facebook
Genel

KOSGEB’den KOBİ’lere 1 Milyon TL’ye Kadar Destek

İçindekiler

1. KOSGEB desteğine kimler başvurabilecek?

2. Destek miktarı ne kadar olacak?

3. Toplam 700 milyon TL dağıtılacak

4. Son başvuru tarihi nedir?

KOBİ’ler için yeni bir destek programı daha devreye alınmak üzere. KOSGEB tarafından dördüncüsü uygulanacak olan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Gelişim Destek Programı (KOBİGEL), 2018 yılı ilk çağrısı için destek vereceği konular ve başvuru esasları yayımlandı. 2018 yılı için KOBİGEL kapsamında, KOBİ’lere, 300 bin TL’si geri ödemesiz (hibe) olmak üzere 1 milyon TL’ye kadar destek verilecek.

İşletmeleri yakından ilgilendiren olumlu bir gelişme daha yaşandı. Son dönemde devletin farklı kurumlarınca düzenlenen destek ve teşviklere bir yenisi daha eklendi. 31 Mart’ta yayımladığımız “KOBİ’lere 7,5 Milyar TL Nefes Kredisi” haberimizdeki detaylara göz atabilirsiniz. Bu defa da KOSGEB, KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında bir çalışma yapıldı. Hazırlanan 2018 – 01 sayılı Proje Teklif Çağrısının genel amacı, “İllerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri ve yazılım sektörlerindeki KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesi” olarak açıklandı.

KOSGEB desteğine kimler başvurabilecek?

KOSGEB’in Proje Teklif Çağrısı’na başvuracak imalatçı işletmeler, imalat yerinin bulunduğu ildeki sektör kıstasına tabi olacaklar. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları, bilanço usulünde defter tutmaları gerekiyor. 2017 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı olmayan işletmeler başvuru sistemine giriş yapamayacak. Destek için şu tip işletmeler başvuruda bulunabilecek:

  • “İller Bazında Başvuru Yapabilecek İmalat Sanayi Sektörleri Matrisi”ne uygun olan imalat sanayi sektörü KOBİ’leri
  • Tüm illerdeki yüksek teknolojili imalat sanayi sektörü KOBİ’leri (NACE Kodu: 21, 26, 30.3)
  • Tüm illerdeki yazılım sektörü KOBİ’leri

Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerde 2017 yılı net satış hasılatının en az 300.000 TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacak. Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde yukarıda belirtilen satış hasılatı ve çalışan sayısı kısıtı dikkate alınmayacak.

Destek miktarı ne kadar olacak?

Ayrıca işletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2017 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekecektir. Destek oranı tüm bölgeler için %60 olarak açıklandı. Proje çağrısı ile işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat karşılığı) olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecek.

Başvuru şartlarını karşılayan KOBİ’ler, “rekabet gücünün geliştirilmesi” genel teması ile ilişkilendirilen aşağıdaki stratejilerden biri veya birkaçını birlikte içeren proje sunabilecek. Yazılım işletmeleri için 6 numaralı strateji zorunlu, diğerleri seçenek şeklinde olacak.

  • Üretimde maliyet düşürme ve/veya verimliliği arttırma amaçlı makine – teçhizat edinimi ve devreye alma
  • Ürün kalitesini ve /veya katma değerini arttırma
  • Ölçüm – analiz altyapısını iyileştirme
  • Pazarlama etkinliğini geliştirme
  • İhracat kapasitesini arttırma
  • (Yazılım işletmeleri için zorunlu) Veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, ERP/ MRP, CAD / CAM, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları (mobil oyun dahil) alanlarından herhangi birinde veya birkaçında; tasarım ve ürün geliştirme yetkinliklerinin artırılması veya ürün test / belgelendirme ya da yeni yazılım / oyun geliştirme

Toplam 700 milyon TL dağıtılacak

Proje çağrısının toplam bütçesi; imalat sanayi sektörü için 500 Milyon TL, yazılım sektörü için 200 Milyon TL olmak üzere toplam 700 Milyon TL. Başvuru yapılmış olması işletmeye herhangi bir hak doğurmayacak. Başvurular, KOSGEB tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre puanlanacak ve puan sıralamasına göre bütçe imkanları dahilinde desteklenmesi mümkün olan sayıdaki başvuru desteklenecek.

Aşağıdaki link ile Proje Teklif Çağrısı’na erişilebilecek. Proje Başvuru Formu Örneği, Başvuru Kılavuzu, İller Bazında Başvuru Yapabilecek İmalat Sanayi Sektörleri Matrisi, Kurul Değerlendirme Kriterleri Tablosu, OECD İmalat Sanayi Sektörleri Teknoloji Düzeyi Sınıflandırma Tablosu ve programın Uygulama Esasları, KOSGEB Web sitesinde “Destekler” menüsünden “KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı” alt menüsü seçilerek incelenebilecek.

Son başvuru tarihi nedir?

Proje çağrısı için başvuru sistemi 22 Haziran 2018 günü saat 23.59’da kapatılacak. Son başvuru tarih ve saatinden önce başvuru sahibi tarafından onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacak. KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve 2017 KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler, işletme yetkilisinin e-devlet şifresiyle ile sisteme girerek başvurularını oluşturabilecek.

Proje Teklif Çağrısı metnine ulaşmak için tıklayınız.

27.04.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.