facebook
Teşvik Destek

Esnaf kredisi nedir, nasıl alınır?

Esnaf kredisi, esnafların ekonomik açıdan desteğe ihtiyaç duyduğu anlarda başvurabileceği ve yararlanabileceği faizi düşük bir kredi türüdür. Kefalet kredisi olarak da bilinen esnaf kredisine, bir girişim yapmayı planlayan ve resmi olarak esnaf sayılan kişilerce de başvurulabilir. Esnaflar haricinde bir meslek grubu tarafından bu krediye başvurulamaz. Ticari işletme sahiplerine verilen esnaf kredisi, esnaflara bağlı oldukları meslek odaları tarafından verilebilir. Bunun yanı sıra devlete ait bankalar veya özel bankalar tarafından da verilmektedir. Vergi levhası olan esnafların yararlanabildiği esnaf kredisi, şartlar sağlandığı takdirde alınabilir. 

Mal tedariği, işyerinin yenilenmesi, büyümeye gitme, işyerinin taşınması, herhangi bir ihaleye dahil olma ve benzeri talepler ile esnaf kredisine başvurulabilir. Başvuru yapıldıktan sonra ortalama 20 ile 30 iş günü içerisinde sonuç alınabilir. Esnaf kredisi başvuru sürecinin bu kadar uzun sürmesinin nedeni ise kredinin başvurusunun birden fazla kurumun onayını gerektirmesidir. Gerekli belgeler sağlanarak yapılan başvuru onay aldıktan sonra, onay alan kredi başvurusu ilgili bankaya yönlendirilir. Ardından banka tarafından çeşitli araştırmalar yapılır. Başvurusu banka tarafından da onay alan esnafların kredileri ödenir. 

Esnaf kredisi nasıl alınır?

Esnaf kredisine başvurmak isteyen esnafların sağlaması gereken belirli koşullar vardır. İlk olarak Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıtlı olmak gerekmektedir. Esnaf kooperatifine üye olan bireyler kredi başvurusu yapabilirler. Kredi çekmek isteyen esnaf, başvurusunu şahsen yapmalıdır. Başvuru yapmak isteyen esnafın yıllık brüt gelirini gösteren belgenin, kredi taksitlerini ödemeye yetecek miktarda kazancı belirtmesi mühimdir. Belirli durumlarda araç veya tapu ile teminat yapılması gerekir. Esnaflar, bulundukları ve kayıtlı oldukları il ve ilçedeki kurumlardan başvuru yapabilirler. 

İşyeri açma veya yenileme amacı ile kredi başvurusu yapan esnaflar yıllık 7.5% faiz ile 1.5 milyon TL’ye kadar kredi alabilirler. Sıfır bir taşır almak isteyen esnaflar da 7.5% faiz ile 1.5 milyon TL’ye kadar esnaf kredisinden faydalanabilirler. Herhangi bir meslek dalında ustalık belgesine sahip olan esnaflar, kendi üzerlerine açacakları yeni bir iş yeri için 0% faiz ile 500 bin TL’ye kadar kredi alabilirler. Geri ödeme sürecinde ödemesi geciktirilen kredi borçlarına gecikme faizi dahil edilir. Kredi başvurusu yapmak isteyen esnafların vergi borçlarının olmaması da önem taşımaktadır. 

Esnaf kredisi hesaplama nasıl yapılır?

Esnafların ve işletme sahiplerinin hammadde ve ürün tedariği gibi ihtiyaçlarını karşılamasına destek olmak amacıyla sağlanan esnaf kredisi, kritik durumlarda eksikleri kapatmaya yardımcı olur. Esnaf kredisi hesaplama için anapara, vergi oranları, aylık faiz oranları ve vade oranları kullanılır. İlk olarak aylık taksit miktarı belirlenir. Ardından her ay kalan anapara miktarı üzerinden yeniden aylık faiz oranı hesaplaması yapılır. Esnaf kredisinin hesaplanmasında anapara, faiz oranı ve vade planı olmak üzere üç önemli kriter rol oynar. Alınan toplam kredi miktarı, kredi borcu ödenirken eklenecek olan faiz oranı ve kredi borcunun geri ödeme planı ile detaylı bir hesaplama yapılabilir. Böylelikle geri ödenecek toplam tutar hesaplanabilir. 

Esnaf kredisi faiz oranları

Esnaf kredisi faiz oranları 2021 yılında yaklaşık olarak aylık 1.30% iken, 2022 itibari ile faiz oranlarının 2% ile 2.90% arası değiştiği görülmüştür. Esnaf kredisine başvuru yapacak esnaflar, sürekli olarak değişiklik gösteren faiz oranlarıyla karşılaşabilir. Kredi faiz oranları vade oranı ve kredi tutarına bağlı olarak değişiklik gösterebileceği gibi başka birçok kriterden de etkilenebilmektedir. 

Esnaf kredisinden kimler yararlanabilir?

En az 1 yıldır esnaf ve sanatkar olan kişiler esnaf kredisinden yararlanabilir. 1 yıl veya daha uzun bir süredir Esnaf ve Sanatkarlar odasında kaydı olan esnaflar, kredi başvurusu yapabilirler. Bunun için ilk olarak kooperatif üyesi olmak gerekir. Yeni işyeri açan esnaflar, iş kurmanın ilk aşamasında 6 aylık vergi levhaları ile ilgili bankalara başvurarak destek alabilirler. Faizsiz esnaf kredisi imkanından yararlanmak için ise KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitiminin tamamlanması gerekmektedir. 35 yaşını doldurmamış bireyler 300 bin TL tutarına kadar 0% faizli esnaf kredisinden yararlanabilirler. Yeni işyeri açan esnaflar, gerekli süreyi doldurmadan esnaf kredisine başvuramazlar. Halihazırda kredi borcu olan esnafların esnaf kredisi alma imkanı bulunmamaktadır. Aynı durum vergi borcu olan esnaflar için de geçerlidir. 

16.11.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.