Genel

e-Devlet şifresi alma nasıl yapılır?

e-Devlet kapısı sayesinde pek çok resmî işlemi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için bir şubeye ya da müdürlüğe gitmenize de gerek kalmaz. Başvuru sorgulamalarınız, resmî bir iş için gerekli evrakları çıkartmak gibi birçok işlemi bilgisayarınızdan rahatlıkla yapabilirsiniz. Böylece hem zamandan tasarruf edersiniz hem de sıra beklemek zorunda kalmazsınız.

e-Devlet kapısına giriş yapıp resmî işlemlerinizi evinizden yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan, bir e-Devlet şifresidir. Bu şifre sayesinde e-Devlet kapısına kolay bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Peki, bu şifreyi nasıl temin edebilirsiniz? Bunun için aşağıda yer alan adımları uygulamanız gerekir:

  •        Öncelikle gerekli belgeleri hazırlayın. E-Devlet şifresi almak istiyorsanız temin etmeniz gereken bazı belgeler vardır. Kimliğinizi doğrulayan bir belgeye sahip olmalısınız. Bunlar; nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet gibi fotoğrafınızın ve T.C. kimlik numaranızın yer aldığı belgelerdir.
  •        PTT şubelerine uğrayın. E-Devlet şifresi almak için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra yetkili şubelere gitmelisiniz. Size en yakın PTT şubesine kimliğinizle gidebilirsiniz.
  •        Kimlik doğrulama yapmalısınız. PTT şubesine gidip gerekli belgeleri teslim ettikten sonra, sistemde kayıtlı olan telefon numaranıza bir kod gelecektir. Bu kod sayesinde kimliğinizi doğrulamış ve e-Devlet şifresi almaya hak kazanmış olursunuz.
  •        Son olarak e-Devlet şifrenizi almak için gittiğiniz PTT şubesi şifre kartı karşılığında sizden belirli bir ücret talep edebilir. Bu ücreti ödedikten sonra e-Devlet şifrenizi almış olursunuz.

e-Devlet şifre kartının içinde yazan, size özel hazırlanmış şifreyi e-Devlet kapısına yazabilirsiniz. Böylece e-Devlet kapısına girebilir ve pek çok avantajlı hizmetten yararlanabilirsiniz.

E-Devlet şifresini diğer tüm şifreler gibi güvenli bir şekilde saklamak önemlidir. Şifrenizi kimseyle paylaşmamalısınız ve güvenli bir yerde muhafaza etmelisiniz. Ayrıca şifrenizi temin ettikten sonra güçlü ve hatırlayabileceğiniz bir şifreyle değiştirebilirsiniz.

Ayrıca şifrenizi unutmamaya özen gösterin. Bu yüzden de size verilen şifreyi kullanacaksanız güvenli bir yerde tutun ve unutursanız kontrol edin. Ancak şifrenizi değiştirirseniz akılda kalıcı bir şifre olduğundan emin olmalısınız. Eğer şifrenizi unutursanız ya da kaybederseniz, ilk seferde yaptığınız gibi, PTT şubesine giderek yeni şifrenizi alabilirsiniz.

PTT’ye gitmeden e-Devlet şifresi alınır mı?

E-Devlet şifresi almak için PTT’ye gitme imkânınız veya zamanınız yoksa e-Devlet kapısından da şifrenizi temin etmeniz mümkündür. Böylece zamandan tasarruf edebilir ve sıra bekleme zahmetinden kurtulabilirsiniz.

PTT’ye gitmeden e-Devlet şifresi almak isteyenlerin mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ya da yeni T.C. kimlik kartına sahip olması gerekiyor. Ardından sistemde gerekli yerlere istenilen bilgileri yazmanız gerekiyor. Adım adım neler yaptığınız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız detaylı rehberi aşağıda bulabilirsiniz:

  •        Bilgisayarınız ya da telefonunuzdan https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresine giriş yapmalısınız.
  •        e-Devlet kapısı giriş ekranına girdikten sonra karşınıza çıkan 5 giriş seçeneğinden size uygun olanı seçmelisiniz.
  •        Ardından telefon numaranız ya da T.C. kimlik numaranız gibi sizden talep edilen bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekir.
  •        Bilgilerinizi yazdıktan sonra ekranda çıkan kod sayesinde PTT’ye gitmeden şifrenizi temin edebilirsiniz.
  •        Ayrıca kodu kullanmak için e-Devlet kimlik kartı uygulamasını indirmeniz gerekir. İndirme linkini ekranda “Eğer e-Devlet Kimlik Kartı Uygulamasını indirmediyseniz indirmek için tıklayınız.” yazan kısımda bulabilirsiniz.
  •        Uygulamayı bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirmelisiniz.
  •        Uygulamaya giriş yapın ve ekrandaki kodu uygulamada söylenen yere yazın. Böylece PTT’ye gitmeden, bilgisayar başında e-Devlet şifrenizi almış olursunuz.

Muvafakatlı adres değişikliği nasıl yapılır?

Muvafakatlı adres değişikliği, başka kişilerin hâlihazırda ikamet ettiği bir yere taşınınca yapılır. Bunu eski usul bir şekilde yapabileceğiniz gibi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Ama her iki yol için de yapmanız gereken bazı işlemler vardır.

Eğer Nüfus Müdürlüğüne giderek muvafakatlı adres değişikliği yapmak istiyorsanız öncelikle bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğünden başvuru tarihi almanız gerekir. Muvafakatlı adres değişikliği başvuru randevusu zamanı geldiğinde, aynı evde kalacağınız kişiyle birlikte nüfus müdürlüğüne gitmelisiniz. İkiniz de belirli belgeleri (kira kontratı, kimlik ve ikametgaha ait bir fatura) yetkili kişiye teslim etmelisiniz.

Böylece muvafakatlı adres değişikliği için başvurunuzu tamamlamış olursunuz. Yaptığınız muvafakatlı adres değişikliğini yetkili yerlere ve aboneliklerinize bildirmeyi de unutmamalısınız.

Eğer nüfus müdürlüğüne gitmek istemiyor ve işinizi internetten halletmek istiyorsanız bazı adımları uygulamanız gerekir. Ancak zaman zaman e-Devlet üzerinden işlemlerinizi yaparken hata alabilirsiniz ya da bazı işlemlerin hizmeti geçici bir süreliğine kapanmış olabilir. Bunu da aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Adreste ikamet eden kişi https://www.turkiye.gov.tr/nvi-adres-beyan-icin-muvafakat-verme adresine girip “Yeni Muvafakat” butonuna tıklamalıdır. Ardından karşısına çıkan “Adres Beyanı için Muvafakat Ver” seçeneğine basmalıdır. Adrese yeni gelecek kişinin bilgilerini (adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası) doldurup SMS ile doğrulama, mobil imza ya da e-imza seçeneklerinden birini seçmeli ve doğrulama işlemini tamamlamalıdır.

Adrese yeni taşınacak kişi ise https://www.turkiye.gov.tr/nvi-adres-degisikligi-bildirimi-muvafakatli adresine giriş yapmalıdır. Sonrasında taşınılacak adres seçilip gerekli bilgiler doldurulmalıdır. Gerekli onaylama işlemlerinden sonra adres değişikliği tamamlanmış olur.

08.11.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.