İçerikler
1. Geç gelen bayilik
2. Artan Logo talebi
3. Ek yazılım dünyası
Bu defa Logo Hikayem Şanlıurfa’da başlıyor ve yayılıyor. Bir Logo bayii olan Gözlem Bilgisayar’da tanıştığı Logo Yazılım’la nasıl iş hayatının yol aldığını Urfasoft’un kurucusu Mehmet Çiftçi’den dinliyoruz.
1990’lı yıllarda Şanlıurfa’daki Logo bayii olan Gözlem Bilgisayar’da çalışırken, yazının başlığına biraz ters bir şekilde başlıyor Mehmet Çiftçi’nin hikayesi. “Donanım, işletim sistemi problemleri tamam da servise gelen bilgisayarın içinde Logo varsa kaçardım” diyerek başlıyor anlatmaya. Az bilinenden kaçsa da 1994’ten beri aklında yazılım varmış Mehmet’in. İlerlemenin yolunun yazılımdan geçtiğine o günlerde karar vermiş.
6 sene Gözlem Bilgisayar’da çalıştıktan sonra, ekibin çeşitli sebeplerle dağılması sonucu Mehmet’te kendi yoluna gitmeye karar vermiş. 2003 yılında Pusula’yı 3 ortak kurmuşlar. Bu oluşum, Mehmet’in yıllardır aklında olan, Urfa’da yazılım desteği ve hizmeti sağlama fikrinin ilk adımı olmuş.
Pusula’yı kurar kurmaz Logo İş Ortağı olmak için başvuru yapmışlar. Amaç lisans ta satabilmek ve sattıkları lisansın desteğini de verebilmekmiş. Fakat bekledikleri gibi gelişmemiş olaylar. O günün ticari ve diğer şartlarından dolayı Logo İş Ortağı olabilmek için 6 sene beklemek zorunda kalmışlar. Geç olması Mehmet’i hiç demotive etmemiş. “Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci gibi oldu” diyerek sohbetin havasına daha da fazla enerji katıyor.
Tabii ki iş ortağı olmasalar da Logo Ekosistemi içinde çalışmaları son hız devam etmiş. Mehmet hep firma vizyonunu Windows işletim sistemine doğru çevirmeyi tercih etmiş. Bunun da meyvesini 2005’teki YTL geçişinde almış. “O zaman Urfa’daki rakiplerin uzmanlık alanı DOS LKS sistemi idi. Biz Windows ortamını ve Windows LKS’yi daha çok sevdik ve o dönem bizim için kırılma anlarından biri oldu” diyor.
İş yerlerini 2004 yılında kredi ile satın alıyorlar. Kredi, Logo İş Ortağı oldukları 2009 yılında bitiyor. O sene Mehmet için başka bir kırılım noktası oluyor.
2011 yılında Urfa’da Logo talebi iyice artıyor. Bu değişim karşısında Mehmet başta olmak üzere Pusula ekibi çareyi donanım işlerini tamamen sonlandırıp, sadece yazılım ile devam etme kararı vermekte buluyor. Doğru karar verdiklerini takip eden yıllarda yaptıkları 600.000 TL lisans cirosu ispatlıyor. “Yaptığımız hiçbir şeyi kolay elde etmedik” diyor Mehmet. “İşyerine neredeyse aylarca uğrayamadığım zamanlar oldu. Motosiklet üzerinde 8 kat giyinmiş şekilde müşteri dolaştım” diye ekliyor.
Her zamanki gibi sabrın sonu selamet atasözü doğru çıkıyor. 2014 geldiğinde yine kırılım noktalarından birini yaşıyor Mehmet. Pusula’nın ortakları yolları ayırıyor. Mehmet ise ek yazılımı ve katma değerli hizmeti daha çok hayata geçirebileceği Urfasoft’u kuruyor.
Urfasoft kurulduktan sonra Mehmet daha özgürce çalışmaya başlıyor. “2004 yılında Logo uygulamasının veri tabanını görünce tamam, işte budur demiştim. O zamandan beri ek yazılım ve dikey çözüm düşünüyordum. Hakkını vererek bu konuya eğilmek için 10 sene geçmesi gerekiyormuş” diye anlatıyor.
2006 yılında ilk denemesini yapmış Mehmet. Parçalı senet tahsilatı uygulaması ile dikey çözümler dünyasına giriş yapmış. Dikey çözüm yolunun başında iken çoğunlukla fikirler ve istekler müşteriden gelir. Mehmet için de öyle olmuş. “Bunu yaptığında Urfa’da 100 yere satarsın dediler, 2 tane satabildim” diye gülümseyerek ve gülümseterek anlatıyor bu macerayı. “O yıllarda kredi kartı taksit uygulaması yaygınlaşınca maalesef senet uygulaması bitti piyasada.”
Mehmet 90’lı yıllardan beri olduğu gibi yine kararlılığını sürdürmüş bu konuda. Uzak olmanın getirdiği tüm zorluklara rağmen. Müşteri isteklerini başarı ile ek çözümlere ve katma değere dönüştürmüş. Geliştirdiği 15 civarında özel çözüm Urfa’da yaygın olarak kullanılır durumda.
Şu anda Urfa’daki tek Logo İş Ortağı olarak devam ediyor çalışmalarına. 350 civarında müşterisine lisans, destek ve katma değerli çözümler sağlıyor Mehmet.
“Buğra Bey’in (Buğra Koyuncu) toplantılarda söylediği ‘kendi ekosisteminizi kurun’ tavsiyesi beni çok etkiledi” diyor Mehmet. Artık attığı her ticari adımı, bu şablonda ve kapsamda düşünerek atar hale gelmiş.
Geliştirdiği tüm ek yazılımları Vb.Net ile geliştirmiş Mehmet ve en büyük teknik isteğinin ne olduğunu sorduğumda hiç düşünmeden cevap veriyor: “App şablonunun Vb.Net için olanı.”
Röportaj: Hakan Bıyıklıoğlu
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.