facebook
Teşvik Destek

Prim nedir, sigorta primi nasıl hesaplanır?

İçindekiler

1. Prim nedir?

2. Sigorta primi nasıl hesaplanır?

3. Sigorta primi neden yükselir?

Sigorta hizmetleri, günlük yaşamda karşılaşılabilecek olumsuz durumlara ya da risklere karşı kişilerin güçlü ve konforlu bir şekilde mücadele etmelerine aracılık eder. Ülkemizde sigorta hizmetlerinden kesintisiz bir biçimde yararlanmak adına sigorta primlerinin eksiksiz şekilde yatırılması gerekir.

SGK primi veya sigorta primi olarak ifade edilen bu primler, tüm çalışanlar için standart değerlere sahip değildir. Dolayısıyla prim değeri, belli gerekçelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Peki tam olarak sigorta primi ne demek? Sizler için, “Prim değeri ne demek?”, “Prim ödemesi nedir?” ve “SGK prim nedir?” gibi trend sorulara yanıtlar aradık.

Prim nedir?

SGK olarak kısaltılan Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik ya da sağlık gibi sosyal güvenlik hizmetlerini bünyesinde toplayan oldukça önemli bir kurum olarak kabul edilir. T.C. vatandaşları bu çatı altında sunulan sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.

SSK primleri ya da BAĞ-KUR primleri, emeklilik ve sosyal sağlık hizmetlerini içine alan sistemin başarılı bir şekilde işlemesi adına kritik bir rol oynar. Sosyal Sigortalar Kurumu primleri, günümüzde işverenlerin en ciddi maliyet kalemlerinden biridir. Bu konuda daha kapsamlı bilgilere erişmek isteyen vatandaşlar, internetten “Prim ne demek?”, “Sigorta primi nedir?” gibi popüler aramalara yönelir.

“Sigorta prim nedir?” sorusu iki farklı biçimde ele alınabilir. Prim genel olarak işverenin çalışanı adına SGK’ye ödediği aylık bedeli ifade eder. Diğer yandan sigortalı dilerse bağımsız olarak sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu bireysel sigorta paketlerine dahil olabilir. Bu durumda kişinin ilgili sigortadan faydalanması için de aynı şekilde belirlenen aylık prim tutarını ödemesi gerekir. Dolayısıyla “Prim ödemek nedir?” sorusuna yanıt verirken sadece işverenin ödediği tek tip bir prime işaret etmek doğru olmayacaktır.

Devlete düzenli olarak ödenmesi gereken sigorta primleri sayesinde çalışanlar hem emekli olma hem de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkına sahip olurlar. Sigorta primleri bu açıdan devlete ödenen bir tür teminat bedeli olarak da yorumlanabilir. Sosyal Sigortalar Kurumu primlerinin sekteye uğratılması, ne yazık ki çeşitli borçların ortaya çıkmasına ya da hak kayıplarına neden olabilir. Sigorta primleri ödenmeyen kişiler, mevcut dönemlerde sağlık hizmetlerinden yararlanamaz.

Sigorta primi nasıl hesaplanır?

Bilindiği üzere sigortalı olarak çalışan kişiler, Sosyal Sigortalar Kurumu özelinde çeşitli kategorilere dahil olur. Her bir kategori, kendine ait koşullara sahiptir. Bu farklılıklar, sigorta primi hesaplama için önemli bir kriterdir. Hem ödemelerin ne şekilde yapılacağı hem de sigorta primlerinin düzeyi her kategoride farklıdır. Aynı şekilde prim sürelerinin kaç gün olduğu da bu farklılıklar arasında kendine yer bulur. Maaşa göre sigorta hesaplama yaparken prime esas brüt kazanç ölçü alınmalıdır.

“SGK primi nedir?” ya da “SGK primi ne kadar?” gibi soruların yanında “En yüksek sigorta primi nedir?” sorusu da her daim ön plandadır. Sigorta ödemesi konusunda her sene devlet tarafından saptanan tavan ve taban prim fiyatları, temel referans noktasıdır. Brüt maaşın günlük tutarına bağlı olarak sigorta prim hesaplamaları yapılabilmektedir.

4A sigorta primi hesaplama

4A, sigorta sistemlerinde en sık karşılaşılan gruplardan biri durumundadır. 4A, özetle herhangi bir iş yeri içerisinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri ifade eden kategoridir. Peki 4A sigorta primi ne kadar? 4A grubunda yer alan çalışanlar için işverenin resmi payı %22,5 + 2 şeklindedir. Buna karşın çalışanın payı ise %7,5 olarak belirlenmiştir.

4B sigorta primi hesaplama

4B, bizzat kendi mesleklerini sürdüren ve bağımsız şekilde faaliyetlerine devam eden çalışanları kapsar. Bu noktada “4B sigorta prim değeri nedir?” sorusu önem kazanır. 4B kapsamında yer alan çalışanların prim değerleri, kazançlarının %32’si biçiminde belirlenmiştir. Bu %32’lik değerin %12’si genel sağlık sigortası primi olarak ele alınırken %20’si ölüm, malullük ve yaşlılık sigortası içerisine alınır.

4C sigorta primi hesaplama

“4C sigorta primi nedir?” ve “4C SGK prim ne kadar?” aynı şekilde en sık yapılan aramalardan biridir. 4C kapsamındakilerin yaşlılık, ölüm ve malullük sigortaları için prim oranları, esas kazancın %20’si olarak belirlenmektedir. Bu oranın %11’lik kısmı işveren hissesini ifade ederken %9’u sigortalı hissesidir.

Sigorta primi neden yükselir?

Sosyal Sigortalar Kurumuna ödenen primler, çalışan kişilerin maaşlarının artmasına paralel bir şekilde yükselir. Bu nedenle 2021 yılındaki ortalama sigorta primleri ile 2022 yılı sigorta prim değerleri arasında bariz farklar vardır. Taban ve tavan prim fiyatları, her sene belli ekonomik dinamiklere göre yeniden saptanır. İşverenin farklı teşviklerden yararlanması halinde de zaman zaman bu tip prim artışları söz konusu olabilir.

13.03.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.