İnsan Kaynakları

Kısa çalışma ödeneği nedir? & kimler yararlanabilir?

Günümüzde birçok kişi COVID-19 pandemi sürecinin de etkisi ile evden çalışmak zorunda kaldı. Firmaların işleri online yürütmesi mümkün olsa da küçük işletmeler bu durumdan ciddi oranda etkilendi. Kısa çalışama ödeneği ise işletmelere bu dönemde kurtarıcı niteliği olan bir düzenleme sağladı.

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye göre birçok firma, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için ilgili mercilere başvuru yapabilir. Peki, "kısa çalışma ödeneği nedir?" ve "firmalar bu imkândan ne şekilde yararlanabilir?" Bu soruların cevaplarını alt başlıklarımızda bulabilirsiniz.

 

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

 

İşletmelerin, sektör bazlı gelişmeler, genel ekonomik durumlar ve zorlayıcı koşullar kaynaklı olarak çalışma sürelerinde azaltmaya gitmeleri gerekebilir. Çalışanın haftalık çalışma süresinin, en az 1/3 oranında azaltılmasıyla da süreklilik koşulu aranmaksızın işyerindeki faaliyetlerin tamamen ya da en az 4 hafta süreyle durdurulması durumunda, kısa çalışma ödeneği söz konusu olabilir. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde üç aydan fazla olmamak üzere, sigortalının çalışmadığı süre içinde ek bir gelir almasını sağlayan ve talep gören bir uygulamadır.

 

Kısa Çalışma Ödeneği Kimlere Verilir?

 

Kısa çalışma ödeneği, COVID-19 pandemi sürecinde çalışma bakanlığının literatürüne girmiş bir terimdir. Söz konusu kavram, sigortalı işçinin işyerinde çalışamadığı süre içerisinde uğradığı maddi kaybın kısmen telafi edilmesini esas alır. Bu sayede işverenin sektör faaliyetlerinin kesintiye uğraması ile ilgili yük de azaltılmış olur.

 

Kısa çalışma ödeneğine başvuru, İŞKUR aracılığı ile yapılır. Kısa çalışma talebinin kurum tarafından uygun görülmesi durumunda bazı şartların taşındığına kanaat getirilirse, işçinin bu imkândan yararlanması mümkündür. Kısa çalışma tarihinin başlamasından önceki 60 gün, hizmet akdine tabi olan çalışan son 3 yılda 450 gün prim ödemiş ise bu ödenekten yararlanabilir. Bu kriterleri taşıyan herkesin bu ödenekten yararlanması mümkündür.

 

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili yazışma ve çeşitli işlemler İŞKUR aracılığı ile yürütülür. Bu kapsamda yapılması gereken işlemler aşağıda sıralanmıştır. Söz konusu başvuruyu yapabilmek için aşağıdaki iş akış sırası eksiksizce takip edilir.

 

  • Öncelikle kısa çalışma ödeneği için talep formu doldurmanız gerekir.
  • Kısa dönem çalıştırılan işçi listesi hazırlanan listeye eklenir.
  • Hazırlanan evraklar, İŞKUR'un e-posta adresine gönderilir.
  • İŞKUR tarafından işletmenize temsilci atanır. Bu temsilciden gelen e-mail ile yaptığınız başvurunun geri dönüşü sağlanır.

 

Kısa çalışma ödeneğine müracaat için yukarıdaki işlemler sırası izlenir. Bunun yanında kısa çalışma ödeneğinin alınması için ön koşulların da sağlanması gerekir. Aşağıdaki şartların dikkate alınması, sürecin kolaylaşmasını sağlayacaktır.

 

  • Kısa çalışma ödeneği başvurusunda hazırlanacak olan işçi listesine emekli olarak çalışan işçiler yazılmamalıdır.
  • Müracaat edilen işçilerin son 3 yılda 450 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekir.
  • İşçinin son 60 günlük prim ödemesi eksiksiz şekilde yapılmalıdır.
  • İşçi bildirim listesinde işçilerin adres ve telefon bilgilerinin bulunması gerekir.
  • Başvuru yapılırken kısa çalışma ödeneğine sebep olarak dışsal sebepler kategorisinden COVID-19 tercih edilmelidir.
  • Bu ödenekten yararlanmak için işverenin SGK ya da vergi borcu olmamalıdır.
  • İşyerinin iş sektörü sınırlamasının bulunmaması ve İç İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kısıtlamalara tabi olmaması gerekir.
  • İşyeri ve işçi ile ilgili beyanların doğru olması esastır.
  • Kısa çalışma ödeneği PTT Bank aracılığı ile yapılır. Ödemelerin her ayın 5. İş gününde yapılması esas alınır.

 

Kısa çalışma ödeneği, pandemi sürecinde zor bir dönem geçiren işletmeler için adeta can simidi niteliği taşır. Gerekli şartların sağlanmasını müteakip, kısa sürede ödeneğin alınmasına başlanıp sektör faaliyetleri bir nebze de olsa canlandırılabilir.

16.02.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.