Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir
Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçen mükelleflerin e-Defter uygulamasına da geçmesi gerekiyor. 2021'de e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarını aktarma tarihleri değişti. Bu kapsamda farklı mükelleflerin farklı zamanlarda aktarma işlemlerini yapması gerekiyor. Aktarım zamanları belirlenmiş olup, belirtilen tarihleri aşmamak kaydıyla istenilen zamanda gerçekleştirilebilir.
İçindekiler
1. 2020 yılı e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının Başkanlığın bilgi işlem sistemlerine aktarım zamanı
2. 2021 yılı aylık e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının Başkanlığın bilgi işlem sistemlerine aktarım zamanları
3. 2021 yılı 3 aylık e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının Başkanlığın bilgi işlem sistemlerine aktarım zamanları
Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğine göre, zorunlu olarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçen mükelleflerin e-Defter uygulamasına da geçme zorunluluğu söz konusu. Dolayısıyla bu mükelleflerin e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarını aktarması önem taşıyor. Blog yazımızın devamında 2021 e-Defter ve berat dosyalarını aktarma tarihlerini bulabilirsiniz.
19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Sıra Numaralı Elektronik Defter Tebliği ile değişen 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği kapsamında e-Defter ve Berat dosyalarının ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde saklanması gerekiyor. eDefter verileri ve Berat dosyalarına ilişkin usul ve esasların yer aldığı e-Defter Saklama Kullanıcı Kılavuzu 9.10. 2020’de yürürlüğe girerek yayımlandı.
Yayımlanan 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 128 ve 131 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerleri ile berat yükleme sürelerinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklik kapsamında farklı mükelleflerin farklı tarihlerde e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarını aktarması gerekiyor.
Mükellefler aktarımı belirlenen tarihleri aşmamak kaydıyla istedikleri zaman gerçekleştirebiliyor. Aktarım zamanının sonu resmi tatile denk geldiği durumlarda tatil bitimini izleyen ilk iş günü sonu kabul ediliyor.
eLogo; e-Fatura uygulamasından e-İrsaliye uygulamasına, bankacılık çözümlerinden yapay zeka tabanlı inovatif ürünlere kadar uzanan geniş e-Çözümler yelpazesiyle ihtiyaç duyulan çözümleri işletmelerin hizmetine sunuyor.
Kaynak: GİB e-Defter Saklama Kullanıcı Klavuzu | gib.gov.tr
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.