Vergi

KYK borcu yapılandırma nedir? KYK faiz oranı

Öğrenim kredisi nedir?

Öğrenim kredisi, öğrenim hayatı boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs alamayan ve yüksek öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına normal öğrenim sürelerince verilen ve karşılığında borcun geri ödenmesi dışında zorunlu hizmet yükümlülüğü olmayan borç para olarak bilinir. Öğrenim kredisinden ön lisans, lisans ve yüksek lisans (master ve doktora) öğrencileri yararlanabilir.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye kredinin öğrenim hayatının başında verildiği tarihten bitiş tarihine kadar verilen miktarın üzerine Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artış miktarı eklenerek son hâlini alır. Öğrenim hayatlarından sonra iş hayatına atılan kişilerin ödemeye başladığı borçlar bu yüzden almış oldukları tutardan daha fazladır.  Öğrencilerin ödeyecekleri kredi (Yİ-ÜFE) borcunun öğrencilerin öğretimi süresince aldıkları toplam kredi miktarının üç katını geçmemesi kanunlar ile belirlenir.

KYK Faiz oranı nedir? Faizler kalktı mı?

Kredi borcu sahibi olarak İş hayatına bir sıfır geride başlayan kişiler, mezun olduktan 2 yıl sonra kredi borçlarını ödemeye başlamadıkları takdirde KYK faiz oranı ile karşılaşıyordu. Ödenmeyen kredi miktarı ilk önce ÜFE oranı ile hesaplanıyor ve ek olarak %1.4 oranında aylık gecikme zammı uygulanıyordu. 2022 Temmuz ayında açıklanan karara göre, öğrenim kredisi geri ödemelerine enflasyon farkı veya faiz uygulaması uygulanmadan sadece öğrenim hayatı boyunca alınan kredi miktarı üzerinden tahsil edilmesi kararlaştırıldı. Kredi borcu sahipleri yeni düzenlemeyle KYK faiz ne kadar birikmiş olursa olsun faiz oranından etkilenmeyerek yalnızca almış oldukları miktarı ödeme imkânı tanıyor.

Öğrenim kredisi yapılandırma

Öğrenim kredisi borcunun ödenmemesi durumunda artık faiz ve enflasyon işlemiyor. Ancak bu durumun kalıcılığının ömrü ne kadar bilinmiyor. Bu yüzden öğrenim kredisi borçlarının olabildiğince çabuk ve vakitlice ödenmesi öneriliyor. Öğrenim kredisi borçlarını tek seferde ödemeye mali gücü yetmeyen kişiler tercihini öğrenim kredisi yapılandırma seçeneğinden yana kullanıyor. Öğrenim kredisi yapılandırma, öğrenim kredisi borcunuzu taksitlendirerek ödeme imkânı anlamına geliyor. 

KYK borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?

KYK borcunu yapılandırarak ödemek isteyen kişiler, yapılandırma işlemi sürecini Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sayfasından veya e-Devlet üzerinden başlatabiliyor. Gelirler İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giriş yaparak e-Devlet ile giriş seçeneğine tıklanıyor. e-devlet sistemine giriş bilgileri girildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığının sayfasındaki yönlendirmeleri takip ederek KYK borcu bulunan kişiler kolaylıkla taksitlendirme işlemi başvurularını tamamlayabilir.

KYK borç ödemesi ne zaman başlar?

KYK borç ödemesi, öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlar ve kişiler kredilerini aldıkları süreyi kapsayan miktarı aylık taksitlere bölerek öder.

Öğrenim kurumunu değiştiren öğrencilerin önceki kurumda öğrenim sürelerinin bitişi ve öğrenim kredisi borçlarının ödeme başlangıç tarihi, kayıt yaptırdıkları yeni öğrenim kurumlarının normal öğrenim süresi ile belirlenir.

Sağlık sebepleri hariç, öz iradesi ile öğrenim kurumunu bırakan veya ilişiği kesilen kişiler, ilişiği kesildiği tarihten itibaren iki yıl sonra aldığı kredi kadar aylık taksitler hâlinde borcunu öder.

Kişilerin KYK borç taksitini her dönemin son ayının son iş günü mesai bitimine kadar ödemeksi kanuni bir yükümlülüktür. KYK borç taksitini kaçırarak, sonraki bir tarihte ödeyen kişiler borçlarını o dönemde zamanında ödememiş görünür.

KYk borç taksitlerini zamanında ve vakitlice ödemeyen kişilerin ilk tespitinde borçlarının bir yıllığı, tekrar etmesi hâlinde ise borç miktarının tamamı ivedilik kazanır. Borcun ivedilik kazanması, borcun ifa edilme zamanının geldiği anlamına gelir ve bu ifade hukukta muacciliyet olarak da tabir edilir.

İvedilik kazanan KYK kredisi borçları, işlendiği tarihten başlayarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre vergi daireleri veya mal sandıkların aracılığıyla tahsil edilir ve Kredi ve Yurtlar Kurumu hesabına aktarılır.

Öğrenim kredisi erteleme

Öğrenim kredisi alan kişilerin borç ödeme süresi tanımlanmamış olanlar ve öğrenim kredisi borçlarını aksatmadan ödemiş olan kişiler www.turkye.gov.tr adresinden e-devlet bilgilerini girerek erteleme talebinde bulunabilirler.

Öğrenim kredisi erteleme başvurusu esnasında SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı veya diğer sosyal güvenlik kuruluşları ile sigortası başlamamış kişilerin durumlarını kanıtlamaları hâlinde borç ödeme süreleri bir yıl daha ertelenir.

Lisansüstü eğitime kabul alan öğrencilerin bir önceki eğitimlerinde (lisans) aldıkları krediden doğan borcu lisans öğrenimini normal eğitim süresinde vakitlice tamamlayarak ve lisansüstü öğrenimine ara vermeden başladığı takdirde erteleme hakkı doğar.

Ek olarak, öğrenim kredisi ödeme dönemleri askerlik görevlerine tekabül eden erkekler, askerlik şubelerinden temin ettikleri belge ile yazılı müracaat ederek üzerine hiçbir faiz konulmaksızın borçlarını askerlik dönemi sonuna kadar erteleyebilirler. 

23.08.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.