İçindekiler
1. Yurt dışı hizmet faturası muhasebe kaydı nasıl yapılır?
2.
Yurt dışı hizmet faturası nedir?
3.
Hangi yurt dışı faturalar muhasebe kaydına geçirilir?
4.
Yurt dışı hizmet faturası muhasebe kaydı nasıl yapılır?
Günümüzde mal ya da hizmetlere duyulan ihtiyaçların artması, ürün çeşitliliğini de beraberinde getirmiştir. Ülkeler arası ihracat/ithalat etkileşimi, dijitalleşmenin de etkisiyle rekor düzeylere çıkmış durumdadır.
Söz konusu artışların gerçekleştiği bu dönemde; ithalat, ihracat ya da yurt dışından alınan hizmetlerin muhasebe ve vergilendirme detayların dikkatlice bakmak gerekir. Yurt dışı fatura muhasebe kaydı, bu süreçlerde en fazla hata yapılan konular arasındadır. İçeriğimizde yurt dışı fatura muhasebe kaydı ve stopajlı fatura muhasebe kaydı gibi önemli konulara eğileceğiz.
İşletmeler, organizasyonlarını başarılı bir şekilde sürdürmek adına Türkiye’de ya da ülke dışında yer alan şirketlerden ürün veya hizmet alabilirler. Genel olarak bu etkileşimin odak noktasında somut bir ürün varsa, vergi ya da stopaj boyutu kolay bir şekilde organize edilebiliyor. Bu tip durumlarda gümrükte KDV ödemesi yapılıyor ve gümrük beyannamesi kayıtlara geçiriliyor. Fakat yurt dışından eğer bir hizmet alınmışsa, burada işler bir nebze karışabiliyor.
Yazılım, danışmanlık ya da kullanım hakkı, yurt dışı hizmetlerine örnek olarak gösterilebilir. Yurt dışı fatura örneği için öncelikle hizmetin türü, sektörü ve hangi ülkeden alındığı önem kazanmaktadır. Yurt dışında gerçekleştirilen ticari etkinliklerin sonrasında söz konusu işlemleri somut şekilde belgelendirmek adına kesilen faturalar, “yurt dışı hizmet faturası” olarak kabul edilir. Yurt dışı hizmet faturası kesileceği zaman etkileşim içinde olunan ülkenin vergi kanunları referans alınmalıdır.
Yurt dışı hizmet faturası çoğunlukla reklamcılık, kozmetik, giyim, danışmanlık, iletişim, bilgi teknolojileri, internet, yapım / prodüksiyon gibi sektörlerde karşımıza çıkabilmektedir. Sponsorluk faturalarını ve internet reklamlarını da bu bağlamda değerlendirmek mümkündür. Yurt dışından alınan hizmetlerin önemli bir kısmı alış faturası muhasebe kaydı kapsamında değerlendirilebilir.
Yurt dışında bulunan şirketlerden almış olduğunuz her satın alımı muhasebe kaydına dahil etmeniz mümkündür. Microsoft ya da Linkedin benzeri büyük firmaların size verdiği yazılım, mesajlaşma veya danışmanlık hizmetleri, verilebilecek örnekler arasındadır. Ülkerler arasındaki özel anlaşmalar, sektör, şirket faaliyetleri ve iş modeline göre bu tip faturaların muhasebe kaydına geçirilme süreçleri birbirinden ayrılabilir.
Yurt dışı satış muhasebe kaydı öncesinde iki ülkenin ilgili vergi kanunlarına bakmakta fayda olacaktır. Bu kanunlar birbirinden keskin hatlarla ayrıldığı için doğal olarak her iki taraf da söz konusu fatura üstünden bir vergi almak isteyebilir. Ülke dışındaki ülke, faturadan kaynaklı olarak şirketten kurumlar vergisi talep eder. Ancak ülkemizde de Vergi İdaresi, vergiyi ödemeyi gerçekleştiren firmadan stopaj şeklinde almak ister. Bu krizi aşmak adına ülkeler, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalamıştır.
Ülke dışından alınan hizmetler için KDV sorumluluğu bulunur. Ülkeye hizmetin ithal edilmesi, bu vergiyi zorunlu kulan bir durumdur. Ülkemizde kurulan tüzel şirketler, ikametgahı Türkiye’de yer almayan şirketlerden hizmet almışsa, sorumlu sıfatına sahip olur. Hizmete dair KDV oranı üstünden somut KDV değeri hesaplanır ve 2 No’lu KDV beyannamesiyle (KDV 2 muhasebe kaydı) ödeme gerçekleşir.
Sık sorulan sorular
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Yurt dışı faturalarında stopaj oranları farklı bir şekilde ele alınır. Eğer iki ülkenin kendi arasında ÇVÖA var ise bu ülkelerden alınan hizmet durumlarında anlaşmanın güncel kuralları baz alınır. Eğer anlaşma söz konusu değilse, bu durumda Türkiye kanunları referans alınarak stopaj uygulamasına gidilir. Bu konuda, güncel bir stopajlı fatura örneği incelenerek aksiyon alınabilir.
Yurt dışından alınan bir hizmete dair KDV sorumluluğun oluşmaması adına temelde 3 koşul vardır. Bu koşulları; hizmetin ülkemize ithal edilmemesi yani ürünün fiziksel olarak ülkeye gelmemesi, Türkiye’de faydalanılmaması ve KDV istisnasına girmesi biçiminde sıralayabiliriz.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.