facebook
ERP

Sabit maliyet, değişken maliyet ve başabaş noktası nedir?

İçindekiler

1. Sabit maliyet nedir?

2. Değişken maliyet nedir?

3. Başabaş noktası nedir?

4. Nelere dikkat edilmeli?

İşletmelerin giderlerini doğru analiz etmesi ve sağlıklı uzun dönem planları yapabilmesi için bilinmesi gereken temel kavramlar arasında sabit maliyet, değişken maliyet ve başabaş noktası önemli yer tutuyor. Bu kavramlarla ilgili bilinmesi gereken detaylara bu blog yazımızda değiniyoruz.

Bir şirketteki tüm harcamalar sabit ve değişken olarak ikiye ayrılır. Herhangi bir harcama aynı anda hem sabit hem değişken olamaz. Bu harcama türleri şirketinizin yapısına ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilecektir.

Sağlıklı bir başabaş veri analizi programları ile veri analizi yapmanın en iyi yolu farklı senaryolar üretmektir. Örneğin yeni bir elaman alacaksanız, bu elemanın maaşını ödeyebilmek için ilave ne kadar gelir yaratmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Kredi kullanacaksanız, ödeyeceğiniz faizi ve anapara taksitlerini karşılamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını bilmeniz gerekir. Başabaş analizini her gün, günlük durumunuzu görmek adına bile yapabilirsiniz. Şimdi bir örnek ay için başa baş analizini görelim, daha sonra girdileriniz diğer aylara da yansıtılacaktır.

Sabit maliyet nedir?

Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.

Değişken maliyet nedir?

İş hacminize göre değişkenlik gösteren maliyetlerdir. Hammadde fiyatı, işçilik giderleri ve bunlar gibi işinizin boyutuna göre dönem dönem farklılık gösteren maliyetlerdir.

Başabaş noktası nedir?

Başabaş noktası kısaca, karın tüm maliyetleri karşıladığı, kar-maliyetler=0’a geldiğiniz noktadır. Brüt kar marjınız 0’dan büyük olduğu sürece, sattığınız her birim ürün gelirinizi artıracaktır. Bununla birlikte, brüt kar marjınız 0’dan küçükse sattığınız her birim ürün para kaybetmeniz anlamına gelir.

Nelere dikkat edilmeli?

Girmiş olduğunuz rakamlara ve öngörülere göre yapılan hesaplamlarda satış adediniz başabaş noktasını yakalamanızı sağlayamıyorsa, bu durum hesaplama yaptığınız ay için zarar etmeniz anlamına gelebilir. Başabaş noktasının üzerinde gelir elde etmek için daha düşük maliyetlere sahip olmanız ya da daha fazla satış yapmanız gerekecektir. Maliyet tablolarınızı tekrar gözden geçirmek, ve doğru bütçe yönetimi için Başabaş Tablosu üzerinde maliyet kalemlerinizi değiştirebilir veya buradan aylık satış rakamı öngörünüzü değiştirebilirsiniz.

Başabaş noktası hesabınızı yaparken bu bilgiyi özellikle dikkate almalı ve başabaş analizi yaptığınız ay için hangi ürün kalemine, ne kadar yoğunlaşacağınıza kendiniz karar vermelisiniz. Şirketinizi Başabaş noktasına getirebilmek için hangi üründen, ne kadar satmanız gerektiğini ürünleriniz üzerinde uyguladığınız satış ve pazarlama politikalarınız belirler. Aylık Sabit Giderler Toplamı, Değişken Maliyetler Çıkarıldıktan Sonra Aylık Satış Geliri ve Aylık Brüt Kar otomatik olarak hesaplanmaktadır.

 
 
03.09.2018
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.