facebook
MuhasebeMevzuat

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nedir, Nasıl Hesaplanır, Kimler Yararlanır?

İçerikler

1. 2024 maaşlarına AGİ yansıyacak mı?

2. 2024 yılı agi ne kadar?


Açılımı asgari geçim indirimi olan AGİ, bir kişinin ücret gelirinin asgari ücret kadarından kesilen vergilerin tamamen ya da kısmen iade edilmesine denir. Şirketlerin insan kaynakları yönetimi departmanı, eşi çalışmayan, evli, 3 çocuklu çalışanların eski sistemde AGİ ödemeleri yapıyordu. Asgari ücrete kadar olan maaşlarından kesilen verginin tamamı pozitif ayrımcılık uygulanarak iade çalışana iade ediliyordu. Tüm çalışanların yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı.

Üç çocuklu, eşi çalışmayan çalışan ve memurlar için uygulanan pozitif ayrımcılık dönemi sona erdi. Şubat 2022 ile birlikte zamlı asgari ücret ödemeleri başladı. 4 bin 250 lira olan zamlı asgari ücret ile birlikte AGİ de merak konusu haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda asgari ücretten fazla maaş alanlar Şubat ayında zamlı asgari geçim indirimini alıyorlardı. 2022 yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte AGİ ödemeleri ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Şubat 2022 itibari ile AGİ ödemeleri kalktı. Bununla birlikte asgari ücretten alınan vergide ortadan kaldırılmış oldu. Herkes için kaldırılan vergi ile birlikte çocuğu olan, eşi çalışmayan çalışanlara avantaj sağlayan vergi iadesi olan AGİ kaldırıldı.

2023 ve sonrasında da yapılan düzenleme geçerliliğini koruyarak 2024 itibarıyla AGİ uygulaması resmi olarak yürürlükten tamamen kaldırıldı. Düzenlemedeki değişiklik, çalışanların gelir vergisi matrahından indirimi kaldırarak net maaşlarını belirli oranda farklılaştırır. Son düzenlemeyle beraber AGİ’nin yerine asgari ücretten vergi kesintisi yapılmamasına dair verilen karar korunarak çalışanların vergi yükü azaltılıyor.

2024 maaşlarına AGİ yansıyacak mı?

Şubat 2022 itibari ile birlikte çocuklu çalışanlar için maaş artışı sağlayan ve çalışanların maaşlarına uygulanan AGİ kaldırıldı. AGi'nin kaldırılması ile birlikte çalışanlar daha az mı ücret alacağız sorusuna cevap arıyorlardı. AGİ ile birlikte alınan vergide ortadan kalktığı için çalışanların ücretlerinde herhangi bir kayıp olmasa da 2024 yılında, Şubat maaşlarına AGİ yansıtılmadı.

2024 Şubat ayından itibaren tüm maaş ödemelerinde AGİ kesintisi veya eklemesi olmayacak. Yapılan AGİ düzenlemesi, çalışanların maaş hesaplamalarını sadeleştirerek brüt ücret üzerinden vergi hesaplamasına dayalı bir sistemin devamını sağlar. Çalışanların net maaşları, asgari ücret düzeyine kadar gelir vergisinden muaf tutulduğu için vergi indirimine ihtiyaç duyulmamıştır.

2024 yılı agi ne kadar?

2022 yılında AGİ uygulamasının tamamen kaldırılmasının ardından AGİ adı altında herhangi bir ödeme veya indirim yapılmaz. AGİ'nin kaldırılmasıyla birlikte çalışanların maaş hesaplamalarında artık AGİ faktörü göz önüne alınmıyor. AGİ yerine asgari ücrete kadar olan kazançlar, gelir vergisinden muaf tutularak çalışanlar için denge korunur. AGİ kaldırıldıktan sonra işverenler ve çalışanlar arasındaki maaş hesaplamaları daha basit hale gelerek vergi muafiyeti uygulamasıyla gelir vergisi yükü hafifletilmeye devam edilir.

05.09.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.