İnsan Kaynakları

İnsan kaynakları ne iş yapar? - İnsan kaynaklarında kariyer yapmanın avantajları

İnsan kaynakları ne İş yapar? & İnsan kaynaklarında kariyer yapmanın avantajları

Gelişen teknolojinin hızına ayak uydurmak neredeyse imkansız. Yapay zekanın hükmünü sürmeye başladığı günümüzde, her şeyin otomatikleşmeye başladığını görüyoruz. İnsan teknolojinin gerisinde kalmış gibi görülse de insanın iş gücüne olan ihtiyacın çok önemli olduğu önemli bir gerçek. Çeşitli sektörler gelişen ve değişen dünyaya adapte olmak için teknolojik güçlerden yardım alsa da, iş gücünü insanın oluşturduğu işletmelerin varlığı hiçbir zaman değişmeyecek. İşletmelerde insana olan ihtiyaç devam ettikçe IK/ insan kaynakları yönetimi departmanları ve çalışanları işlevlerini korumayı sürdürecek.

İnsan kaynakları bir kuruma ait ürün ya da hizmetin üretebilmesi, tasarlanabilmesi ve satılabilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakların temelidir. Logo'nun sunduğu bordro programı ile kurum içinde insana dair yapılan çalışmaların tamamını yönetebilirsiniz. Sanayi devriminin başlamasıyla beraber insan kaynakları kavramı da iş hayatına girmeye başlamıştır. Personel ofisleri olarak yaşama başlayan bu kavram, zamanla günümüzdeki adını almıştır. 1900’lü yıllarda kurulan personel ofisleri şirketi zamanla çok daha fazla büyümeyi başarmıştır.

İnsan kaynakları yönetimi bir şirketin işleyişinde büyük farklar yaratacak bir işletme operasyon sürecidir. İnsan kaynaklarında kariyer yapmanın en büyük avantajı bir şirketin kullandığı işe alma ve eğitim faaliyetlerinde ortaya çıkar. İnsan kaynakları personeli, tarama sürecinin içinde yer alır ve belirli pozisyonlar için adayları etkin bir şekilde tespit edebilir. İşe yeni başlayacak personelin iş sorumluluklarını öğrenmeleri ve görevleri etkin bir şekilde yönetmeleri için gerekli çalışmaları yapar. Çözüm süreçlerini yönetmek kariyer açısından önemli bir gelişim içinde olmayı sağlar. Toplum içinde saygı duyulan prestijli bir iştir. Hızla büyüyen bir sosyal çevreye sahip olmada oldukça etkilidir. "İnsan kaynakları ne iş yapar?" sorusunu biraz daha açalım...

İnsan kaynakları ne iş yapar?

İnsan kaynakları dendiğinde çalışan ve çalışan verimliliği, görev ve sorumluluklar akla gelir. İyi yönetilen bir kurum ve iyi çalışanlar güçlü bir insan kaynaklarının göstergesidir. Konu çalışan mutluluğu ve verimliliği olduğunda insan kaynakları bu alandaki güçlü çalışmalarıyla adından söz ettirmeyi başarır. İnsan kaynaklarının görevleri nelerdir? İnceleyelim:

  • Kurumun hedeflerine yönelik planlama yapar.
  • Personel seçme ve yerleştirme,
  • Çalışanları güdüleme,
  • Ekip ruhunu ve ait olma hissini artırma yollarını geliştirir.
  • İş gücünün daha etkin olması için gerekli çalışmaları yürütür.
  • Üst, orta ve alt yönetim arasında köprü görevi görür.
  • Problemleri çözer ve gerekli durumlarda arabuluculuk yapar.
  • İşe alma ya da işten çıkarma süreçlerini yönetir.
  • Şirketin kurallarına uygun olacak şekilde hareket edilmesini sağlar.
  • İhtiyaçlara göre personel eğitimleri düzenler.
  • Performans değerlendirme ve ölçüm çalışmaları yapar.
  • Ücretlendirme ve diğer yan hakların adil bir şekilde dağıtılması için şeffaflığı sağlamaktan sorumludur.
  • Yetenek yönetimi ve yetenekli adayları keşfedip iş teklifine çıkma da insan kaynaklarının bir diğer önemli görevlerindendir.

İnsan kaynakları yönetimi taban puanları

İnsan Kaynakları Yönetimi adı altındaki lisans programlarına giriş için yerleştirme puanının Eşit Ağırlıklı olarak hesaplandığını görüyoruz. YÖK-Atlas programından aldığımız aşağıdaki bilgilere göre, Vakıf üniversitelerinin 4 yıllık lisans programlarında tam burslu okumak için yaklaşık 371 puan almak gerekiyor. Atlasa baktığımızda en düşük puanla alan devlet üniversitesinin ise yaklaşık olarak 232 EA puanı istediğini görebiliyoruz. Şimdi birkaç üniversitenin taban puanlarını örnek verelim:

 

  • YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) (Vakıf Üniversitesi-Burslu) 371,79562
  • İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniversitesi-Burslu) 313,87004
  • SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi) 266,79172
  • İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi) 261,0799
  • SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi) 254,24912

İnsan kaynaklarında kariyer yapmanın avantajları

İnsan kaynaklarında kariyer yapmanın oldukça fazla avantajı olduğundan bahsedebiliriz. Öncelikle etkili bir pozisyonda yer aldığınızı unutmamanız gerekir. Ortalamanın üzerinde bir maaş kazanacaksınız. Diğer insanların yaşamında önemli bir rol sahibi olacaksınız. Sosyal çevreniz gelişecek, toplum tarafından prestijli olarak kabul edilen bir iş yapıyor olacaksınız. Teknoloji ne kadar gelişse de size olan yani insan gücüne olan ihtiyaç hep devam edecek. Çevrenizde yer alan insanların gelişimine katkı sağlayacaksınız. Problem çözme yeteneğiniz gelişecek. Sosyoloji, Psikoloji ve Felsefe gibi alanlarda kendinizi geliştirme fırsatını yakalayacaksınız. İnsanın iç dünyasını ve davranışlarını daha iyi anlayıp analiz edebileceksiniz. Başkalarının kariyer yolculuğuna rehberlik edeceksiniz. En önemlisi işiniz insanlarla çalışmak olacak.

27.01.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.