İçindekiler
1. 1. Kurumlar vergisi nedir?
2. 2. Kurumlar vergisi oranı kaçtır?
3. 3. Kurumlar vergisine hangi kurumlar tâbidir?
4. 4. Kurumlar vergisine hangi kazançlar konu olmaktadır?
5. 5. Dar mükellefiyet nedir?
Kurumlar vergisinin ne olduğundan oranının ne kadar olduğuna, hangi kurumların bu vergiye tâbi olduğundan mükellefiyet çeşitlerine, beyannameden ödemeye; Kurumlar Vergisi hakkında bilmeniz gerekenler bu yazımızda.
Her kurumun bilgi sahibi olması gereken konulardan biri olan kurumlar vergisi hakkında bilmeniz gerenleri içeren bir dosya hazırladık. Kazancınızın ne kadarını, ne zaman, nasıl ödeyeceğinizi ve kurumlar vergisiyle ilgili birçok detayı öğrenmek için sizi hemen aşağıya davet ediyoruz!
Bir kurumun kazançları üzerinden alınan vergi türüdür. Kurumlar vergisi, mükelleflerin ilgili hesap dönemi içerisinde elde etmiş oldukları safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır.
Kurumlar vergisinin aynı diğer vergilerdeki gibi bir oranı vardır. Bu oran, kurumun elde etmiş olduğu kazancın %20’si kadardır.
Bu vergi ile ilgili düzenlemeler Kurumlar Vergisi Kanunu adlı kanun tarafından düzenlenir. İlgili kanunun ilk maddesine göre, aşağıdaki kurumların kazançları, kurumlar vergisine tâbidir:
Aşağıda sıraladığımız kazançlar, kurumlar vergisine konu olur:
İlgili kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye sınırları dahilinde bulunmayanlar, yalnızca Türkiye’de elde ettikleri kurum kazançları üzerinden vergilendirilirler. Bu durum dar mükellefiyet olarak adlandırılır.
İlgili kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye sınırları dahilinde bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler. Bu durum tam mükellefiyet olarak adlandırılır.
Kurumlar vergisi beyannamesi için süreç, ilgili hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın 1’i ila 25’inci gününün akşamına kadardır. Beyanname, mükellefin bağlı olduğu, yani kurumun kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yerin vergi dairesine verilir.
Her mükellef vergiye tâbi kazancının tamamı için bir beyanname vermek zorundadır. Mükelleflerin şubeleri, mağazalar, alım-satım büroları, ajansları ya da kendilerine bağlı diğer iş yerleri ve imalathaneleri için ayrı ayrı beyanname verilmez.
Vergi, beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar ödenir. Normal hesap döneminde 30 Nisan akşamına kadar, özel hesap döneminde ise beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar verginin ödenmesi gereklidir. Ödeme vergi dairelerinin anlaşma yapmış olduğu bankalar üzerinden (internet bankacılığı da dahil olmak üzere) yapılabilir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.