İçindekiler
1. Vergi kimlik numarası neden gereklidir?
2. Yabancılar için vergi kimlik numarası zorunlu mudur?
3. Vergi kimlik numarası sorgulama nasıl yapılır?
VKN açılım olarak vergi kimlik numarası anlamına gelen bir terimdir. VKN; vergi mükellefi olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin elde ettikleri kazançlara ait ödemekle mükellef oldukları tüm vergileri öderken veya ticari işlemleri esnasında kullanmaları zorunlu olan, vergi dairesi tarafından kendilerine özel tanımlanan 10 haneli numaralardır.
Şahsa veya kuruma özel tanımlanan vergi kimlik numaraları; gerçekleştirilen tüm ticari işlemlerin kayıt altına alınması, incelenmesi ve vergilendirilebilmesi amacıyla kullanılır.
Ülkemizde vergi usul kanununda; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişinin bir vergi numarası sahibi olması ile ilgili hüküm yer almaktadır. Bu hüküm, gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için T.C. kimlik numarası ya da VKN olabilirken, tüzel kişiler için sadece VKN kullanımı ile geçerlilik kazanır.
Kişi veya kuruma özel vergi kimlik numaraları, vergi dairelerinden bizzat başvuru ile alınabileceği gibi, interaktif çözümlerin her geçen gün hayatımızı kolaylaştırdığı günümüz olanakları içinde, vergi dairesinin web sitesi üzerinden de alınabilmektedir.
Vergi Dairesinin web sitesi (www.ivd.gib.gov.tr) üzerinden vergi numarası almak isteyenlerin, site içinde yer alan beyan formlarını doldurmaları ve sistem tarafından talep edilen evrakları yükleyerek başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonrası verilen vergi kimlik numarası, vergi dairesinin sitesinde görülebileceği gibi, e-Devlet vergi no sorgulamaları bölümünden de takip edilebilir hale gelmektedir.
Vergi kimlik numaraları; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin, vergi mükellefiyetini yerine getirmeleri ve aşağıda örnekleri verilmekte olan işlemler sırasında kullanmaları adına bir zorunluluk olarak vergi kanunlarında belirtilmektedir.
· Motorlu taşıt alım satımlarında,
· Noter hizmetleri sırasında,
· Tapu dairelerinde, gayrimenkul alım satımlarında,
· İcra ve takip işlemlerinde
· Bankacılık hizmetlerinde, kredi başvurularında,
· Kredi kartı ile gerçekleştirilen birçok işlemde,
· Finansal kiralama işlemlerinde,
· Sigorta işlemlerinde,
ve yukarıda sayılan bu örnekler gibi vergi mükellefiyetini gerektirecek faaliyetleri gerçekleştirecek tüm gerçek kişi ve tüzel kişilerin vergi numarası alması gerekmektedir.
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler için vergi numarası işlemleri farklı prosedürlere tabidir. Yabancıların Türkiye’de vergi işlemlerini gerçekleştirmesi veya vergiye bağlı işlemlerinin kayıt altına alınması adına bazı durumlarda pasaport bilgileri yeterli olacağı gibi, birçok durumda yabancıların da vergi dairelerine başvuru yapmaları ve yabancılar için potansiyel VKN almaları gereklidir.
Yabancı uyruklu kişilere verilen potansiyel VKN; ülkede sürekli ikamet etmeyen, vergi mükellefi olma zorunluluğu bulunmayan kişiler için tanımlanan vergi kimlik numarasıdır.
Potansiyel VKN edinmek isteyen yabancı uyruklu kişiler de; vergi dairesinin web sitesinde ( www.ivd.gib.gov.tr) bulunan doğrulamalar bölümünden kendileri için başvuru yapmaları halinde, sistem kendilerine bir VKN tanımlayacaktır.
Vergi numarası sorgulama işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bir konuyu açıkça belirtmek gerekir ki; sistem sadece gerçek kişilere bağlı vergi kimlik numaralarını, bilgilerini ve şifrelerini doğru girmek kaydıyla sadece gerçek kişilere gösterir. Şirketler için vergi numarası sorgulama ise web sitesi üzerinden interaktif şekilde yapılamamaktadır.
Gerçek kişiler, vergi dairesine ait web sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “doğrulamalar” bölümüne giderek “vergi kimlik numarası sorgulama” seçeneği üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirler. Web sitesinde sorgulamanın yapılabilmesi için, tüm ilgili alanların doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması gerekmektedir.
Vergi kimlik numarası, yukarıda da bahsettiğimiz şekilde, e-Devlet üzerinden de sorgulanabilir. Vergi kimlik numarasını e-Devlet’in web sitesi üzerinden sorgulamak için, kullanıcı girişi yapılması ve ardından arama çubuğuna “vergi kimlik numarası doğrulama” yazılarak arama yapılması gerekmektedir. Sistem kullanıcıyı direk olarak “Gelir İdaresi Başkanlığına” bağlı vergi dairesinin web sitesine yönlendirecektir.
Yabancı uyruklu olup vergi numarası sorgulamak isteyen kişiler de, yine vergi dairesi web sitesi üzerinden aynı işlemleri gerçekleştirerek sorgulama yapabilirler.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.