belirlenir.

Bunu haricinde gayrimenkul yatırım danışmanlığı bir gayimenkulün kiralanmasının mı yoksa satın alınmasının mı daha karlı bir yatırım olacağına dair çeşitli yatırım danışmanlığı stratejileri geliştirebilir. Kimi durumlarda arsa satın almanın hedeflenen gayrimenkul projesine sağlayacağı ekonomik katkıları da değerlendirerek bir danışmanlık stratejisi belirlenebilir.

Yatırım danışmanlığı sertifikası nasıl alınır?

Yatırım danışmanlığı sertifikası alabilmek için devlet tarafından belirlenen bazı yasal şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikli olarak üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmek gerekir. 4 yıllık maliye, işletme, iktisat, çalışma ekonomisi ve pazarlama bölümlerinde eğitim aldıktan sonra ilgili kurs ve sınavlara katılmanız gerekir. Yatırım danışmanlığı sertifikası Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilir. Sınavdan minimum puanı alan kişiler Sermaya Piyasası Kurulu tarafından verilen sertifikadan sonra resmi olarak yatırım danışmanlığı yapabilirler.

Yatırım danışmanlığı sınavında başarılı olabilmek için adayların borsa eğitimi, hisse senedi eğitimi ve teknik analiz eğitimi gibi süreçlere hakim olması beklenir. Sertifika alındıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu'na yetki ve çalışma izni için başvuru yapılır ve onaydan sonra resmi olarak yatırım danışmanlığı yapılabilir. Sermaye Piyasası Kurulu'nun izni dışında yatırım danışmanlığı yapanlar kanunen suç işlemiş sayılırlar ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabilirler. 

21.10.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.