İçindekiler
1. B2B pazarlama nedir?
2. B2B pazarlama nasıl yapılır?
3. B2B pazarlama trendleri 2022
B2B pazarlamasında sonucu belirleyen hedef, son tüketici olmadığı için etkin bir B2B pazarlama stratejisi oluşturmak ve geliştirmek markalar için zorlaşabilir. Stratejileri geliştirirken dikkate alınması gereken bazı kriterler vardır. Bunların başında yaratıcı içerik, bütçe sınırlamaları ve kanal kararları yer alır.
B2B pazarlama stratejisinin en belirleyici aşaması, pazarlama aşamasındaki hedef kitledir. Hedef kitle doğru bir şekilde belirlenemediği zaman riskli bir pazarlama süreci geçirilir ve çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır. Doğru hedef kitle belirlenmediği takdirde pazarlama yapılmaması da önerilir. B2B pazarlama nedir, teknikleri ve stratejileri nasıl geliştirilir gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.
İşletmeler arasında B2B pazarlama, kuruluşa ya da işletmeye yönelik bir pazarlama stratejisini ve içeriğini kapsar. Diğer işletme veya kuruluşlara, yani tüketicilere karşı ürün ya da hizmet satan şirketler, genelde B2B pazarlama stratejisini kullanır. Bu pazarlama tekniğinin amacı; şirketlerin marka adına, ürün ya da hizmetlerin değerini kalıcı kılmak ve müşteriye dönüşmesini sağlamaktır.
B2B yönetimi ve pazarlama stratejilerini kullanan sayısız işletme vardır. Her işletme de kendi hedef kitlesine yönelik çalışmalar yapar. Dijital veya yazılım üzerine faaliyet gösteren işletmelerin tüm pazarlama çalışmaları diğer işletmelere yönelik yapılır. Bu pazarlamalar da B2B olarak sınıflandırılır. İşletmeden işletmeye (B2B) ve işletmeden tüketiciye (B2C); pazarlama, strateji, uygulama, hedef kitle ve tüm bunlar arasındaki iletişim bağlantısı açısından farklılaşır. B2B’de satın alım kişiler tarafından yapılır. Fakat satın alımlar beğeni ve kişisel isteklerden ziyade işletmelerin ihtiyaç ve önceliğine göre gerçekleşir.
B2B pazarlamasının markaları büyüten ilkelerinin geliştirildiği, işletmeler tarafından bilinir. Geçerli kanıtlara dayanan bu ilkeleri uygulayan markaların, ortalamanın üzerinde gelişme ve büyüme gösterdiği görülür. Karlılık elde etmeye başlanması da dikkat çeker. B2B sektörlerinde yöneticiler, ‘’Share of Voice’’ yani seslenme payı terimini dikkate almalılar. Toplam reklam yatırımı içinde markanın aldığı payı ifade eden terim, sürdürülebilir ve büyüyen markalara avantaj sağlar. Pazar payından düşük seslenme payı olan markaların küçülmeye başladığı da bu sistem sayesinde görünür bir hal alır.
Başarılı B2B pazarlama teknikleri arasındaki diğer aşama ise satış reklamları ve marka reklamları arasındaki dengeyi sağlamaktır. Her iki reklam türüne de ihtiyaç duyan markalar; satış yapmak, talep artırmak ve güçlü bir marka inşa etmek için yatırım olarak bu reklamları tercih eder. B2B pazarlama nasıl yapılır sorunun bir diğer cevabı da müşteri tabanını genişletmektir. Mevcut müşteriye göre satış yapmak, markalar tarafından olumsuz sonuç doğurabilir. Geniş bir kitleyi etkileyen ve her dönemde büyüyen kullanıcı tabanına sahip olmak bu noktada oldukça önemlidir. Markayı büyütmek için sektör, coğrafya, kesim fark etmeden pazarlama faaliyetlerini belirlemek gerekir.
Potansiyel müşterilere satılan ürün ve hizmete ihtiyaç duyulduğu zaman akıllarda markanın belirmesi için yatırım yapılırsa büyük bir avantaj elde edilir. Akıllara ilk gelen marka olmak, arama motorlarındaki konumu yükselttiği gibi rakiplere karşı büyük avantaj elde etmeye de yardımcı olur. Ne kadar çok tüketicinin aklında markanız ilk sırada yer alırsa, satış yapma ihtimali de aynı ölçüde güçlenir ve artışa geçer. Bunun için de potansiyel müşterilerin aklına yerleşebilecek belirgin bir iletişim sağlamak gerekir. Son olarak da müşterilerin satın alma yaparken mantıktan çok duygulara önem verdiği bilindiği için duygulara hitap eden bir pazarlama stratejisi geliştirmek marka büyümesine katkı sağlar.
Hedef kitle, B2B pazarlamada oldukça önemlidir. Hedef kitleye ulaşmak için uygulanabilecek trendler her yıl değişkenlik gösterebilir. Pazarlama stratejilerini oluşturmak ve doğrudan uygulamak için zemini sağlamlaştırmak gerekir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.