facebook
Dijital Dönüşüm

NFT nedir? NFT nasıl yapılır?

Kripto para biriminin olağanüstü yükselişi, daha önce hayal bile edilemeyen olasılıklar çağını da beraberinde getiriyor. “Non-Fungible Tokens” olarak bilinen NFT’ler de teknolojinin zirvesinde son zamanlarda beliren en popüler varlıklar arasında yer alıyor. Sanattan müziğe, spor kartlarından sanal gayrimenkule ve hatta GIF görüntülere kadar çok çeşitli somut ve soyut ögelere dayanan bu dijital varlıklar, milyonlarca dolara satılarak dikkat çekiyor. İster spekülatif bir heves ister sanatçılar için harika bir yeni olasılık olduğunu düşünün, milyonlarca dolara satılan NFT’ler tüm dünyada manşet olmaya devam ediyor. Bu yazıda NFT’nin ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve satın alındığını keşfediyoruz. 

NFT Coin Nedir?

NFT; sanat eserleri, müzik, GIF ve hatta sanal gayrimenkul gibi soyut ve somut nesnelerin dijital varlıklarıdır. NFT, bağlı olduğu varlığın benzersiz olmasını sağlayan kripto para birimlerinin arkasındaki blok zincir teknolojisine güvenli bir şekilde kaydedilir. Blok zincirine dayanan bu teknoloji; film, müzik, oyun ve benzeri sanat eserlerinin değiştirilmesini ve taklit edilmesini zorlaştırdığı için gittikçe popüler hale gelmektedir. 

 

Token, blok zincirindeki bir para birimini ifade eder. Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimleri birbirleriyle takas edilebilirken NFT Coin ise değiştirilemez, çünkü her NFT’nin tam olarak kopyalanmasını imkansız kılan dijital imzası vardır. 

NFT Teknolojisi Neden Önemli?

NFT teknolojisi, gün geçtikçe farklı alanlarda kullanılmaya başlansa da günümüzde en çok dijital sanat eserlerinin yaratımında ve satılmasında tercih edilir. Bu nedenle de modern zaman koleksiyonları olarak kabul edilebilir. NFT’lerin milyonlarca dolarlık bir pazar olmasının ardındaki temel motivasyon, konvansiyonel sanat koleksiyonculuğundan çok daha güvenilir bulunmasından kaynaklanır. 

 

Tüm dünyada Mona Lisa’nın pek çok kopyası bulunmasına rağmen yalnızca tek bir adet orijinal eser bulunur. Oysa ki her NFT’nin tam olarak kopyalanmasını imkansız kılan kodlama yoluyla oluşturulmuş dijital imzası mevcuttur. NFT teknolojisi, orijinal parçanın mülkiyetinin atanmasına yardımcı olduğu için koleksiyonerliği bir adım öteye taşır. 

 

Sanatçılar için müzayede evi veya galeri kullanmadan sanat eserlerini dijital biçimde doğrudan küresel bir alıcı kitlesine satabilmek, satışlardan elde ettikleri kârın büyük bölümünü ellerinde tutmalarını sağlar. Ayrıca, telif hakları dijital sanat eserine programlanabildiği için sanatçı, eser her satıldığında satış karı yüzdesi almaya devam eder.

 

Türk dijital sanatçıların da ilgisini çeken NFT Art teknolojisi tüm dünyaya ulaşmaya yardımcı olur. Türkiye’deki dikkat çekici örneklerden biri, dijital sanatçı Refik Anadol’un “Machine Hallucinations” adlı NFT koleksiyonunun Sotheby’s tarafından düzenlenen açık artırmada 5,1 milyon dolara satılmasıdır. 

 

Dünyada NFT’lerin kullanım alanı dijital koleksiyonerliğin ötesine geçmiştir. Taco Bell gibi küresel markalar, kâr amacı gütmeyen yardım faaliyetlerindeki bağışları toplamak için kendi NFT Art varlıklarını oluşturmuştur. Dakikalar içerisinde tükenen bu dijital varlıklara rekor oranda teklifler gelmiştir. Twitter Haziran 2021’de kendi NFT koleksiyonunu hazırladığını açıklamıştır. Tüm dünyada NFT Coin ile ilgili gelişmeler her geçen gün artmaktadır. 

NFT Nasıl Yapılır? 

NFT teknolojisi, başlangıçta kulağa oldukça karmaşık görünse de dijital dünyanın sunduğu sonsuz olasılıklar sayesinde nispeten basit bir işlemdir. NFT yapabilmek için kripto piyasasına ait bazı kaynaklara sahip olmanız gerekir. İster GIF ister daha komplike bir sanat eseri yaratın, sürecin en başında NFT’lerinizi tüm dünyaya arz etmek istediğiniz blok zincirine karar vermeniz gelir. 

 

Her blok zincirinin Coin birimi, cüzdan hizmetleri ve pazar yerleri farklıdır. Bu nedenle en başta kullanım ağı geniş, güvenli ve destekleyici blok zincirlerini seçmeniz önemlidir. Bunlara sahip olduktan sonra cüzdanınızı bağlamanıza ve NFT’ye dönüştürmek istediğiniz resmi veya dosyayı yüklemenize izin veren OpenSea gibi NFT merkezli bir platforma üye olmanız gerekir. Ardından NFT’ye dönüştürmek istediğiniz eserleri platformlara yükleyebilirsiniz. 

NFT Coin Nasıl Alınır? 

NFT satın almanın en belirgin faydalarından biri, hayran olduğunuz sanatçıları finansal olarak destekleyebilmenizdir. NFT satın alarak eseri çevrim içi yayınlama veya profil resminiz olarak kullanma gibi bazı temel kullanım haklarını elde edebilirsiniz. NFT ayrıca kar amacı gütmeyen kuruluşlara yardımcı olmanızı da sağlar. Peki, NFT nasıl alınır?

 

  • NFT Coin alabilmek için diğer tüm kripto para piyasalarında olduğu gibi öncelikle dijital cüzdana sahip olmanız gerekir. 
  • Dijital cüzdanınızdaki para birimi, NFT’yi arz eden platformun kabul ettiği kripto para birimiyle aynı olmalıdır. 
  • Günümüzde çoğu NFT, Ethereum ağının yerel para birimi olan ve Coin borsalarında kolayca ABD dolarına dönüştürülen Ether (ETH) ile satın alınır. 
  • NFT’ler genellikle teklif vereceğiniz bir açık artırma sistemi aracılığıyla satılır. 
  • OpenSea ve SuperRare gibi bazı popüler platformlar, NFT’yi belirli bir fiyat karşılığında satın alma seçeneği sunar.

 

NFT, şu anda çevrim içi içerik üreticilerinin dijital sanat eserlerinden ve diğer varlıklardan para kazandığı büyük bir pazardır. Yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen pazarın gün geçtikçe büyümesi ve ürünlerin çeşitlenmesi beklenmektedir. Son olarak yatırımcıların yeni favorisi metaverse nedir yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 
 
01.12.2021
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.