Teşvik Destek

İşsizlik maaşı şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı ya da bir diğer adı ile işsizlik ödeneği, sigortası bulunan işsizlere yasada yer alan şartlara uygun olmaları dahilinde işsiz kaldıkları dönem boyunca belirli bir süre ve belirli bir miktarda yapılan ödemeye dair kullanılan kavramdır. Her işten çıkarılan kişi ya da her işsiz kalan kişi işsiz maaşı alamayabilir, işsizlik maaşı için belirli şartlar gereklidir. Şimdi bu konuyu biraz daha ayrıntılı olarak açıklayabiliriz.

İşsizlik maaşı nedir?

İşsizlik maaşı belirli şartlar oluştuğunda işsiz kişiye aydan aya ödenen bir destektir denilebilir. Sosyal devlet yapısının sonucu olarak dünyanın bazı ülkelerinde ve Türkiye'de işe giremeyen vatandaşlara bir süreliğine destek olma adına işsizlik maaşı uygulaması getirilmiştir. İşsizlik maaşı her işsiz birey için farklı olabilir. İşsizlik maaşlarının miktarları sigortalıların son dört ayda almış oldukları primlerine esas kazançlarının da dikkate alınması ile birlikte gerçekleşmektedir. Bireyin günlük ortalama brüt kazanç miktarının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Maaşın, asgari ücretin %80'ninden az olması gerekiyor. Asgari ücret ile ilgili merak ettiğiniz sorular için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. İşsizlik ödenekleri bireylere her ay belli bir günde ödenmektedir.

İşsizlik maaşı şartları 2022'de değişti mi?

İşşizlik maaşı alabilmek için belli başlı şartlar gereklidir, 2022 işsizlik maaşı alma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalışan bireyin kendi isteği ya da kusuru haricinde işsiz olması şartı.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden hemen önce bireyin 120 gün çalışmış olması şartı.
  • Hizmet akdinin sona ermesinden hemen önce son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsiz sigortası priminin ödenme gerekliliği şartı.
  • Hizmet akdi sona erdikten sonra 30 gün içerisinde, bireyin İŞKUR'a şahsen başvuruda bulunması ya da online bir biçimde başvuruda bulunması gerekliliği.

İşsizlik ödeneğine şu kişiler başvurabilmektedir:

 

  • Bir hizmet akdine dayalı bir biçimde çalışan sigortalı bireyler.
  • Banka sandıklarına bağlı bulunan sigortalı bireyler.
  • Kısmi sürede iş sözleşmesi ile birlikte çalışan sigortalı bireyler.

 

Ayrıca yabancılar da işsizlik ödeneklerine başvurulabilmektedir. Yabancılar ödenek konusunda hak kazanabilmeleri için Türk vatandaşı olmak zorunda değillerdir. Bir hizmet akdine tabi bir şekilde çalışan yabancılar, işsizlik sigortalarının primlerinin ödenmesi ve bunun yanında da diğer koşulları sağlamaları dahilinde işsizlik ödeneklerini alabilirler.

Emekli çalışanlar ise işsizlik ödeneklerinden yararlanamazlar. Emekli olmalarına rağmen, bir iş yerinde çalışmakta olan işçiler aldıkları ücretlerinden herhangi bir işsizlik sigortası primi kesilmediğinden dolayı işsizlik ödeneklerinden faydalanamamaktadırlar.

Öncesinde son 120 gün içerisinde hiçbir şekilde kesinti olmaksızın çalışma koşulu aranmaktaydı. Ayrıca bu süre içerisinde bir gün dahi raporu bulunan işçiler işsizlik ödeneğinden herhangi bir biçimde yararlanamamaktaydı. Sonradan yapılan bir düzenleme ile birlikte, kesintisiz bir şekilde çalışma şartı kaldırılmış ve bunun yerine "hizmet akdine tabi çalışma" ibaresi yer almıştır.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için öncelikle hizmet akdinin sona ermesinden başlamak üzere 30 gün verilen süreyi aşmamak gerekmektedir. İşten ayrılan birey 30 gün içerisinde işsizlik maaşına mutlaka başvuruda bulunmalıdır. Başvurular en yakın İŞKUR şubesine gidilerek ya da online bir biçimde direkt olarak, şahsi bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.

Başvuru sonrasında işsizlik ödeneklerinin ödenebilmesi adına sigortalı işsizler iş almaya hazır olmalılardır. İşsizlik ödeneği başvuruları ile bireyin iş arayan kaydı aynı zamanda gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen kayıtlar sayesinde de İŞKUR tarafından bireylere yeni iş teklifleri yönlendirilebilmektedir. Yeni iş teklifleri, başvuruda bulunan bireylere mesaj yoluyla iletilebilmektedir. Ayrıca işsizlik ödeneğinin alınmaya başlaması ile birlikte işsiz bireye birden fazla avantaj sağlanabilmektedir. Bu duruma örnek vermek gerekirse, genel sağlık sigortası primleri, yeni iş bulma imkanları, meslek geliştirme eğitimleri ya da işsizlik maaşları örnek verilebilir.

28.04.2022
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.