facebook
Teşvik Destek

SGK Teşvik sorgulama nasıl yapılır?

Devlet hangi sektör olursa olsun iş kuranlara çeşitli teşvik ve vergi indirimleri sağlayarak istihdamı artırmayı hedefler. İşverenler açısından bu teşviklerden yararlanmak işleri büyütmek ya da kar edebilir duruma geçene kadar oldukça önemlidir. Çalışanların sigorta primlerini ödemek işverenler açısından bir maliyet oluşturduğundan işverenler SGK Teşvik programından yararlanmak ister. Şimdi ise SGK Teşvik programı nedir, 2022 yılında uygulanan teşvikler nelerdir ve teşvik başvurularında karşılaşılan hatalar nelerdir? gibi sorulara kapsamlı yanıt verilebilir.

SGK Teşvik nedir?

Devlet tarafından 5510 sayılı kanun kapsamında özel sektör işverenlerine istihdamı artırmak, genç ve kadın çalışan sayısını artırmak, bölgesel ve büyük ölçekli yatırımları teşvik etmek için hazırlanan destek paketidir. SGK Teşvik paketleri ile işverenler her ay çalışanları için ödediği sigorta primlerinden çeşitli indirim ve teşvik ücreti elde ederler. İşverenlerin elde edeceği teşvik çalışanların profiline bağlı olarak değişir. Kimi durumlarda %100’e varan teşvik bile kazanabilirler. 

SGK Teşvik sorgulama 2022

5510 sayılı kanuna göre 2022 yılı için toplamda 17 adet teşvik ve sigorta prim indirimi bulunur. İşverenlerin faaliyet gösterdiği alanlara göre bu teşvik ve indirimlerin oranları farklı olabiliyor. Peki SGK işveren teşvik sorgulama nasıl yapılır? Öncelikle SGK'nın sitesi üzerinden sisteme giriş yapmalısınız. İşveren sistemi kullanıcı girişi sayfasında kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi girilerek sisteme erişebilirsiniz. Daha sonra teşvikten yararlanılacak sigortalı tanımlama bölümüne tıklamanız gerekir. Son olarak SGK Potansiyel Teşvik Sorgulama bölümünden işe almak istediğiniz kişinin niteliğine göre size teşvik sağlayıp sağlamadığına bakabilirsiniz.

SGK Teşviklerinden kimler hangi şartlarda faydalanabilir?

SGK teşviklerinden büyük ya da küçük tüm işletmeler faydalanabilir. Burada önemli olan belli bir sürede çalışan sayısını artırarak teşvikten daha çok yararlanmak olacaktır. Yine de işverenlerin teşvikten yararlanması için şunlara dikkat edilmesi gerekir;

1. Primler  belirlene yasal süreler içerisinde ödenmelidir.

2. Sigortasız çalışan olmamalıdır.

3. Aylık prim ve hizmet belgesi SGK'ya zamanında teslim edilmelidir.

4. Prim ve idari para cezasına bağlı gecikmiş ödeme zammı ve borcu olmaması gerekir. 

5. SGK'ya olan borçlar yapılandırılmış ya da ödeniş olmalıdır.

SGK Teşvik sorgulama esnasında karşılaşılan hatalar

Eğer SGK teşviklerinden yararlanmak istiyorsanız sorgulamayı doğru yapmalısınız. Sorgulamayı doğru yapmadığınız taktirde gerekli teşviklerden yararlanma şansını kaybedebilirsiniz. Peki SGK Teşvik sorgulama esnasında karşılaşılan hatalar genel olarak nelerdir?

1. İşkur'a kayıtlı çalışan değildir: Eğer teşvik sorgulama esnasında işe alacağınız kişiyle ilgili böyle bir uyarı alıyorsanız,  potansiyel adayınızın İşkur kaydı yok demektir. İşkur kaydı oluşturur oluşturmaz bu hata düzelecektir.

2. Ortalamaya ilave olmama: Çalışanı işe aldığınız süre içerisinde ortalama çalışan sayısını tutturamadığınız durumda teşvikten faydalanamazsınız. Ne zaman ki ortlama çalışan sayısını yakalarsınız o çalışan için teşvikten faydalanmaya başlarsınız. 

3. Son .... ay çalışıyor  olma durumu: İşe almayı planladığınız personel hala bir sigortalı çalışansa size bildirilen tarihten sonra işe aldığınızda SGK teşvikinden yararlanabilirsiniz. Öncesinde bu teşvikten yararlanamazsınız. Bunu öncesinde öğrenebilmek için işe alacağınız kişiden SGK hizmet dökümü sorgulama yapmasını isteyerek gerekli bilgilere erişebilirsiniz. 

Kimi durumlarda bu tarz problemlerle karşılaşmamak ve teşviklerden en yüksek düzeyde yararlanmak için profesyonel insan kaynakları yazılımlarından ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Hangi şartlarda ve hangi işçi sınıfına işyerinizde yer verdiğinizde daha fazla teşvik alacağınız kanunda belirtilen hükümlere göre değişir. Bu sebepten ötürü profesyonel danışmanlık almanız sizin için daha avantajlı olabilir. 

SGK Teşvik sorgulama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

SGK Teşvik sorgulama esnasında bazı kural ve hükümlere dikkat ederek bu teşvikten maksimum düzeyde yararlanabilirsiniz. Ayrıca teşviklerden yararlanırken eksik ya da hatalı yararlanmak ileride sizi cezai işlemle karşı karşıya bırakabilir. Bu yüzden  SGK Teşvik sorgulama esnasında dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;

1. Öncelikle hangi teşvik paketine dahil olup olmadığınızı öğrenmelisiniz.

2. Eğer işe alacağınız personel teşvik için uygunsa SGK Teşvik sorgulama  ekranında yeşil bir renk belirecektir.

3. Eğer kişinin üzerinde kırmızı renk varsa bu teşvik alamayacağınız anlamına gelir.  Kırmızı alana tıkladığınızda ise neden teşvik alamayacağınız sizlere açıklanır.

4. İşe alacağınız personelin T.C. kimlik numarası ve eğitim biliglerini girerek teşvik alıp alamayacağınızı kontrol edebilirsiniz.

25.08.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.