facebook
Satış Pazarlama

Amerika'da şirket kurmak için bilinmesi gerekenler

Amerika’da şirket kurmak için hangi vize tipine sahip olunacağı, hangi koşulların karşılanması gerektiği gibi bilgiler sıklıkla araştırılır. Yasalara uygun bir şekilde şirket açılışı gerçekleştirebilmek için ise öncelikle belli başlı adımları yerine getirmeniz beklenir.

Şirket kurmak isteyen pek çok kişi bunun için Green Card’a gereksinim duyulduğu yanılgısına kapılır. Ancak Amerika’da iş kurmak için Green Card’a gerek duyulmaz. Farklı milletlerden kişilerin de Amerika sınırları içerisinde kendi şirketlerini kurması mümkündür. Üstelik kurulan şirket sonrasında burada vatandaşlık elde etme ihtimalini artırma şansı da doğar.

Amerika şirket kurulumu için son derece ideal ve avantajlarla dolu bir ülkedir. Hem dünyanın en büyük pazar imkanlarını barındırması hem geniş müşteri portföyü hem de şirketi geliştirmek için gerekli işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi bu ülkeyi bir avantajlar ülkesi olarak görmeyi mümkün kılar.

Amerika’da şirket açmadan önce kurulum maliyeti, gerekli belgelerin isimleri, kimlerin bu ülke sınırları içerisinde iş yeri açabileceği gibi bilinmesi gereken belli başlı noktalar bulunur. Ülke sınırları dahilinde şirket kurma gereklerinin ve bir şirketin nasıl kurulacağının bilinmesi kritik öneme sahiptir.

Amerika'da nasıl şirket kurulur?

Şirket kurarken öncelikle ülkenin, şirketin kurulduğu eyaletin ve kurumun gerektirdiği izinlerin alınması, belgelerin ve ödemelerin gerçekleştirilmesi gerekir. Amerika’da iş kurmak için kişilerin doğrudan ülkeye gitmesine dahi gerek olmaz. Uzaktan işlemler sayesinde 7-10 gün aralığında şirketi faal hâle getirmek mümkündür.

Amerika şirket kurmak açısından hızlı aksiyon alınabilen ve genel itibariyle küçük işletmeleri destekleyen bir ülkedir. Bu nedenle sıklıkla ABD şirket kurma koşulları araştırılır. Amerika’da şirket kurma için izlenmesi gereken belli başlı adımlar, takip edilmesi gereken yasal yükümlülükler bulunur. Bu süreçleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştiren kişilerin şirketlerini hızlı bir şekilde kurması mümkündür.

Amerika'da şirket kurmanın avantajları nelerdir?

Bir şirket kurarken sağladığı ve sağlayacağı avantajları doğru tahlil etmek de önemlidir. İşin sürdürülebilir ve avantajlı olabilmesi için de hangi ülkede ve pazarda kurulacağını iyi seçmek gerekir. Amerika’da şirket kurmanın avantajları oldukça fazladır. Hem ekonomik anlamda hem de yeni fırsatların yaratılması noktasında kârlı olduğu için pek çok kişinin bu ülkede iş yeri açmak adına aksiyon aldığı görülebilir.

Amerika’da şirket kurulumunun sağladığı avantajlar şu şekilde ele alınabilir:

  • Vergi muafiyetinden ve çeşitli avantajlardan faydalanma,
  • Düşük faizle gayrimenkul seçeneklerine erişim,
  • Kısa sürede ve hızlı bir şekilde şirket kurabilme,
  • Global pazarda varlığı sürdürebilme ve yüksek kâr marjı elde edebilme,
  • Uluslararası ticarete atılarak ithalat-ihracat zincirinde güçlenme,
  • Uzun vadeli ve ucuz kredi imkanları,
  • E2 vizesi alma şansı,
  • Hibe ve devlet desteği alma imkânı,
  • Vatandaşlık ve Green Card onayında kolaylıklar,
  • Prestij edinme,
  • Geniş müşteri portföyüne erişim sağlama,
  • Hızlı ilerleyen bürokratik sistem içerisinde şirket varlığını kanıtlama.

Tüm bu avantajlara erişmek için Amerika’da yasalara uygun bir kuruluşa sahip olmak yeterlidir. Şirketinizin kuruluşu sonrasında kısa sürede yükselme imkânı edinmeniz de ayrıca bu avantajlara bağlı olarak imkânı yüksek bir durum hâline gelir. Bu avantajlar göz önüne alındığında Amerika şirket açmak için son derece ideal bir ülkedir.

Amerika'da şirket kurma maliyeti nedir?

Amerika gibi bir ülkede şirket kurmak için belirli bir bütçe ayırmak gereklidir. 2023 yılında Amerika’da şirket kurma maliyeti ortalama 50-2000 dolar aralığında değişiklik gösterebilir. İş kurmanın maliyeti:

  • Şirketin türüne,
  • Eyalete,
  • Şirket ve iş için gerekli özel izinlere,
  • Şirket büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.

Ayrıca şahıs ve ortaklık şirketlerine göre farklı bütçeler ayrılması da gerekli olabilir. Örnek vermek gerekirse Amerika’da LLC şirket kurma maliyeti ile şahıs şirketi kurmanın maliyeti büyük oranda değişiklik gösterebilir.

Kurulacak şirketin gerektirdiği bütçe bir uzmandan destek alınarak da hesaplanabilir. Amerika’da şirket açma ücreti için net bir karşılık öğrenilebilmesi ancak bu hesaplamalar sonucunda mümkün olur.

Kimler Amerika'da şirket kurabilir?

Amerika’da şirket açmak isteyen kişilerde sahip olunması beklenen belli başlı kriterler bulunur. Bunlardan ilki kişilerin belirli bir sermayeye sahip olması gerekliliğidir. Şirket kurmak isteyen kişinin banka dökümleri ve mal sahiplikleri detaylı bir şekilde incelendikten sonra işlemlerin başlatılabilmesi için onay veya ret kararı çıkar. Bu karar sonrasında işlemlerin başlatılması mümkün olur.

Amerika'da şirket kurmak için gerekli lisanslar ve izinler

ABD’de şirket kurmak için şirket niteliğine bağlı olarak gerekli izin ve lisans belgeleri talep edilebilir. Sektöre ve şirketin kuruluş amacına bağlı olarak istenen belgeler farklılık gösterir. Bölge izinleri, işletme lisansları, mesleki lisanslar, sağlık ve güvenlik izinleri istenen başlıca belgelerdir.

Özellikle mağaza, restoran gibi halka açık işletmelerde işletme izni alınır. Bu lisans sayesinde ABD’de iş kurmak ve kanunlara uygun çalışmak mümkün olur. Doktor, avukat, elektrikçi gibi meslekleri sürdürebilmek için ise özel mesleki lisans almanız gerekir. Bu belgeler, meslekler özelinde verilir ve şirketinizi farklı konumlardan işletmek için de bölgeleme izni almanız şart koşulur.

Halk sağlığı ve güvenliği gerektiren işletmelerin özel sağlık ve güvenlik belgelerini alması beklenir. Özellikle kamuya açık hizmetlerde bu belge ve lisansların tam olması şarttır. Belirli ücretler ödeyerek belgeleri temin etmek mümkün olur. Alınacak izinlerin şirket türüne ve bölgeye göre farklı kapsamlarda olması beklenebilir. Bu nedenle resmî kurumlara veya danışmanlara başvurarak belgelerin temin edilmesi önerilir.

Şirketinizin lisans ve belgelerinin tam olması son derece önemlidir. Aksi takdirde cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmak ve hatta bazı durumlarda şirketlerin kapanması gibi risklerin doğması mümkündür.

Amerika'da şirket kurarken izlenmesi gereken adımlar

Amerika’da kolay bir şekilde şirket kurabilmek için izlenmesi gereken adımlar bulunur. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Şirket türünü belirlemek

ABD şirket kurmak için öncelikle hangi türde şirket kuracağınıza karar vermenizi bekler. Limited şirket, şahıs şirketi ya da anonim şirket seçeneklerinden birini seçerek gerekli işlemleri başlatmanız mümkün olur. Ancak her şirket türü kendi içerisinde farklı yasal yükümlülükler ve vergi politikalarına sahip olduğu için öncesinde detaylı bir araştırma yaparak karar vermek faydalı olacaktır.

Yasal düzenlemelerdeki rahatlığı ve vergi muafiyeti nedeniyle şahıs şirketleri en sık tercih edilen kuruluş türüdür. Genellikle danışmanlar, serbest çalışanlar ve freelancerlar için bu şirket türü son derece avantajlıdır.

Şahıstan bağımsız tüzel bir kişilik gibi değerlendirilen anonim şirketler ise daha çok hakka ve hukuka sahiptir. Ancak vergilendirme, kâr paydaşlarından ayrı ayrı alınabilir. C Corp ve S Corp olmak üzere iki tip anonim şirket bulunur. S anonim şirketi çok daha avantajlı görülür.

Küçük işletme sahipleri için en doğru tercih ise limited şirketlerdir. Sınırlı şirket olarak da açıklanabilen bu şirket türü de vergi düşüklüğü, borç ve sorumluluklarla ilgili sınırlı yükümlülüklere sahip olunması gibi avantajları taşır.

Eyalet belirlemek

Şirketin hangi eyalette kurulacağı ve şirketinizin nerede fiziki varlığını sürdüreceği gibi detayları belirlemeniz de önemlidir. Bu noktada özellikle hangi lokasyonda bir şirket kurmanın daha avantajlı olacağını iyice araştırmak gerekir. Sektöre ve şirket türüne bağlı olarak çok daha yüksek kâr elde edilebilecek ya da daha merkezi kalabilecek bir eyaletin tercih edilmesi şirket başarısını yükseltecektir.

Vergi kimlik numarası edinmek

İşletmeyi kurarken IRS yani Gelir İdaresi Kurumu’ndan bir işveren kimlik numarası (EIN) edinmeniz gerekir. Bu numarayı online olarak ya da posta yolu ile almak mümkündür. EIN, 9 haneli ve tıpkı sosyal güvenlik numarasına benzeyen bir numaradır. Bu numara ile vergilendirme takibi sağlanır ve tüm yasal belgelerde bu numara yer alır. Numarayı aldıktan sonra Amerika’da iş yeri açma yolunda önemli bir adımı daha geride bırakmanız mümkün olur.

Şirket kaydı yapmak

İşletmenin planlanmış olduğu eyalete kaydının gerçekleştirilmesi gerekir. Şirket kuruluş belgelerini düzenleyerek başvuruda bulunmanız mümkündür. Bu adım şirketinizin yasal ve kanıtlanabilir bir varlığının olmasını sağlayan en önemli adımdır.

İlgili lisans ve belgeleri edinmek

Kuruluşunuzun kaydını gerçekleştirirken muhakkak ilgili lisans ve belgelerinizi yanınızda bulundurmanız gerekir. Şirketinizin resmî bir kimlik kazanması adına türüne bağlı olarak şart koştuğu belgeleri sunmanız beklenir. Şirket türünün yanı sıra eyalete bağlı olarak da ayrıca edinmeniz gereken güvenlik ve sağlık belgeleri bulunabilir. Tüm bunları hazırladıktan sonra resmî makamlara sunarak şirketinizin tam kaydını gerçekleştirmeniz mümkün olur.

Şirket için banka hesabı açmak

Şirketinizin maddi işlemlerini yönetebileceğiniz resmî bir banka hesabınızın olması önemlidir. Girdi-çıktı kayıtlarının tutulması, kâr markajlarının takibinin sağlanması gibi gerekçelerle banka hesabınızın devamlı kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle şirket özelinde bir banka hesabına sahip olunması ve tüm maddi işlemlerin buradan gerçekleştirilmesi zorunlu tutulur.

Tüm bu adımlar sonrasında işe alımları gerçekleştirip şirketinizi faal hâle getirmeniz mümkün olur. Şirketinizin faaliyet süresi boyunca faturalarınızı, makbuzlarınızı ve finansal kayıtlarınızı düzenli olarak tutmanız da ayrıca şirket varlığınız açısından önem taşır.

Amerika'da şirketler için SBA kredisi nasıl alınır?

Küçük işletmelerin finansal anlamda desteklenmesini sağlayan SBA, devlet destekli bir kredi türüdür. Bu belgeyi edinmek için bazı kurumlar ve sektörler Green Card yahut Amerikan vatandaşlığını şart koşsa da gerekli koşullara uyum sağlayan şirketler için de SBA kredisi alma imkânı bulunur. SBA kredisi almak için gerekli belgeleri sunmak yeterlidir. Bu belgeler:

  • Kişisel özgeçmiş,
  • Son 3 yılı kapsayan gelir beyannamesi,
  • Kişisel mali tablo,
  • 3 yıllık ticari vergi beyannamesi,
  • Başvuru tarihini de kapsayan son 180 günlük gelir-gider dökümleri,
  • İşletmeye ait lisans ve belgelerdir.

Türk vatandaşları Amerika'da şirket kurabilir mi?

Amerika’da iş kurma için gerekli koşulları sağlayan Türk vatandaşlarının da ABD sınırları içerisinde kendi şirketlerini kurması mümkündür. Üstelik ABD’de iş kurmak, Green Card şansını ve oturma vizesi elde etme ihtimalini de artırarak Türk vatandaşlara ekstra avantaj sağlayacaktır.

09.10.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.