facebook
Genel

4A, 4B, 4C nedir, farkları nelerdir?

Çalışma hayatının bir parçası olan sigorta kavramı genel olarak güvence anlamına gelir. Çalışma hayatınızda verdiğiniz hizmetler ve ödediğiniz vergiler ile hem sağlık konusunda kendinizi güvence altına almış olur hem de belirli bir süre çalışmanız karşılığında emekliliğinizi bu sigorta süreçleri kapsamında gerçekleştirebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak düzenlenen 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç farklı sigorta seçeneği bulunur. Bu kapsamlarda gerekli şartları yerine getirip belirli bir çalışma sürecini karşıladığınızda sigortanız sayesinde emekli olabilirsiniz. Daha çok emeklilik süreci ile ilişkilendirilse de sigortalar özellikle sağlık harcamalarınıza büyük destek sağlar.

Çalışma hayatına yeni başlamışsanız “4A 4B 4C nedir?” sorularının cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz. Yazımızın devamında tüm bu sigorta biçimleriniz sizler için detaylıca açıkladık.

4A sigorta nedir?

“4A sigorta nedir?” sigorta ile karşılaşanların ilk aklına gelen sorular arasında yer alır. Bugün açılımı Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bilinen SGK daha önce Sosyal Sigortalar Kurumu ve SSK olarak biliniyordu. Bu düzenleme öncesinde kendilerini güvence altına almak için prim ödeyenler SSK’ya primlerini ödüyorlardı. Ancak 2006 yılında gerçekleştirilen yapılanma sonrasında SSK’ya pirim ödeyen çalışanlar SGK altına girerek 4A sigorta altına dâhil edilmeye başlandı. SSK sigortası devrolan yeni düzenleme sonrasında 4A sigortası olarak SSK adı altında yerini aldı.

“4a nedir?” sorusunun kısaca cevabı eskiden SSK olarak alınan sosyal güvencenin yeni adıdır olarak verilebilir. Bu sigorta kapsamında özel bir iş yerinde çalışan kimselere sunulan özel haklar ve sözleşme dâhilindeki güvence maddeleri yer alır. Eğer özel bir iş yerinde çalışıyorsanız, zorunlu olarak yatırılması gereken sigortanız 4A sigorta üzerinden belirlenen tutarlar karşılığında maaşınızdan kesilerek sigortaya aktarılır. 5510 sayılı kanuna göre bir işveren altında çalışan herkes 4A sigorta ile çalışmaktadır.

Eğer 4A maaş bordrosu sorgulamak isterseniz, e-Devlet üzerinden ödenmiş ve ödenmemiş primlerinizi kolay bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. E-Devlet 4A sigorta içeriklerinizi T.C. Kimlik Numarası ve size özel şifreniz ile uygulama ya da web üzerinden girişinizi sağlayarak öğrenebilirsiniz.

4B sigorta nedir?

Eskiden birbirinden ayrı olarak işleyen SSK ve BAĞ-KUR sigortaları yapılan düzenlemeler ve değişimler sonrasında SGK çatısı altında birleşti. Daha önce SSK olarak anılan sigorta biçimi 4A olarak; daha önce BAĞ-KUR olarak adlandırılan sigorta biçimi 4B sigorta olarak SGK çatısı altında yerini aldı. “4B sigorta nedir?” sorusuna bakıldığında diğer bir sigorta seçeneği olarak karşımıza çıktığını görebiliriz. “4B nedir?” sorusu bu sigorta altında bulunan kişiler daha çok bir işveren altında çalışmayan ve kendi mesleğini, işini yapan kişilerdir şeklinde cevaplanabilir. Sanatkârlar, mühendisler, kendi işini kurmuş kişiler, dışarıdan freelance iş yapan ve sigorta primlerini kendileri ödeyen kimseler bu gruba girebilir.

Serbest meslek çalışanları ve esnaflar da 4B sigortası kapsamına girer. 4B sözleşmeli personeller, bağlı oldukları bir işveren olmasa da belirli iş alanlarında birlikte çalışan kimseler olabilir. Genel olarak bağımsız olsa da bir iş yerine bağlı olarak çalışan kimseler de bu sigorta grubu altında 4B kadrolu olarak yer alabilir “4B sözleşmeli personel nedir?” bu alanda en çok karşımıza çıkan sorular arasında yer alır. Belirli bir iş yerinde kendi primlerini yine kendi dışarıdan ödeyerek çalışan kimseler aynı zamanda bu iş yeri ile sözleşmeli olarak çalışabilir.

4C sigorta nedir?

“4C nedir?” ya da “4C sigorta nedir?” yine SGK kapsamındaki sigorta çeşitlerinde en sık karşılaşılan sorular arasında yer alır. Tıpkı 4A ve 4B gibi 4C de SGK öncesinde devam eden ayrı bir sistemdir. Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.

Yine kendi işini yapan kimselerin ve sanatçıların da içerisinde yer aldığı bu grupta aynı zamanda belirli bir süre sözleşmeli olarak çalışan kimseler de yer alır. 4C sigorta hakkındaki bilgilere ulaşmak için e-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümünüzü görüntüleyebilirsiniz. 4C maaş sorgulamaları için eğer bir kuruma bağlı olarak çalışıyorsanız maaş bordronuzu insan kaynaklarında talep ederek öğrenebilirsiniz.

4A, 4B, 4C kimleri kapsar?

4A, 4B ve 4B farklı çalışan gruplarını kapsar. Daha önceden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak üç farklı şekilde anılan sigorta seçeneklerini SGK sonrasında 4A, 4B ve 4C olarak anılmaya başlamıştır. Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.

07.03.2023
Detaylı bilgi için Sizi Arayalım.
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.

Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.

Logo Yazılım hakkındaki sorularınız ve talepleriniz için

Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.


Bize yazın size biz ulaşalım
Telefonunuza doğrulama kodu gönderilecektir.

Aydınlatma Metni’ni okudum, onaylıyorum.