facebook
MevzuatMuhasebe

Girişimciler şahıs şirketi mi, limited şirket mi açmalı?

İçindekiler

1. Şahıs şirketi nedir?

2. Limited şirket nedir?

3. Limited şirketin avantajları

4. Limited şirketin dezavantajları

5. Şahıs şirketi mi limited şirket mi?

Kendinizi iş fikrini ticaret dünyasına sunmak isteyen bir girişimci olarak tanımlıyor ve girişimcilik yolculuğunuzda bir yol haritası oluşturmaya çalışıyorsanız şahıs şirketi mi limited şirket mi sorusunun yanıtını bulmalısınız. Elbette bu yanıtı en doğru şekilde verebilecek olan kişi güvenilir bir mali müşavir olacaktır; fakat yazımızı okuyarak da nasıl bir plan oluşturmanız gerektiğine dair fikir edinebilirsiniz.

Bir girişimci olarak girişiminizin yatırımcılar nezdinde cazip bir fırsat olarak görülmesi için fikrinizin vücut bulmasını sağlayacak olan şirket türünü doğru seçmeli ve bu doğrultuda planınızı oluşturmalısınız. Şahıs şirketi mi limited şirket mi karar verebilmek içiniki şirket türüne de hakim olmalısınız.

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi,ortakları ile şirketlerin mal varlığı açısından bütünleştiği bir şirket tipi olarak adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler olarak kategorize ediliyor. Tüzel kişiliğe sahip olduğu için mükellef niteliği taşıyan şahıs firmaları; damga vergisi, stopaj vergisi, katma değer vergisi, geçici vergi ve gelir vergisi ödemekle yükümlü. Şahıs şirketi kurma aşamasında gereken belgelerin maliyetleri ve kuruluşun ardından ticari faaliyete başlamak için kaşe, yazar kasa gibi tek seferlik giderler toplam 1285-1690 TL aralığında. Bu rakam göz önünde tutulduğunda şahıs şirketleri, maliyeti en uygun şirket türleri arasına giriyor. Diğerlerine kıyasla daha kolay kurulabilmesi ve daha düşük masraflı olması bu şirket tipinin en çok tercih edilen şirket tipi olmasında etkili oluyor.

Avantajları

  • Daha kolay ve düşük masrafla kurulabilmesi
  • Mali müşavire ödenecek hizmet bedelinin düşük olması
  • Defter tasdik ücretlerinin düşük olması

Dezavantajları

  • Yatırımcı açısından ortaklık değişkenliğinin güç olması

Limited şirket nedir?

Limited şirket, minimum 10.000 TL sermaye ve en az bir ortak ile en fazla 50 ortağa kadar kurulabilen bir şirket tipi. Türk Ticaret Kanunu’nca son yapılan düzenlemelere göre tek merkezden limited şirket kurmak mümkün oluyor. Bankacılık ve sigortacılık dışında her türlü faaliyet için kurulabilen LTD şirket, sabit bir oran üzerinden vergi ödemeyi gerektiriyor.

Limited şirketin avantajları

  • Kurulumu için 1 ortak ya da tüzel kişinin yeterli olması
  • Çoklu ortaklık yapısıyla maliyetlerin paylaşılabilmesi
  • Sabit orandan vergilendirme yapılması
  • Şirketin büyümesi için uygun olması
  • Pay sahiplerinin hisse devirlerinde değer kaybetmemesi

Limited şirketin dezavantajları

  • Minimum 10.000 TL sermaye gerektirmesi
  • Yönetilmesi ve temsil edilmesi

Şahıs şirketi mi limited şirket mi?

İki şirket türü birbirinden farklı mekanizmaya sahip. En doğru olan şirket modelini belirlerken şu iki sorunun cevabını netleştirmek gerekiyor: Bütçe ne kadar, hedef neler? Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz. Hedeflerinizi belirleyerek mali müşavirlerden destek alıp şahıs şirketi mi limited şirket mi sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

04.06.2020
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.