facebook
Vergi

Matrah artırımı nedir? Matrah artırımı muhasebe kaydı detayları

Yapay zeka aracı ile özetlenmiştir

Şirketler için vergi incelemeleri riskli olabilir. Matrah artırımı, vergi ödemelerini artırarak incelemelerden muafiyet sağlar. Maliye Bakanlığı, artırım oranlarını ve minimum tutarları belirler. Gelir ve Kurumlar Vergisi için farklı oranlar uygulanırken, taksitlendirme seçenekleri de vardır. Matrah artırımı, tüzel ve gerçek kişilerin yanı sıra ticari faaliyet göstermeyen firmaları da kapsar. Matrah hesaplama yöntemleri arasında advalorem ve spesifik matrah bulunur.

İçindekiler

1. Matrah artırımı nedir?

2. 2024 matrah artırımı muhasebe kaydı detayları

3. Matrah ve vergi artırımından kimler faydalanabilir?

4. Matrah hesabı nasıl yapılır?

Vergi, devletin en önemli gelir kalemlerinden biridir. Şirketler için ise en yüklü gider kalemleri arasında yer alır. Maliye Bakanlığı zaman zaman kurum ve şirketlerin vergi incelemesini yapar. İnceleme kapsamlı olduğu için devlet tarafından ekstra iş yükü anlamına gelir. Ayrıntılı bir inceleme süreci olması sebebi ile işletmeler açısından da risk taşır. Devlet bu iş yükünden kurtulmak için şirketlere kolaylık sağlayabilir. Matrah artırımı bu kolaylıklardan biridir.

Matrah artırımı nedir?

Devlete ödenecek olan vergi, şirketin net gelirine göre oranlanır. Vergi miktarını hesaplamak için baz alınan değere matrah denir.

Matrah artırımı bir çeşit mali af gibidir. İşletme belli bir bedel karşılığında yapmış olduğu gerçek ya da olası hataların Bakanlık nezdinde affını sağlamış olur. Herhangi bir nakdi ya da idari ceza almaktan kurtulur. Artırım talep edilen yıllar için yapılabilir. Her yıl için belli kriterler vardır. Artırıma konu yıllar için şirket ekstra vergi ödeyerek vergi incelemesinden muaf sayılır.

2024 matrah artırımı muhasebe kaydı detayları

Matrah artırımı Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi için yapılabilir. Vergi artırım oranları ve artırıma konu minimum tutar vergi türüne ve şirketin muhasebe kaydı defteri tutma yöntemine göre değişebilir. Maliye Bakanlığı artırım yapılabilecek yıllar için vergi artırım oranı, asgari matrah artırım miktarını ve vergi oranını belirler.

Her bir vergi türü için matrah artımı yapılması gereken miktarın belli bir asgari sınırı vardır. Bu sınırın üzerinde belirlenecek miktar için ekstra vergi ödeme oranı %20’dir. İlgili yıla ait beyanlarınız eksiksiz ve vergiler tam ödenmiş ise bu oran %15’e düşer.

Örneğin, Gelir ve Kurumlar Vergisi için vergi artırım oranları şu şekildedir:

2016: %35

2017: %30

2018: %25

2019: %30

2020: %25

2021: %20

2022: %25

2018 yılı kurumlar vergi beyannamenizi %25 oranında artırırsanız, artırım yaptığınız miktarın %20’sini ödeyerek incelemeden muaf olabilirsiniz. Matrah artırımını yapılandırmak da mümkündür. Ödemenizi aylara bölebilirsiniz. Her şekilde taksitlendirme 24 ayı geçemez.

Gelir vergisi mükellefleri için asgari rakamlar işletmenin defter tutma yöntemine göre değişir. Bilanço usulüne göre defter tutan mükellefler ile işletme hesabına göre tutanların asgari matrah artırım miktarları farklıdır. Sadece kira geliri olanlar da gelir vergisi matrahı artımı yapabilir. Matrah artırımı 2022 yılında yapacaklar için 2016- 2020 yıllarına konu KDV matrah artırım oranları sırasıyla yüze 3, 3, 2.5, 2 ve 2 olarak uygulanır. Stopajda ise bu oranlar yüzde 6, 5, 4, 3 ve 2’dir.

Matrah ve vergi artırımından kimler faydalanabilir?

Genel olarak, matrah ve vergi artırımından gelir, kurumlar, stopaj ve KDV mükellefi tüzel ve gerçek kişiler yararlanabilir. Uygulamanın asıl hedef kitlesinde olmasa da bilinçli olarak yapılan yanlışlar da matrah artırımı ile giderilebilir. Örneğin, ticari faaliyetlerini aktif olarak sürdüren fakat vergi ödemesi yapmayan firmalar artırımdan yararlanarak mükellef haline gelebilir. Böylece, büyük idari ve mali yaptırımlardan kurtulur. Artırıma konu vergi beyanı belirlenen asgari sınırın altında olamaz.

Ayrıca, bir işletme vergi incelemesi sürecinde olsa dahi artırım yaparak muafiyetten faydalanabilir. Öte yandan, vergi inceleme raporu vergi dairesine gitmiş ise rapor işleme alınır.

Matrah hesabı nasıl yapılır?

Matrah hesabı iki şekilde yapılabilir:

Advalorem matrah, gelir vergisi hesaplamada kullanılır. Elde edilen gelirden, giderler çıkarıldıktan sonra bulunur.

Spesifik matrah, vergi yaratan şeyin özelliklerine göre belirlenen miktardır. Örneğin, motorlu araçlarda motor gücüne göre değişiklik gösterebilir.

Matrah artırımının konusu advalorem matrahtır. Vergi oranları, farklı gelir dilimlerine göre değişiklik gösterir. KDV oranları da belli mal ve hizmetlere göre %1, %10 ya da %20 oranlarında uygulanabilir. Bu konuda herhangi bir hata yapmamak adına, hesaplamanın işin uzmanlarına bırakılması gerekir.

24.05.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.