facebook
Muhasebee-Çözümler

2020 yılı e-defter berat yükleme tarihleri

İçindekiler

1. E-Defter berat yükleme tarihleri

Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünü e-defterlerin beratlarının Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Portal’a yüklenmesi gerekiyor. E-Defter berat yükleme tarihleri dönemlere ve mükellef tipine göre değişiklik gösterebiliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 2020 yılı e-defter berat yükleme tarihleri için değişiklik yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 126 Sıra nolu VUK ile ertelenen e-defter berat yükleme tarihleri hakkındaki açıklamaya göre yapılan değişiklik şu şekilde:

  • 126 Seri No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile gelir vergisi mükelleflerinin (gerçek kişiler) hesap döneminin son ayına ilişkin Mart ayı sonuna kadar oluşturulması, imzalanması ve berat dosyalarının GİB sistemine yüklenmesi gereken defterlerine ait süre 30 Nisan 2020 tarihine uzatıldı.
  • 518 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen mücbir sebepler kapsamına giren Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin (tüzel kişiler) Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının sonuna kadar oluşturulması, imzalanması ve berat dosyalarının GİB sistemine yüklenmesi gereken defterlerine ait süre 27 Temmuz 2020 tarihine uzatıldı.

E-Defter berat yükleme tarihleri

E-Defter berat yükleme tarihleri konusundaki değişikliğe göre mücbir sebep dolayısıyla son yükleme tarihi 27 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılan mükellefler şu şekilde:

  • Alışveriş merkezleri dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan ve salgından doğrudan etkilenen mükellefler
  • Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar
  • İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler
02.06.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.