Genel

2022 AGİ düzenlemesi & AGİ (Asgari Geçim İndirimi) kaldırıldı mı?

Açılımı asgari geçim indirimi olan AGİ, bir kişinin ücret gelirinin asgari ücret kadarından kesilen vergilerin tamamen ya da kısmen iade edilmesine denir. Şirketlerin insan kaynakları yönetimi departmanı, eşi çalışmayan, evli, 3 çocuklu çalışanların eski sistemde AGİ ödemeleri yapıyordu. Asgari ücrete kadar olan maaşlarından kesilen verginin tamamı pozitif ayrımcılık uygulanarak iade çalışana iade ediliyordu. Tüm çalışanların yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı.

Üç çocuklu, eşi çalışmayan çalışan ve memurlar için uygulanan pozitif ayrımcılık dönemi sona erdi. Şubat 2022 ile birlikte zamlı asgari ücret ödemeleri başladı. 4 bin 250 lira olan zamlı asgari ücret ile birlikte AGİ de merak konusu haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda asgari ücretten fazla maaş alanlar Şubat ayında zamlı asgari geçim indirimini alıyorlardı. 2022 yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte AGİ ödemeleri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Şubat 2022 itibari ile AGİ ödemeleri kalktı. Bununla birlikte asgari ücretten alınan vergide ortadan kaldırılmış oldu. Herkes için kaldırılan vergi ile birlikte çocuğu olan, eşi çalışmayan çalışanlara avantaj sağlayan vergi iadesi olan AGİ kaldırıldı.

 

2022 Şubat maaşlarına AGİ yansıyacak mı?

 

Şubat 2022 itibari ile birlikte çocuklu çalışanlar için maaş artışı sağlayan ve çalışanların maaşlarına uygulanan AGİ kaldırıldı. AGi'nin kaldırılması ile birlikte çalışanlar daha az mı ücret alacağız sorusuna cevap arıyorlardı. Eğer AGİ, vergi alınmaya devam edildiği halde kaldırılsaydı, çalışanların eline geçen net maaş azalacaktı. AGİ ile birlikte alınan vergide ortadan kalktığı için çalışanların ücretlerinde herhangi bir kayıp olmamaktadır. Asgari ücrete kadar olan maaşlara gelir vergisi ile birlikte damga vergisi istisnası da olacak. Binde 7,59 olarak uygulanan damga vergisi ile birlikte aylık ücretlerinde tüm çalışanlara 38 TL avantaj olacaktır. 2022 şubat ayı itibari ile istisna edilen damga ve gelir vergisi ile birlikte bekar çalışanlar 300,71 TL aylık avantaj sağlayacaklar. Evli ve eşi çalışmayanlar 225, 65 TL, 1 çocuğu olan ve eşi çalışmayan 168,35 TL, 2 çocuğu olan ve eşi çalışmayan 113,06 TL, 3 çocuğu olan ve eşi çalışmayanlar da 38 TL aylık olarak avantaj sağlamış olacaklardır.

 

Net ücretle çalışanları AGİ’nin kalkması nasıl etkileyecek?

 

2022 öncesi brüt ücretle çalışanların maaşları vergi dilimine göre değişirken net ücretle çalışanların maaşları sabit kalıyordu. Asgari geçim indirimi tutarı ise maaş bordrolarında ayrıca gösteriliyordu. 2022 şubat ayı itibari ile 4250 TL olan asgari ücretle birlikte net ücret alan bir çalışana gelecek yıl içinde hiç zam yapılmasa bile, 5004 TL'ye kadar olan aylık kazanç vergi dışı bırakıldı. Bu sebeple de medeni duruma göre değişen tutarlarda yukarıdaki avantajlı ücretler maaşlarına yansımış olur. Eğer işveren işçinin net ücretine 300 TL ve üzeri zam yaparsa, vergi istisnası ile işçinin sağladığı avantaj bu zammın içinde erimiş olacak.

 

 

AGİ, asgari ücretin üzerinde gelir ile çalışanlar için de kalktı mı?

 

Evet kalktı. 2008 yılından önce memurlar ve işçiler fatura fiş toplayarak vergi iadesi alıyordu. 1 Ocak 2008 tarihinde fatura fiş uygulamasına son verilerek vergi iadesi AGİ yolu ile yapılmaya başlandı. 2008 yılında hayatımıza giren AGİ, 2022 yılı itibari ile artık maaşlara ek ücret olarak yansımayacak. Tüm memur ve işçilerin asgari ücrete kadar olan maaşlarının vergiden istisna edilmesi kararı alındı. Asgari ücretin üzerinde gelir ile çalışanlar için de artık Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulanmayacak. Vergi uygulaması tüm çalışanları kapsadığı için çocuğu olan çalışanlara vergi iadesi ile herhangi bir avantaj sağlama imkanı da ortadan kalkmış oldu. Asgari ücretle çalışan bir işçi eski sistemde net ücret olarak 2825,90 TL alırken yeni sistemde net ücret olarak 4253,40 TL alacak.

 

11.02.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.