İnsan Kaynakları

CV hazırlama nasıl yapılır?

İş başvurusu gerçekleştirirken işverenler tarafından istenen CV, yeteneklerinize ve potansiyelinize dikkat çekme fırsatı sunar. Kariyer basamaklarını tırmanırken size eşlik edecek ve profesyonel iş yaşamınızın aynası haline gelecek olan CV doğru bir şekilde hazırlandığında her daim bir adım önde yer almanıza imkân tanır. Dolayısıyla CV hazırlama özen gösterilmesi gereken planlı ve detaylı bir süreçtir.

CV, sadece kişisel, eğitim ve kariyer bilgilerinin yer aldığı bir belge olmanın ötesine geçerek sizi, hedeflerinizi ve kariyer planlarınızı açık, net ve etkileyici şekilde anlatan bir tanıtım içeriği olmalıdır. Bu özelliklere sahip bir CV hazırlamak için dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Mevcut hususlar doğrultusunda CV hazırlayarak potansiyelinizi en iyi şekilde öne çıkarabilir, olumlu bir izlenim bırakarak kariyer hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

CV nedir?

Türkçede özgeçmiş olarak da adlandırılan CV (Curriculum Vitae) kişisel bilgi, eğitim, beceri ve deneyimleri içeren ve işe başvuru sürecinde işverene sunulan belgedir. Eğitim hayatının ve profesyonel iş yaşamının bir özeti olarak kabul edilen CV, iş başvurularında öne çıkmak için kritik bir önem taşır.

CV oluşturma sürecinde geçmiş deneyim ve başarılardan bahsetmenin yanı sıra gelecekteki kariyer hedeflerine de değinmek oldukça önemlidir. Bunun için CV oluştururken başvuru yapılan pozisyona uygunluk ve kariyer hedeflerine yönelik çarpıcı mesajlar içeren kısa ve öz bir metin de hazırlayabilirsiniz.

Ön yazı olarak adlandırılan bu metni CV’nizin giriş kısmına ekleyerek başvuru yaptığınız iş için neden en doğru kişi olduğunuzun yanıtını dikkat çekici bir şekilde verebilirsiniz.

CV hazırlama yaparken nelere dikkat edilmelidir?

“CV nasıl hazırlanır?” sorusunun yanıtı başvuru yapılan şirkete ve pozisyona göre değişiklik gösterebilir. Ancak bunun yanında CV hazırlarken mutlaka dikkate alınması gereken temel unsurlar da mevcuttur.

CV’de sizi rakipleriniz arasından ön plana çıkaracak özellikler yer almalıdır. Bazen bir pozisyona yüzlerce ya da binlerce kişi başvuru yapabilir. Ciddi bir rekabetin yaşandığı bu gibi durumlarda CV hazırlarken farklılığınızı ortaya koymanız gerekir. Bu bakımdan ön yazı gibi vurgulu mesajların yer aldığı ek metinlerden faydalanabilirsiniz.

Aynı zamanda gerek eğitim gerekse de profesyonel iş hayatında size ayrıcalık kazandıran başarılara da yer vererek göze çarpan bir CV oluşturabilirsiniz.

CV’nin içerik bakımından zengin ve ayrıntılı olması büyük önem taşır. Başvuru yapan kişinin kendinden emin bir üsluba sahip olması da iş veren açısından güven oluşturur. Ancak bu konularda fazla abartıya kaçmamak gerekir. Çok uzun, çok kalabalık ve aşırı abartılı anlatımların yer aldığı CV’ler işveren ya da işe alım yetkilisi tarafından ayrıntılı incelenmeden direkt elenebilir. Bunun yerine yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve başarılarınızı vurgulayan bir CV hazırlamanız yeterli olacaktır.

CV hazırlarken içeriğin yanı sıra şekil olarak da dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. CV hazırlarken mutlaka kolay okunur bir font ve punto kullanmak gereklidir. Times New Roman ve Arial gibi fontlar CV yazarken en çok tercih edilen fontlar arasındadır.

CV’yi 11 ya da 12 punto ile yazmak da kolay okunabilirlik avantajı sağlar. Dikkat çekmek istediğiniz kısımları bold, italic formunda ya da farklı bir renk kullanarak yazabilirsiniz. Ancak bu konuda da abartıya kaçmamak, CV’nin ciddiyetine ya da okunabilirliğine zarar vermemek adına oldukça önemlidir.

İmla ve noktalama kurallarına dikkat etmek de CV hazırlarken önceliğiniz olmalıdır. Mezun olunan okullar, önceden çalışılan kurumlar ve tecrübeler her daim ters kronolojik sırada CV’de yer almalıdır.

Herkes tarafından bilindik kurum ve şirketler olmadığı sürece CV’de kısaltmalara başvurmamak gerekir. Kişisel bilgiler mutlaka güncel olmalıdır. Aynı zamanda CV’ye eklenen e-mail adresinin doğrudan isim ve soyaddan oluşmasına özen göstermek, ciddiyetten uzak mail adreslerini kesinlikle kullanmamak büyük önem taşır.

CV’de olması gerekenler

Sizi ve beklentilerinizi en iyi şekilde anlatacak, deneyimlerinizi eksiksiz yansıtacak bir CV oluştururken yaratıcılığınızı kullanarak belirli standartların dışına çıkabilirsiniz. Farklı unsurlara ve parlak fikirlere CV’nizde yer vererek ön plana çıkmayı başarabilirsiniz. Ancak bu unsurların yanında mutlaka CV’de bulunması gereken noktaların da atlanmaması gerekir. CV’de mutlaka olması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  •        Kişisel Bilgiler: Ad, soyad, ulaşılabilir telefon numarası, güncel e-mail adresi, açık adres ve doğum tarihi kişisel bilgiler kısmında yer alması gereken olmazsa olmazlardır. Pozisyon ya da kurum için gerekliyse askerlik durumu, uyruk ve ehliyet bilgileri de bu başlık altına ilave edilebilir.
  •        Eğitim Bilgileri: Mezun olunan okullar CV’de eğitim bilgileri başlığı altına sondan başlayarak yazılır. Mezun olunan okulun yanı sıra bölüm ile okula giriş ve mezuniyet yılı da mutlaka bulunmalıdır. Okulda elde edilmiş başarıları, birincilikleri ve eğer yüksek ise mezuniyet not ortalaması da eklenebilir.
  •        Staj ve İş Tecrübeleri: Önceden çalışılan ya da staj yapılan kurum ve pozisyon bu başlığın konusudur. Kurum ve pozisyon bilgisi kapsamında işe giriş ve çıkış tarihleri de belirtilmelidir. Ancak en önemli nokta, gerçekleştirilen işin ayrıntılı tanımının ve elde edilen başarıların CV’de tecrübe kısmına mutlaka yazılmasıdır.
  •        Beceriler: Başvurulan pozisyonun gerektirdiği beceriler bu başlığın altına yazılabilir. Yabancı dil, kullanılan bilgisayar programları ve benzeri beceriler işveren tarafından böyle bir talep olmasa bile fark yaratmak adına başlık altına eklenebilir.

CV hazırlama formu internette bulabileceğiniz hazır şablonları ifade eder. CV hazırlama işini oldukça hızlı ve pratik bir hale dönüştüren CV formu seçenekleriyle temel unsurları gözden kaçırma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak doğrudan hazır şablon kullanmak yerine CV hazırlama sürecine kendinizden bir şeyler katmanız hedeflerinize ulaşmanız adına en ideal tercih olacaktır.

18.12.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.