facebook
Diğer

Şirket kapatma nasıl yapılır? Şirket kapatma işlemleri rehberi

Tasfiyeli ve tasfiyesiz şirket kapatma süreçleri nasıl ilerler? Nerelere başvurmak gerekir? Şirket kapanana kadar ne gibi adımlar sizi bekler? Yanıtlar burada!

Sözlük anlamı “arıtma, ayıklama, temizleme” olan ve ticari anlamda “bir kuruluşun batması, kapanması gibi sebepler üzerine hesapların kesilmesi, alacaklılara, ortada kalan mal ve paradan paylarına düşen miktarın verilmesi”ni simgeleyen tasfiye şirkep kapatma esnasında bilmeniz gereken ilk kelime diyebiliriz.

Şirket kapatma işlemleri tasfiyeli ve tasfiyesiz olmak üzere ikiye ayrılır ve bu işlemlerin sonucunda ticari kuruluşlar, ilgili sicillerden silinir, tüzel kişiliği sona erer, faaliyetlerine son verilerek tüm hesapları kapanır. Peki bu süreçler nasıl işler? Bu iki farklı şirket kapatma yönteminin adımları nasıldır? Şimdi detaylara geçelim…

Tasfiyeli şirket kapatma

Öncelikle tasfiyeli şirket kapatacak olanların ticaret sicil müdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmaları gerekir. Bu ticareti veya işi bırakma, tasfiye veya feshedilme belgesinin ticaret sicil müdürlüklerine tescil ettirildiği tarih, şirket tasfiyesinin başlangıç tarihi olur.

Ticaret sicil müdürlüklerine yapılan bu bildirimle birlikte tüm alacakların isim ve bilgilerinin de beraberinde yer aldığı mal beyanı bilgileri de iletilmiş olur. Hepsinin onaylanmasının ardından şirketin tasfiye talebi ticaret sicil gazetesinde yayınlanır. Bu yayın itibariyle de şirket bir yıl boyunca, sadece tasfiye işlemleri amacıyla varlığını sürdürmeye devam eder.

Bu arada belirtmekte fayda var: Şahıs işletmelerinin kapanış işlemleri çok daha kolay şekilde ilerlerken, limited ve anonim şirketlerde kanun ve şirket ana sözleşmesindeki şartların yerine gelmiş olması veya ortaklar kurulunun kararı gerekli olur.

Tasfiyesiz şirket kapatma

Tasfiyesiz şirket kapatma süreçleri ise mahkeme kararları ile devreye girer. Haklı nedenler bulunması durumunda mahkeme, tasfiyesiz kapatma işlemini gerçekleştirebilir. Peki nedir bu haklı nedenler?

Şirket ortakları arasında anlaşmazlıkların oluşması, şirket borçlarının ödenemeyecek rakamlara ulaşmış olması, şirketin faaliyetini sürdürecek mali yeterlilikte olamaması gibi durumlar mahkemenin tasfiyesiz kapatma için haklı nedenler olarak değerlendirebileceği durumlar arasındadır. Tabii tüm bu mahkeme kararları için ortakların mahkemece herhangi bir kusurlarının olmaması gereklidir.

Sunulan nedenlerin haklı oluşunun ve ortaklar arası kusursuzluğun onaylanmasının ardından ticaret mahkemeleri şirketin infisahına karar verir. Tasfiyesiz şirket kapatma süreci de yine bir yıla yakın sürer ve tasfiye boyunca borçlar ödenir, demirbaşlar satılır. Şirketin borçlarını ödeyememesi halinde kapatma süreci daha da uzayabilir.

06.02.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.