İçindekiler
1. 4A Hizmet dökümü ne için kullanılır?
2. 4a Hizmet dökümü içerisinde yer alan bilgiler nelerdir?
3. 4A Hizmet dökümü sorgulama nasıl yapılır?
4. 4A Hizmet dökümü nasıl alınır?
5. T.C. kimlik no ile 4a hizmet dökümü sorgulama nasıl gerçekleştirilir?
4a hizmet dökümü sigortalı olarak çalışan herkesin ulaşabileceği ve sigorta bilgisi, prim bilgisi, ilk sigorta başlangıç tarihi, işe giriş çıkış tarihi bilgilerinin yer aldığı bir hizmettir. Bu bilgilere ulaşabilmek için E-devlet portalına giriş yapılmalı ve arama kutusuna 4a hizmet dökümü yazılmalıdır. Bu bilgiler web üzerinden incelenebileceği gibi çıktısı da alınabilir. Sigortalı olan kişiler sigorta süreçlerine ve sigorta işleyişlerine dair her türlü bilgiye bu belge üzerinden kolaylıkla ulaşabilir.
Sigortalı kişiye ait prim bilgilerini içeren SGK hizmet dökümü 4a hizmet dökümü, 4b ve 4c olmak üzere üçe ayrılır. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sistemleri yasa sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmiştir.
SGK 4a hizmet dökümü eski sistemde SSK’ya bağlı olan vatandaşları belirtir. Bu kapsam içerisinde herhangi bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler yer alır. Eski sistemde Bağ-Kur kapsamı içerisinde bulunan vatandaşlar kariyer meslek grubu dışında kalan kadrolar olarak 4b grubu içerisinde yer alır. Eski sitemde Emekli Sandığı kapsamı içerisinde yer alan vatandaşlar ise 4c grubu olarak adlandırılır. Bu da belirtilen ücret veya kontenjan sınırı kapsamında 1 yıldan az ya da mevsimlik olarak çalıştırılan vatandaşları kapsar.
Bu belgede sigortalı kişinin işe giriş ve çıkış tarihi, toplam prim ödeme gün sayısı, yatırılan prim miktarlarının aylara göre dağılımı, tescil kaydı, sigortalı bulunan dönemlerdeki hizmetler, işveren hilesini önlemek adına çalışılan iş yeri, 4b kapsamındaki kişiler için basamak bilgisi gibi sigortaya dair bilgiler bulunur.
4a hizmet dökümü farklı amaçlar dahilinde farklı alanlarda kullanılabilir. SGK 4a hizmet dökümü belgesi bazı kurumlar tarafından çeşitli işlemler öncesinde istenebilir. Belgenin sunduğu bilgiler farklı alanlarda kullanılabilmesine olanak sağlar. Bu belgenin ne için ve nerelerde kullanıldığı aşağıda listelenmiştir.
Farklı amaçlar dahilinde farklı alanlarda kullanılabilen bu belge içerisinde yer alan bilgiler aşağıda listelenmiştir.
4a hizmet dökümü sorgulama işlemi E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet sistemi pek çok resmi işlemin gerçekleştirilebildiği online bir sistemdir. E-devlet sistemine şifre ile giriş yapılabileceği gibi elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik numarası ya da internet bankacılık hesabı ile de giriş yapılabilir. E-devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar ilk şifrelerini herhangi bir PTT şubesine giderek edinebilir.
E-devlet sistemine şifre ile birlikte giriş yapıldıktan sonra arama kısmına Sosyal Güvenlik Kurumu yazılarak sayfasına gidilir. Bu sayfada yer alan seçenekler arasında 4a hizmet dökümü seçeneği bulunarak girilir. Arama kısmına 4a hizmet dökümü yazılarak da sayfaya direkt ulaşılabilir. Böylelikle istenilen belgeye ulaşılabilir. Belge üzerinde amaçlar doğrultusunda inceleme gerçekleştirilebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir hizmeti olan bu belgeye tüm sigortalı vatandaşlar kolaylıkla ulaşabilir. Sistem üzerinden gerekli incelemeler yapılabileceği gibi istenirse yazdırılarak fiziksel olarak dökümü alınabilir.
SGK 4a hizmet dökümü belgesi bulunulan bölgedeki herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek alınabileceği gibi online olarak internet üzerinden E-devlet sistemi aracılığıyla da alınabilir. Size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek 4a hizmet dökümü bilgilerinizi görüntüleyebilir ve çıktısını isteyebilirsiniz. Sigorta sürecine ve işleyişine dair tüm bilgiler bu belge içerisinde yer alır.
E-devlet sistemine giriş yapabilmek için E-devlet şifresi, elektronik ya da mobil imza, internet bankacılığı ya da T.C. kimlik kartı bilgilerinin girilmesi gerekir. Arama kısmından 4a hizmet dökümü sorgulama işlemi gerçekleştirildikten sonra karşınıza çıkan sayfada inceleme yapabilir ya da belgenin çıktısını alabilirsiniz. Belge çıktısı alabilmek için karşınıza çıkan ekranı yazdırmak yerine belge dosyasını indirmeli ve indirdiğiniz dosyayı yazdırmalısınız.
T.C. kimlik numarası kullanılarak 4a hizmet dökümü sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Sorgulama işlemi için yeni kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı üzerinde 11 haneli olarak yer alan T.C. kimlik numaranızı E-devlet sistemine girerek belgeye ulaşabilirsiniz. E-devlet sistemine başarı ile giriş yaptıktan sonra anasayfada yer alan Kurumlar sayfasına tıklayıp Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçmelisiniz. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi’ne girerek ayrıntılı sigortalılık durumunuzu inceleyebilirsiniz.
E-devlet sistemine şifre ile giriş yaptıktan sonra SGK Hizmet ve Tescil Dökümü sayfasından gerekli belgeye ulaşabilirsiniz. Aldığınız belgenin doğrulama içermesini istiyorsanız barkodlu SGK 4a hizmet dökümü belgesi almanız gerekir. Barkodlu 4a hizmet dökümü için E-devlet sistemi üzerinden ulaştığınız belgeye barkod ekleyebilirsiniz. Eklenilen bu barkod belgeyi verdiğiniz kişi ya da kurum tarafından E-devlet sistemi üzerinden doğrulanabilir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm içerikler, ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla hazırlanmış olup tavsiye amacı taşımaz. Logo sitede yer alan bilgilerin doğruluğu, güncelliği ve kullanılması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. İlgili bilgiler kullanılmadan önce ilgili konu hakkında bir profesyonelle ile görüşülmesi tavsiye edilir. Logo bu sitede yer alan içerikler sebebiyle doğabilecek zararlar bakımından sorumluluk kabul etmez. Lütfen siteyi ve sitedeki bilgileri kullanmadan önce Kullanım Koşulları’nı okuduğunuzdan emin olunuz.
Ürünler hakkında bilgi isteyebilir, demo talebinde bulunabilirsiniz. Uzmanlarımız sizi ihtiyacınıza göre en doğru çözüme yönlendirecektir.