facebook
Teşvik DestekGenel

KOSGEB 2019 Destekleri Belli Oldu

İçindekiler

1. Erken ödeme avantajı getirildi

2. Teknoloji geliştirene özel fırsatlar

3. Desteklenecek bazı projeler açıklandı

4. Büyük işletmelerle işbirliği

5. Girişimcilik programı

Merakla beklenen KOSGEB 2019 destekleri açıklandı. KOSGEB’in 2019’da yenilenen üç destek programı uygulayacağı bilgisi verildi. Bu yıl girişimcilere erken ödeme imkanı da tanınırken, başvuru süreçleri sadeleştirildi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) 2019 yılı desteklerini ve yeni vizyonunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuyla ilgili açıklama yaptı. Detaylar haberimizde!

KOSGEB 2019 destekleri konusunda yapılan açıklamada, işletmeler tarafından beklenen tüm detaylara yer verildi. Bakan Mustafa Varank tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, İş Birliği Destek Programı ile ilk kez teknoloji düzeyi yüksek KOBİ’ler büyük işletmelerle işbirliği yapmaları halinde 10 milyon TL’ye kadar desteklenecek. Ayrıca Girişimciliği Geliştirme Destek Programı yüksek teknolojiye uyarlandı. Yeni girişimciye 360 bin TL’ye kadar kaynak sağlanacak.

Erken ödeme avantajı getirildi

Erken ödeme imkanı da getirildi. Buna göre, desteğin başlangıç tarihinden itibaren üç ay içerisinde başvuranlar, erken ödemeden yaralanabilecek, erken ödeme için Kredi Garanti Fonu kefaleti devreye girecek. Öte yandan KOSGEB’in başvuru süreçleri basitleştirerek dijital dönüşüme tabi tutuldu. Daha önce KOBİ’lerden yaklaşık 400 evrak isteniyordu. Artık bunlar e-Devlet’e taşındı. KOSGEB, 88 hizmeti e-Devlet üzerinden vermeye başladı.

Teknoloji geliştirene özel fırsatlar

2019’a girilmesiyle birlikte tamamen yenilenen üç destek programı arasında yer alan Teknoyatırım Destek Programı ile Ar-Ge ürünlerinin endüstrileşmesine ve ticarileşmesine özel önem verilecek. Bakanlık bu programla ilgili çağrıyı bu hafta açacak.

Geçtiğimiz yıl orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında kabul edilen 73 projenin 490 milyon TL’lik bir yatırım hacmi oluşturması bekleniyor. Bu bütçenin 208,6 milyon TL’si KOSGEB tarafından desteklenecek. Bunlar içerisinde makine, teçhizat, yazılım, personel, kira, teknik danışmanlık ve eğitim giderleri yer alıyor. Programla birlikte firmaların yatırım süreci içerisinde ticarileşmeye yönelik giderler de desteklenecek.

Desteklenecek bazı projeler açıklandı

Destek kararı alınan 73 projeyle ilgili de bilgi verildi.  Nanoteknolojik su bazlı radar soğurucu kaplama malzemesi, milli metro aracı boji iskeleti, askeri kullanım amaçlı yardımcı güç ünitesi APU ve yerli modüler trafik radarı gibi teknolojik ürünler desteklenecek. Yapılan yatırımlar ile istihdama da katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu noktada özellikle ithalatı yüksek ara malların yerlileştirilmesi için yakında ilan edileceği açıklandı. Uçtan Uca Yerlileştirme programıyla KOSGEB desteklerine daha bütüncül ve stratejik yaklaşma şansını yakalanması hedefleniyor. Bu sayede tedarikçi ve üreticilerin beraber çalışarak cari açığı azaltacağı bir modelde KOSGEB’ten daha verimli bir şekilde faydalanılacak.

Büyük işletmelerle işbirliği

Tüm bunlarla birlikte bu yıl, KOBİ’lerin büyük işletmelerle yapacakları iş birlikleri de ilk kez destek kapsamına alıldı. KOBİ’ler, büyük işletmelerle iş birliği yapmaları halinde destekten faydalanacak.

İş Birliği Destek Programı kapsamında ilk kez teknoloji düzeyi yüksek KOBİ’ler 10 milyon TL’ye kadar desteklenecek. Daha önce bu rakam, sadece 1,5 milyon TL idi. Yine önceki versiyonda 5 KOBİ’nin bir araya gelmesi şartı vardı. Bunu rakam da 2’ye indi.

Girişimcilik programı

KOSGEB tarafından yeni girişimcilere yönelik planlanan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nda önemli bazı değişikliklere gidildi. Yeni girişimci programında, hem geleneksel girişimciler desteklenecek, hem de imalat sektöründe faaliyet gösteren ileri teknoloji girişimcilerin yanında olunacak.

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nın yüksek teknolojiye uyarlanması sayesinde eğitimini almış, işletmesini kurmuş ve yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösterecek cesur girişimcilere 360 bin TL’ye kadar destek sağlanacak.

Erken ödeme fırsatı

Bu seneki ilklerden biri de, erken ödeme fırsatının sunulacak olması. Üç programda da erken ödeme yapılacak. Girişimcilikte desteklemeye esas tutarın yüzde 50’si, iş birliğinde yüzde 30’u, teknolojik üründe yüzde 25’i erken ödenebilecek.

Erken ödeme makine, teçhizat ve yazılım için olacak. Desteğin başlangıç tarihinden itibaren üç ay içerisinde başvuranlar, bu imkandan yararlanacak ve erken ödeme için Kredi Garanti Fonu kefaleti devreye girecek.

Ayrıca KOSGEB tarafından sunulan hizmetlerin bürokrasiden arındırılmasına da özel önem verildiği açıklandı. KOSGEB’e başvuru süreçleri basitleştirildi ve dijital dönüşüme tabi tutuldu. Daha önce KOBİ’lerden yaklaşık 400 evrak istiyorduk. Artık bunlar e-Devlet’e taşındı. KOSGEB, 88 hizmeti e-Devlet üzerinden vermeye başladı.

14.01.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.