Teşvik DestekGenel

İşletmeler İçin Finansman Yöntemleri ve Kredi Alternatifleri

İşletmenizin faaliyetlerini geliştirmek, daha fazla üretim, tanıtım, yeni proje, yeni ürün, araştırma-geliştirme ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek için bazı mali kaynaklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada en yaygın finansman yöntemleri ve kredi alternatifleri hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Bu yazımızda nakit kredi türlerinden nakit dışı kredilere, devlet kaynaklı desteklerden ticari kredi ve kartlara kadar finansman yöntemleri üzerine açıklamaları paylaşıyoruz.

Finansman yöntemleri arasında ideal olanı, işletmenizin ihtiyaçları belirler. Mevcut ve önceki dönem ihtiyaçlarının doğru biçimde analiz edilmesi; satış ve tahsilatların hangi yöntemlerle gerçekleştirildiği de finansman yöntemlerini belirlemede öneme sahip. Bu yazımızda finansman yöntemleri hakkında genel bilgiyi sunuyoruz.

Ticari kredi kartları

Sizin ve çalışanlarınızın yapacağı alışverişleri, her kullanıcı için birbirinden bağımsız ve farklı limitler atanabilen ticari kredi kartları ile kontrol altına alabilirsiniz. Bu tür kartlar genelde  sahiplerine erken ödemeye %1 indirim, 20 güne kadar geri ödeme imkanı ve uygun oranlarla kredilendirme imkanı gibi avantajlar sunarken sektörel ihtiyaçlara yönelik çeşitli indirimler ve fırsatlar da getirebiliyor.

Yeni işyeri sahipleri için de bazı bankaların sağladığı özel avantajlara sahip ticari kredi partı ürünleri de buluyor. Çalıştığınız bankadan, ticari kart kullanım ve ödeme koşulları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Leasing

Satın almak istediğiniz malın leasing şirketi tarafından satın alınarak size vadeli olarak kiralanması işlemi olan leasing, size uzun vadeli ödeme imkanı ile mal sahibi olma fırsatı verir. Belirli ürünlerde vergi avantajı da sağladığı için tercih edilebilir.

Nakit kredi türleri

Rotatif krediler: Faiz oranının piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak günlük değişebildiği bu kredide tahsilata bağlı olarak günlük kapamalar veya ihtiyaca göre günlük kullanımlar gerçekleşebilir. Nakit akışına bağlı olarak ödenecek faizin de kontrol edilebildiği bir üründür.

Taksitli krediler: İhtiyaca göre TL/USD/EUR olarak kullanılabilen, 60 aya kadar vadelendirilebilen bu krediler ile makine, taşıt ya da işyeri almak, yatırım yapmak mümkün olabilir. Aylık eşit taksitler ile ödeme yapılacağından, dönemsellik yerine düzenli bir nakit akışın olduğu firmalar için uygundur.

Spot krediler: Faiz oranının vadeye kadar sabit kaldığı bu krediler ile vadede ne kadar faiz ödeneceği kredinin kullanıldığı gün bellidir.

İskonto kredileri: Elinizdeki ileri vadeli ticari senetlerin piyasa faizleri üzerinden bugünkü değerinin hesaplanarak kullanıldığı kredi türüdür.

Hazır hesap: Kısa süreli ihtiyaçlar için hesapta sürekli kullanılabilir tutarın olmasını sağlar. Vergi, çek veya fatura ödemesi için hesapta para bulunmasa bile ödemeler yapılır, tahsilatın oluşmasıyla kredi otomatik olarak kapanır.

POS kredi: POS’tan geçen hacimlerin kredi teminatını oluşturduğu kredidir.

KOBİ Proje kredileri: Yatırım finansmanı için 7 yıl vadeye kadar kullanılabilen bu kredide toplam yatırımın %75’i finanse edilirken, kredinin %50’si kadar Kredi Garanti Fonu kefaleti temin edilmektedir.

Nakit dışı krediler

Teminat Mektupları: Herhangi bir taahhüdün yerine getirilmesi ile ilgili banka garantisine ihtiyaç duyulduğunda, komisyon karşılığı temin edilen kredidir. Örneğin mal alımı sırasında tedarikçiler satış yaptıkları firmaları tanımadıkları zaman bir banka garantisi talep edeceklerinden teminat mektupları burada çözüm oluşturacaktır.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB): Kredi referans sistemi aracılığı ile müşterilere ait kredi bilgilerini üye kuruluşlar ile paylaşan bankaların ortaklığında oluşturulmuş olan organizasyondur. Bankalar kredili çalışacakları kişi/kuruluşlara karar verirken KKB kayıtlarını önemli oranda dikkate alırlar.

TCMB Risk Santralizasyon Bilgileri: Bankaların aylık bildirim yaptıkları Merkez Bankası kayıtları kredi verirken dikkate alınır.

KOSGEB

KOSGEB tarafından girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amacıyla Girişimcilik Destek Programı oluşturulmuştur. Program kapsamında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İGEM) Desteği ve İş Planı Ödülü yer almaktadır.

Güncel KOSGEB destekleri hakkında bilgi almak için KOSGEB web sitesini ziyaret edebilirsiniz. KOBİ’lerin rekabet güçlerini geliştirmeye ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik hizmet ve destekler sunan KOSGEB’in düzenlediği çeşitli destek projelerinden, eğitim programlarından vb. faydalanmak ve bu konularda bilgi almak için anlaşmalı bankaların şubelerine de başvurabilirsiniz.

ESNAF VE SANATKAR ODALARI

Sektörel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri de dönem dönem belirli destek çalışmaları hayata geçiriyor. KOBİ’leri en yakından tanıyan ve sorunlarını en iyi bilen örgütlerin hayata geçirdiği finansman yöntemleri ile ilgili de düzenli olarak bilgi kontrolüne fayda var.

Esnaf ve Sanatkar Odalarına üye KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda uygun ödeme planları ile bankalar da kredi imkanı sunuyor. Krediden yararlanmak için, kredi talebinizi üyesi olduğunuz esnaf odasına yazılı olarak iletmeniz ve size verilecek kayıt belgesiyle birlikte anlaşmalı banka şubelerine başvurmanız yeterli olacaktır.

KREDİ GARANTİ FONU (KGF)

KGF, küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek vermekte, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmektedir.

KGF, KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerin de yararlanmasını mümkün hale getirmektedir. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, KOBİ’ler lehine ek bir kredilendirme yaratılarak ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlanmaktadır.

TÜBİTAK

Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı ile bireysel girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen Ar-Ge yoğun başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmıştır.

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

11.01.2019
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.