facebook
MevzuatMuhasebe

Muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde dikkat edilmesi gerekenler

Bazı firmalar mali kayıtların düzeni ve raporlaması gibi konuları ihmal edebilmektedir. Oysa ki bilgilendirmeyi ilk etapta yapan evraklardır ve firmanın kredibilitesi açısından da büyük önem taşır. Bu noktada bu işlemlerin yapılmasından sorumlu olan mali müşavirin seçimi konusu dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu yazımızda muhasebe yönetimi ve mali müşavir ilişkilerinde nelere dikkat etmelisiniz, ayrıntılarıyla açıklıyoruz.

Mali müşavirle çalışma ipuçları

Mali müşavir ile çalışmaya başlamadan önce ve çalışmaya başladığınızda şu soruların yanıtlarını bulmalısınız:

  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) veya Yeminli Mali Müşavirlik (YMM)yetki belgesi var mı?
  • Piyasada prestij sahibi mi?
  • Sizinle aynı sektörde olan bir firma ile çalışma deneyimi olmuş mu? (Farklı sektörde vergi uygulamaları da farklı olabilir)
  • Referans verebiliyor mu?
  • Muhasebe sistemlerinin hangisine ne kadar hâkimiyeti var?
  • Şirketinizin ve sizin vergi planlamanız, iş planınız, çevreyle iletişiminiz vb. konularda destek sağlayabilir mi?
  • Kayıtların kanun ve mevzuata uygun olarak tutulması konusunda özenli mi?
  • Çalışma ortamı, teknoloji ve insan kaynağı bakımından yeterli mi?

Bu soruların cevapları olumsuz olduğunda vergiyle ilgili konularda sıkıntı yaşanması muhtemeldir. Bu nedenle çağdaş uygulamalardan haberi olan, bilgili ve deneyimli bir personel çalıştırmalısınız. Ancak tecrübeli ve donanımlı bir mali müşaviri şirketin bünyesinde çalıştırmanın özellikle ilk yıllarda bütçenizi zorlayabileceğini belirtmeliyiz.

Mali müşavirde aramanız gereken özellikler

Mali müşavirlik hizmetini dışarıdan almayı planlıyorsanız; mali müşavirin bilgi seviyesinin, şirketinizin büyüklüğü ve ilk 5 yıllık büyüme hedefleriniz ile uyumlu olması, dışarıdan hizmet aldığınız şirketin yeterli sayıda personeli olması konularında dikkatli olmalısınız. Bu gibi firmaların daha fazla iş alıyor olmaları, günceli yakalayarak bilgi birikimlerinin yüksek olmasını sağlar ki en ufak bir bilgi eksikliği, size büyük bir ceza olarak dönebilir. Bütün bu noktalar göz önünde bulundurulduğunda, işletmenin ilk yıllarında maaşla çalışan bir mali müşavirden değil, dışarıdan daha uygun fiyatlı hizmet almak daha doğrudur.

Mali müşavirler, Meslek Yasası ve Yönetmeliği gereği, mükelleflerinden vergi ve SGK ödemesi adı altında para alamazlar. Dolayısıyla ödemeleri kendiniz ya da banka aracılığı ile yapmanız daha doğru olur. İyi niyetin suistimal edilmesi durumunda karşılaşılacak cezalar, işletme faaliyetlerinin durmasına kadar gidebilir.

Muhasebe yönetiminde için temel husus

İyi bir muhasebeci; dijital araçlara hakim olmalı ve müşteri portföyü açısından deneyimli olmalıdır. Mali yükümlülükler konusunda geç kalınması, yetersiz olunması usulsüzlük ve idari para cezası anlamına gelir. Muhasebe yönetimi yaklaşımında en ileri yöntem ve teknolojiler için daima güncel kalmak büyük önem taşıyor.

28.03.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.